Tgrt Haber
24 Kasım 2023 12:41 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 12:49

Kurdaki yükseliş kayıpları geri verdi! Dolar yeni rekorunu test etti, euro tarihi seviyeye geldi

Haftanın son işlem gününde dolar rekor seviyeleri gördü. Merkez Bankası faiz kararı sonrası para piyasalarından görülen dalgalanma sonrasında sabah saatlerinde dolar yeni rekor seviyeyi test etti. Faiz kararı ile başlayan geri çekilen kur, gelen rekorla kayıplarını geri vererek dengelendi. Dolar 28,87 seviyesinden işlem görüyor. Euro fiyatları sığ piyasada 31,8246 TL'ye kadar çıkarak tarihi rekor seviyesini yeniledi.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
Kurdaki yükseliş kayıpları geri verdi! Dolar yeni rekorunu test etti, euro tarihi seviyeye geldi
dolar kuru,dolar,euro,döviz kuru,dolar fiyatı

Dolar kuru haftanın son işlem gününe rekor seviye ile başladı. TCMB, kasım ayı PPK toplantısında, beklentileri aşarak politika faizini yüzde 35 seviyesinden yüzde 40 seviyesine yükseltmişti. Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararının ardından düşen dolar sabah saatlerinde gelen rekorla kayıplarını telafi etti.

DOLAR YENİ REKORUNU TEST ETTİ

Dolar piyasalardaki sığ işlemlerde 28,91 seviyesinin üzerini gördü. Daha sonra kur piyasanın açılmasıyla 28,87 seviyesinde dengeyi buldu.

EURO TARİHİ REKOR SEVİYESİNİ YENİLEDİ

Euro fiyatları sığ piyasada 31,8246 TL'ye kadar çıkarak tarihi rekor seviyesini yeniledi. Şu dakikalarda ise, yüzde 0,10 artışla 31,5018 TL'de bulunuyor. İngiliz sterlini ise, aynı dakikalarda 36,2186 TL'de işlem görüyor.

Dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,19 oranında düşüşle 103,75 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise, şu sıralarda 1,0906 seviyelerinde hareket ediyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 28,71 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 41,11 seviyesinde bulunuyor.

TCMB’NİN MESAJLARI HIZ KESCEĞİNİN SİNYALİNİ VERDİ

TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlılığını ortaya koyan son faizin metninde “parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır” ve “kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir” ifadeleri ise faiz artırımında sona yaklaşıldığına işaret etti.

FAİZ KARARI SONRASINDA KURDA DALGALANMA GÖRÜLDÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentileri aşan faiz kararı sonrasında kurda dalgalanma görülmüştü. Kur karar sonrası 28,60 seviyesini test etmişti. Son bir ayda kurda yükseliş yüzde 2,5 oldu. 2023 yılında kurun yükselişi ise yüzde 54,4 olarak kaydedildi.

GOLDMAN SACHS’TAN İYİMSER TAHMİN

Goldman Sachs, TCMB'nin faiz artırım sürecini 250 baz puan daha artışla yüzde 42,50'de tamamlamasını bekliyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, dünkü kararın ardından yeni tahminlerini yayınladı. Daha önce tahminini yüzde 40 olarak belirleyen banka, merkez bankası kararının beklenenden daha fazla parasal sıkılaştırmaya işaret ettiğini belirtti.

Bankanın açıklamasında “Komite’nin politika faizini aralıktaki toplantıda 250 baz puan yükselteceğini ve faiz artırımı döngüsünü yüzde 42,50’de tamamlayacağını bekliyoruz” denildi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...