Tgrt Haber
29 Kasım 2023 11:49 - Güncelleme : 29 Kasım 2023 11:56

Devlet tamamından vazgeçti, af geliyor! Torba yasa ile prim borçları siliniyor

Devlet milyonlarca lira borcun tahsilatından vazgeçiyor. TBMM’ye sunulan 8 maddelik torba yasada milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler içinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularını ilgilendiren bir madde de yer alıyor. Primlerini ödeyemeyen veya yapılandıramayanların 2014 ve sonrasına ait borçları silinecek. İşte GSS prim borcu ve torba yasada yer alan milyonları ilgilendiren düzenlemeler…

Devlet tamamından vazgeçti, af geliyor! Torba yasa ile prim borçları siliniyor
gss borcu,prim borcu,torba yasa,Meclis

Meclis’e sunulan 80 maddelik torba yasada prim borcu olanlara müjde geldi. Genel Sağlık Sigortası borçlularına af geliyor. Yasa meclisten geçerse devlet milyonlarca liralık borçtan vazgeçecek ve vatandaş rahat bir nefes alacak.

GSS PRİM BORCUNA AF GELİYOR

Yasa kapsamında 2 milyon vatandaşın 1 Ocak 2014 öncesine ait 1.8 milyar liralık genel sağlık sigortası borcu silinecek. Sağlıktan faydalanamayan GSS prim borçluları için yeniden hizmetlerden yararlanmanın önü açılıyor. Buna göre, 1 Ocak 2024 tarihine kadar birikmiş GSS prim borçları, bu borçların faizleri ve gecikme cezalarından devlet tamamen vazgeçecek. Devlet artık primlerinin de aslını istemeyecek. Bu kapsamda, devlet 1 milyon 879 bin 401 kişiye ait 1 milyar 835 milyon 604 bin TL borcun tahsisinden vazgeçecek.

ENFLASYON MUHASEBESİ BAŞLIYOR

AK Parti'nin hazırladığı torba yasa teklifinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün başladı. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, torba yasa teklifi ile enflasyon muhasebesinin kapsamı daraltılacak. Düzenlemeden 2024'te 2 bin 592 vergi mükellefi yararlanacak. Düzenlemenin kamuya katkısı 70 milyar lira olacak. Bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları, döviz büfeleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri gibi finans kuruluşları için 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon muhasebesi uygulamayacak.

KKM UZATILACAK

Kur Korumalı Mevduat hesaplarından da süre uzatımına gidilecek. KKM'nin 2022 deki vergisel etkisi 32.6 milyar lira iken, 2023 yılı sonu için 60 milyar lira olarak hesaplandı. 2024 de gider etkisinin 20 milyar lira olacağı öngörüldü.

KONUTTAN 1.14 MİLYAR TL GELİR

Götürü gider uygulaması yürürlükten kaldırılacak. Konut satışlarında kullandırılan krediler kapsamında lehe alınan paraların yarısının ilk konut kapsamında olduğu ve istisnanın yeni kullandırılacak kredilere uygulanacağı varsayımıyla istisnanın bu şekilde düzenlenmesinin gelir etkisi 2024 yılında 1.14 milyar lira hesaplandı.

DÖVİZDEN 312 MİLYON LİRALIK GELİR

Yurtdışından sağlanacak döviz getirisi ile 2024 yılında 312 milyon lira gelir vergisi sağlanacak. 2022 yılında, bin 563 gerçek kişi yurt dışından elde edilen 1.6 milyar lira kâr payı beyan ederken, 480 milyon lira gelir vergisi ödedi. İstisna uygulamasının amacına hizmet etmeyen ve gelir kaybına yol açtığı değerlendirilen yatırımlara yönelik istisna kaldırılacak.

Ancak Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu programda yer almayan kamu yatırımlarından, yabancı para ile finanse edilenlere istisna uygulamasına devam edilerek ülkeye döviz girişi teşvik edilecek. İstisnaların uluslararası ihale konusu edilen yatırımlar yönüyle kaldırılması durumunda yıllık 3 milyar lira gelir elde edilecek.

CEP TELEFONUNDAN 250 MİLYON TL

Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı, her yıl için bir önceki yılın yeniden değerleme oranı kadar güncellenecek. Düzenleme 2033 yılına kadar sürecek. Düzenlemenin, Hazine'ye etkisi 2024 yılında 250 milyon TL olacak.

LİMAN CEZALARI ARTIYOR

Liman çıkış belgelerinden alınacak harçlara ilişkin yeni tarife oluşturulacak. Böylece yıllık 788 milyon lira gelir sağlanacak. Gemilerin seyir izin belgelerinden alınan tarife de gemi boylarına göre düzenlenecek. Buradan da yıllık 96 milyon lira gelir elde edilecek.

VERGİLENDİRİLEN FENOMEN SAYISI ARTACAK

Yeni düzenlemeyle vergi ödeyen fenomen sayısı artacak. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi bazı hizmetleri vergi kapsamına alınacak. 2022 yılında, 8 bin 509 mükellefin 606 milyon lira hasılatı üzerinden 91 milyon lira, bu yıl 9 bin 676 mükellefin 921 milyon lira hasılatı üzerinden 138 milyon lira tevkifat yapıldı. Bu rakamın 2024 yılında daha da artması bekleniyor.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...