Tgrt Haber
14 Ekim 2023 16:50 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 16:58

NATO, Romanya'dan Kosova'ya ilave asker gönderdi

Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia, asker sayısının arttırılması gerektiğini dile getirmesi sonrası NATO, Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) 130'dan fazla takviye asker gönderdiğini duyurdu.

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
NATO, Romanya'dan Kosova'ya ilave asker gönderdi
,Sırbistan,,,Birleşmiş Milletler,takviye,NATO,Aleksandar Vucic,,Kosova Başbakanı Albin Kurti

Geçtiğimiz günlerde, KFOR'un görevini yerine getirebilmesi için Kosova'daki asker sayısının artırılmasının gerekli olduğunu belirten NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia, şu ifadeleri kullanmıştı: "İngiltere ilave birlikler konuşlandırıyor ve diğer müttefiklerden ilave birlikler gelmeye devam edecek, Romanya dahil. Bunlar BM'nin Kosova'da yaşayan tüm vatandaşlar için güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğünü sürdürme yönündeki görevini yerine getirmek için KFOR'un gereken güce, kapasiteye ve esnekliğe sahip olmasını sağlayacak açık adımlardır."

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada 24 Eylül'de Kosova polisine saldırı sonrasında bölgede artan gerilim nedeniyle Romanya'dan gönderilen 130ek askerin dün Kosova'ya ulaştığı bildirildi. Açıklamada askerlerin, NATO'nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı'nın talebi üzerine hazırlandığı ve Kuzey Atlantik Konseyi'ndeki Müttefikler tarafından onaylandığı belirtildi.

NATO, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı uyarınca verdiği yetkiye uygun olarak 1999 yılından bu yana Kosova'da barışı koruma operasyonuna liderlik ediyor. KFOR şu anda 27 NATO Müttefiki ve ortağının katkılarıyla 4 bin 500'den fazla askerden oluşuyor.

NATO, Romanya'dan Kosova'ya ilave asker gönderdi

24 EYLÜL'DE YAŞANANLAR

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 Kosovalı polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu. Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla da Banjska'daki operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyıtelsiz bağlantılarıyladestekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 1 Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğrularken, olayları üstlenen Kosovalı Sırp Milan Radoicic, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

30 KFOR ASKERİ YARALANMIŞTI

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'taKosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs’ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleriyle Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...