Tgrt Haber
06 Ekim 2023 14:20 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 17:03

Son dakika! ABD'nin düşürdüğü SİHA için Türkiye'den ilk açıklama: Operasyonun icrasını etkilemedi

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanlığı'ndan dün ABD tarafından Suriye'de düşürülen SİHA'yla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Söz konusu hadise, devam etmekte olan operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde etkilememiştir" ifadelerine yer verildi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! ABD'nin düşürdüğü SİHA için Türkiye'den ilk açıklama: Operasyonun icrasını etkilemedi
Dışişleri Bakanlığı,Son dakika

Eli kanlı terör örgütü PKK'nın Ankara'da düzenlediği terör saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) teröristlerin geldiği Suriye'ye operasyon düzenledi. Dün akşam saatlerinde MİT'in SİHA'larla düzenlediği operasyonda terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda hedef yerle bir edildi. Ancak bölgede operasyon yapan Türk SİHA'larından biri ise ABD F16'larının hedefi oldu.

"ÜZÜNTÜ VERİCİ OLAY"

ABD’ye ait bir savaş uçağı, Suriye’de bir Türk silahlı insansız hava aracını (SİHA) vurdu. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, konuya ilişkin açıklama yaptı. Yaşananlardan 'üzüntü' duyduklarını bildiren Ryder, "Türkiye, en güçlü ve en değerli NATO müttefiklerimizden, bu nedenle üzücü bir olay. ABD askerleri yaralanmadı, Türkiye’nin kasıtlı olarak ABD askerlerini hedef aldığına dair bir belirti yoktu" diye konuştu.

SKANDALA 'MEŞRU MÜDAFAA' KILIFI

Skandal olayın ardından ABD'li komutanların Türk SİHA'sını 'olası tehdit' olarak nitelendirdiklerini söyleyen Pentagon Sözcüsü, "Türk SİHA'sı yasak bölge üzerindeydi. ABD’nin yasak ilan ettiği bölgede uçmuş, sonra 500 metreye kadar yaklaşmış, bu kadar yaklaşınca vurulmuş. Dronu vurma kararı emir komuta zinciri içinde alındı. SİHA’nın olası bir tehdit olduğuna karar verdiler ve meşru müdafaa olarak vuruldu" ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan da dün ABD tarafından Suriye'de düşürülen SİHA'yla ilgili bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, terör örgütü PKK'ya ait birçok hedefin imha edildiği hatırlatılırken, "Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE, ABD’NİN ARTIK SAHASINA GİRDİ

Öte yandan TGRT Haber'e konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Sirmen, ABD’nin Türk SİHA’sını neden düşürdüğüne dair şunları söyledi:

“Türkiye yeni stratejisinde terör örgütünün yaşam ve finansa kaynaklarını yok etmeye çalışıyor. Fırat’ın doğusuna yapılan bir harekattı. Orda koalisyon güçleri söz konusu. Kara harekatının orta ve uzun vadede planlanması gerekiyor. Her türlü seçenek masadadır. ABD’nin attığı adımlara baktığımızda NATO’nun 5’inci maddesine aykırı. NATO’nun görevinin ne olduğunu tartışmak zorundayız. NATO ülkesi başka bir NATO ülkesine böyle bir tavır takınmamalı. YPG/PKK örgütünü ABD birbirinden ayırmaya çalışıyor. NATO, ABD-Türkiye ilişkilerinde tartışılmalı. Türkiye soğuk kanlı davranmak istiyor ve terörle mücadelesini sonlandırmak istiyor. Bu olay, hava harekatının ABD’nin üssünün 500 metresine kadar getirdiğini göstergesi. SİHA meselesini Türkiye üstelemek istemedi. Türkiye Fırat’ın doğusunda harekata başladı. Petrol yatakları PKK/YPG’nin can damarını ve elektrik tesislerini vurdu”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...