Tgrt Haber
02 Şubat 2022 10:09 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 10:11

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinde planı olmadığı ortaya çıktı! Belgeler sızdı

Afganistan'ın 15 Ağustos'ta Taliban'ın eline geçmesinden bir gün önce Beyaz Saray'da yapılan toplantının notları, basına sızdı. Notlar, Joe Biden yönetiminin Kabil'den tahliyeler konusunda hazırlıksız olduğunu ortaya çıkardı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinde planı olmadığı ortaya çıktı! Belgeler sızdı

14 Ağustos 2021'de yani Afganistan'da yönetimin Taliban'a geçmesinden bir gün önce Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde kabine üyelerinin yardımcıları ve güvenlik kurumlarının üst düzey yöneticileri ile Beyaz Saray'da toplantı düzenledi. Toplantının konusu ise Afganistan'dan çekilme süreciydi. Amerikan Axios haber sitesine göre, bu toplantıya ilişkin belgeler basına sızdı ve ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecine karşı hazırlıksız olduğu ortaya çıktı.

Basına sızan belgelerde üst düzey yetkililerin, tahliyede önceliğin ABD personeli, vatandaşları ve tahliyeleri üzerine ABD hükümeti ile anlaşması olan müttefik devletlerin personeline verileceği ifade ediliyor. Ardından Afgan asıllı ABD vatandaşları, ABD tarafından çalıştırılan Afganlar ve Amerikan ordusu ile iş birliği yapan Afganlar'ın mümkün olduğunca kısa sürede tahliye edileceği belirtilen belgede, tahliye edileceklerin nakledilecekleri ülkelerin o zamana kadar belirlenmediği ortaya çıkıyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinde planı olmadığı ortaya çıktı! Belgeler sızdı

KABİL'İN DÜŞMESİNE SAATLER KALA HALA BİR ADIM ATILMAMIŞ

Belgede, o güne kadar ABD ile iş birliği yapmış kişilere henüz ulaşılmadığı, bu kişilerin henüz belirlenmediği ve taramadan geçirilmediği de dikkat çekiyor. Belge, Kabil'in düşmesine saatler kala Biden yönetiminin Afganistan tahliyesi konusunda henüz bir adım atmadığını ortaya koyuyor. Büyük bir kısmının keçeli kalemle kapatıldığı belgenin açık kısmında, Dışişleri Bakanlığının Kanada ve NATO üyesi Avrupa ülkeleri ile tahliye edilenlerin geçici olarak nakledilmesi için görüşmelere başlaması isteniyor.

Ayrıca, belgede Pentagon'un günlük 5 bin kişi tahliye etmek üzere planlama yapması talep ediliyor. Biden yönetimi, Afganistan tahliyesini "tarihte benzeri görülmemiş tahliye" olarak lanse ederken, sızdırılan bu belge bir taraftan tahliye sırasında yaşanan kaos ve plansızlığın, diğer taraftan geride yüzlerce ABD vatandaşı ve on binlerce Amerikan ordusu ile iş birliği yapmış Afganların bırakılmasının nedenini gün yüzüne çıkardı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinde planı olmadığı ortaya çıktı! Belgeler sızdı

TAHLİYE SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

Biden, 14 Nisan 2021'de 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar ABD kuvvetlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesi için talimat vermişti. Askeri tahliye büyük ölçüde tamamlanırken, ABD istihbaratının Afgan ordusunun dağılmasını ve hükümetin çökmesini ön görememesi büyük bir kaosa neden olmuştu. Afgan hükümeti çökmüş, ordu dağılmış ve Taliban 15 Ağustos'ta Kabil'e girmişti. Bunun üzerine on binlerce Afgan Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na akın etmiş ve ABD askeri kargo uçaklarına binmeye çalışmıştı. Diğer taraftan, ABD'nin tahliyede öncelik koşullarını taşıyan on binlerce kişi ise havaalanına ulaşamamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...