Tgrt Haber
29 Ağustos 2021 09:03

Büyük tehdit: Dünyada internet günlerce kesilebilir

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmaya göre, Güneş'te meydana gelebilecek patlamalar ya da fırtınalar dünyada interneti günlerce kesintiye uğratabilir.

Büyük tehdit: Dünyada internet günlerce kesilebilir
dünya,güneş,internet

Tüm dünya yaklaşık iki senedir koronavirüsle mücadele ederken ABD'de yapılan bir araştırma korkuya neden oldu. Amerika'nın önc-de gelen eğitim kurumlarından biri olan California Üniversitesi'nde görev yapan bilişim uzmanı Sangeetha Abdu Jyothi, küresel internet tehdidi ile karşı karşıya olduğumuzu açıkladı. Güneş'te yaşanabilecek patlamalar ya da fırtınaların dünyadaki interneti günlerce kesebileceğini söyleyen Jyothi, böyle bir durumun çok uzak değil, 10 yıl içinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Dailymail'de yer alan habere göre, Güneş'te meydana gelebilecek bir patlama ya da fırtınanın dünyadaki interneti kesme ihtimali yüzde 12 ve bu ihtimal 10 sene içinde gerçekleşebilir.

Büyük tehdit: Dünyada internet günlerce kesilebilir

Jyothi'ye göre, bu tip patlamalar sonrası ortaya çıkan iyonize parçalar ve elektromanyetik dalgalanmalar gezegenimizin manyetik alanda bozulmalara yol açabilecek kapasitede. Dünya'nın manyetik alanında yaşanacak bozulmaların ise direkt olarak elektronik cihazları etkileyebileceği belirtiliyor.

Günümüzden 162 yıl önce yani 1859 yılında gezegenimizin benzer bir durum ile karşılatığını belirten bişim uzmanı Jhoythi, o dönem Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunan telgraf ağlarının ciddi bir şekilde etkilendiğini vurguladı. 162 yıl önce meydana gelen bu durum büyük bir iletişim krizini de beraberinde getirdi. Dijitalleşen dünyada bu durum ise ise büyük bir tehdit oluşturuyor.

Bilişim uzmanları bu durumu 'Kabus senaryosu' olarak nitelendiriyor. Küresel internetin kesilmesi demek on milyarlarca dolarlık zarar demek... Üstelik bu durumun GPS sistemlerinin devre dışı kalmasına ve geniş ölçekli elektrik kesintilerine de yol açabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...