Tgrt Haber
19 Şubat 2017 10:14 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

Referandumda nerede hangi okulda oy kullanacağım? | YSK Seçmen Sorgulama 2017

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmen listesi sorgulamaları başladı. 16 Nisan'da yapılacak Referandum'da oy verebilmek için ysk.gov.tr sitesine girip sorgulama yapmanız gerekiyor. Referandumda nerede oy kullanacağım, hangi okulda diyorsanız e-Devlet'ten öğrenebilirsiniz. Eğer listede isminiz yoksa bu adımlara dikkat.

Referandumda nerede hangi okulda oy kullanacağım?  |  YSK Seçmen Sorgulama 2017
Referandum, Seçmen sorgulama, Seçmen listesi, YSK, Referandum seçmen listesi,

Anayasa değişikliği için yapılacak olan 16 Nisan 2017 Referandum'unda oy kullanacaklar için YSK seçmen listesini açıkladı. Ysk.gov.tr üzerinden sorgulama yaparak sizde oy kullanma yerinizi öğrenebilirsiniz. Peki seçmen listesinde adım yok ne yapmalım diyorsanız da sizin için gereken belge ve bilgileri derledik.

SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA - TIKLAYIN​

Peki seçmen listesi sorgulaması yaptınız ve isminiz çıkmadı ne yapacaksınız, nasıl seçmen kaydı yaptıracaksınız? Bunun için gereken belgeler neler?

Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanlar düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmak zorundalar. Bunun için de yasal bir süre var. Bu işlemi 26 Şubat 2017 (17.00) Pazar gününe kadar yapmanız gerekiyor.

Peki nüfus kütüğü kaydı için gereken belgeler neler? İlgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğü size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneğini vercek. O formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor.

Unutmayın! Referandumda oy verebilmek için mutlaka seçmen listesinde adınızın olması gerekiyor. Haliyle isminiz yoksa kayıt işlemini yaptırmadan oy veremezsiniz. Bu sadece referandum değil tüm seçimler için geçerli. O kullanabilmek için 26 Şubat'a kadar seçmen listesi sorgulamasını yapıp, kaydınızı oluşturun.

Seçmen kaydınız yoksa...

Diyelim ki YSK seçmen sorgulama işlemini yaptınız ve seçmen kaydınızın olmadığını gördünüz. Yahut bulunduğunuz bölgeyi değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için 26 Şubat 2017 Pazar gününe kadar yasal süre verildi. Eğer bu süre içerisinde gerekli işlemleri yapmamanız halinde referandumda oy kullanamazsınız.

Referandumda kaç seçmen oy kullanabilecek?

Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...