Tgrt Haber

Emeklilerin seyyanen hayali çöktü mü?

25 Mart 2024 09:45 | Güncelleme :25 Mart 2024 09:57

Kıymetli okurum merhaba.
İlk yazımı Kapadokya yolculuğumda yazmıştım. 
Üçüncü yazımın bu satırlarını da Diyarbakır’dan yazıyorum.
Neden oradaydım birazdan bahsederim ama bugünkü konumuz ile vakit kaybetmeden başlayalım. Yani beklenen “emeklilere seyyanen zam” konusu ile.

Son bir haftada ben de TGRT Haber YouTube kanalımızda her gün saat 15:00’te yaptığım “Alper Altun ile Bi Bakalım” canlı yayınında çeşitli kulis bilgilerinden ve açıklamalardan bahsetmiştim. 

Yine son bir haftada Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok ve Ak Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’in art arda TGRT Haber televizyonunda yaptıkları açıklamalar Cumartesi Ankara mitinginde ya da en kötü ihtimalle Pazar günü İstanbul mitinginde Seyyanen zam müjdesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulacağı beklentilerini had safhaya çıkarmıştı. Meral Akşener’in de “Arkadaşımdan duydum. 5000 lira seyyanen zam yapacaklarmış. Yetmez, 11 bin lira yapmaları lazım” şeklindeki sözleri de beklentinin bu kadar yükselmesinde etkili olmuştu.

Gel gelelim ne Cumartesi günü Ankara’da ne de 650 bin kişinin toplandığı İstanbul mitinginde emekliler bekledikleri bu seyyanen zam haberini alamadılar. 

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan neler söyledi?

“İstanbul’da yeni bir dönemi başlatacağız.”
“İstanbul’da yine çöp, çukur, çamur var.”
“Utanmadan “Metro yaptım” diyor.”
“Kabahatlerini örtmek için engelleniyoruz yalanına sarılıyor.“
“Balya balya, bavul bavul paralar bir yerlerden gelip, bir yerlere gidiyor.“
“Ne derlerse desinler, istismar siyaseti yapmadık, kimsenin hayat tarzı ile ilgilenmedik.”
“Ayrımcılığın her çeşidini elimizin tersi ile ittik.”
“Diğer genel başkanlar evlerinde yatarken ben 25 vilayete gittim.”
“İstanbul’daki önceliğin deprem olduğunu görüyoruz.”
“Süper hızlı tren projesinde ihale bu yıl.”

Başlıkları altında pek çok şey söyledi Cumhurbaşkanı Erdoğan ama emeklilerle ilgili bırakın seyyanen zammı bayram ikramiyesinin artırılacağı kulislerini bile boşa çıkardı. 

Peki ne olmuş olabilir?

1- Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi seyyanen zam talebine çok sıkı bir şekilde karşı çıkmış olabilir. 

2- Seyyanen zam müjdesi, bu mitinglerde verilirse diğer mesajlar etkisini kaybeder düşüncesi ile seçime son 2-3 gün kala bir zamana bırakılmış olabilir. 

3- Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kamuoyuyla paylaştığı gibi bir seyyanen zam verilmesi durumunda bütçeye çok ağır bir darbe vurabileceği için bunun altından hiç kalkılamayacağına kanaat getirilmiş olabilir. 

4- Seyyanen zam yerine, yine 31 Mart öncesinde açıklanacak şekilde Bayram ikramiyesinin 5000+5000 şeklinde güncellenmesine karar verilmiş olabilir. 

5- “Bize güvenin. Bir kaç ay daha sabredin. Ekonomiyi rayına sokmak üzereyiz. Durumu düzeltelim. Temmuz ayında enflasyon oranındaki zammın dışında seyyanen zam da yapacağız”  şeklinde yeni bir vaat gelebilir. 

6- Seyyanen zam konusu da, bayram ikramiyesi konusu da bir daha uzun bir süre açılmamak üzere rafa kaldırılmış olabilir. 

Tabii böyle bir durumda 31 Mart’ta emeklilerin ciddi bir kısmının sandıktaki davranışı da mutlaka hesaplanmış ve göze alınmıştır. 

Peki bundan sonra neler olabilir?

7- Emekliler sadece sosyal medyada tepki mesajları vermekle kalmaz.

8- Emekliler, EYT sorunu çözülmeden hemen önce olduğu gibi büyük alanlarda toplanarak taleplerini getirmeye başlayabilir. 

9- Emekliler, sadece iktidarı değil ekonomi yönetimini de daha sert bir şekilde eleştirmeye başlayabilir. 

10- Emeklilerin seyyanen zam taleplerinin karşılanmamasının seçim sonuçlarını doğrudan ve çok keskin bir şekilde Cumhur ittifakı aleyhine olacak bir şekilde etkilediği görülürse, ivedilikle bir seyyanen zam kararı çıkabilir.

Neden mitinglerde bir açıklama yapılmadı? Seçime kadar ya da seçimden sonra neler olabilir sorularının cevapları benim için bu şekilde. 

Saat 15:00’teki youtube yayınımda da yorumlarınızı yazarsanız sizin de fikirlerinizi kamuoyuyla paylaşmaya daha önce de yaptığım gibi devam ederim. 

GELELİM DİYARBAKIR’A

Hafta sonu Lübnan asıllı İsveçli Müslüman sanatçı Maher Zain’in bir konseri vardı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi düzenledi. Ben de davetliydim. İnanılmaz bir coşku ve heyecan vardı salonda. 2500 kişilik salon tıklım tıklım doldu ve pek çok kişi de salona giremedi. 

Maher, uluslararası bir sanatçı olmasına ve dünya çapında kitlesel konserler vermesine, milyonlarca hayranı ve Awakening Music ile kendi YouTube kanalında milyarlarca izlenmesi olmasına rağmen son derece mütevazı bir karaktere sahip. Konser öncesinde de, sonrasında da bol bol muhabbet ettik. Türkiye’yi çok seviyor. Konserlerinin dışında zamanının büyük bir kısmını Türkiye’de geçirmeye çalışıyor. 

7 dilde eserler üretmesinden sonra Diyarbakır’a özel Kürtçe şarkısını da ilk kez canlı olarak hayranlarına söyledi. 

2 hafta önce Singapur’da 10 bin kişiye verdiği konserden sonra, şimdi de  Saraybosna ve Mısır konserleri için hayranları sabırsızlıkla bekliyor.

Kim bilir belki bir ara onunla da exclusive bir röportaj yapar ve sizlere sunarım. 

Son olarak; en son 2013 yılında gittiğim Diyarbakır’ı inanılmaz derecede değişmiş ve gelişmiş buldum. Kaldığımız Mövenpick Hotel’in bulunduğu bölge Maslak’tan farksızdı. 2013’te Al Jazeera ‘de çalışırken yaptığım ziyarette ekibimle Sur ilçesine güvenlik açısından girmemeye karar vermiştik. Şu anki durumu ise Nişantaşı’ndan farksız. Düşünün Hermes mağazası dahi var.  

Bugünlük bu kadar diyelim. 

Çarşamba günkü yazımda buluşana kadar hepinize güzel ve mutlu bir hafta diliyorum…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
N. d25 Mart 2024 14:33

Başarılarınızın devamını dilerim umarım hep başarılı olursuuz