Tgrt Haber
11 Mart 2022 11:20 - Güncelleme : 11 Mart 2022 12:14

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorumlar: Ukrayna çoktan düştü

Rusya’nın Ukrayna’ya işgali sürerken diğer yandan taraflar arasında müzakereler yapılıyor. Öte yandan ise Rusya birlikleri Kiev’in 10 km yakınına kadar sokulmuş durumda. Peki barış ya da ateşkes sağlanamazsa savaş nasıl sonuçlanır? Ukrayna düşer mi? TGRT Haber’de emekli Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, son gelişmeleri yorumladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 16. gününde. Türkiye öncülüğünde iki ülkenin dışişleri bakanı dün bir araya müzakere için gelirken diğer yandan Rus ordusu Kiev’in kapısına kadar dayandı, yer yer şehir içinde çatışmalar da sürüyor. Öte yandan liman kenti Odessa’da da Rus savaş gemileri Ukrayna gemilerini vurdu, Rus birliklerinin Odessa’dan çıkarma yapması bekleniyor. Peki Ukrayna düştü mü? Savaş nasıl sonuçlanır? Türkiye’nin politikası doğru mu? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında ASAM TÜRK DEGS Başkanı, İstanbul Topkapı Üniversitesi öğretim üyesi ve emekli Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, son gelişmeleri değerlendirdi.

BU UTANÇ VERİCİ 

Kamuoyundaki 'Ukrayna direniyor, Rusya Ukrayna’yı ele geçiremedi' sözlerini eleştiren Yaycı, Rus ordusunun Ukrayna’nın başkentine dayandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Rusya’nın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi ele geçirip geçirmemesi önemli değil. Başkentini kuşatmışlar, devletin elden gitmiş, okulların açık değil, mahkemeler, kolluk kuvvetlerin çalışmıyor. İşgal edilmişsin sen. Bu saate kadar Ukrayna ordusu neredeydi? Ukrayna Kırım’ın ilhakında 3.000 asker toplayamadı. Başkente kadar gelinmiş, halen bunun kahramanlık abidesi gibi yansıtılması utanç verici. Batı Ukrayna’yı takviye edeceğine tahliye etmiştir.”

ABD SAVAŞA TARAF OLDU

İngiltere, ABD ve Kanada’nın savaş öncesi her şeyi tahliye ettiğine dikkat çeken Yaycı, bu devletlerin Kiev kuşatılınca askeri destek vermeye başladıklarını belirtti. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” diyen Yaycı, ABD’nin Ukrayna’yı göz göre göre Rusya’nın kucağına ittiğini söyledi. Yaycı, “Ukrayna gitti” diyerek ülkenin şu an daha zor bir durumda kaldığını vurguladı. Yaycı, konuşmasında şunları söyledi: “ABD barış döneminde yardım etse bunlar olmazdı. ABD aslında şimdi hukuken taraf oldu. Barış döneminde silah satmış olurdu.” Dünyanın yeniden paylaşıldığını belirten Yaycı, “Ukrayna bir pazarlık sonucunda Rusya’nın kucağına itilmiştir. Dünya iki kutuplu bir yapıya dönüşüyor. İki kutuplu demek iki düşman yapı demektir” dedi.

RUSLAR OTOBANDAN GELDİ

Rusya’nın Ukrayna halkını kontrol edip edemeyeceği konusunu değerlendiren Yaycı, “Rusya vahşi bir işgal yapıyor. Bu bir vahşettir, işgaldir, buna herkesin karşı durması gerekir. Ancak önce Ukrayna’nın buna karşı durması gerekirdi. Ruslar otobandan geldiler. Elini kolunu sallayarak Keiv'e vardılar. Hiç mi köprüler patlatılmadı, yollara mayın döşenmedi? Batı’nın ipiyle kuyuya inen Ukrayna’nın üzerine Batı, bir de ipi atıp bıraktı” ifadelerini kullandı.

İŞGAL ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN RUSYA-İSRAİL ANLAŞMASI

Savaşın ilk gününde Rusya ile İsrail’in bir anlaşma yaptığına dikkat çeken Yaycı, anlaşmanın içeriğini şöyle anlattı: “Anlaşmaya göre, İsrail’in Suriye’de yapacağı faaliyetlere Rusya engel olmayacak. Ruslarla ABD’nin hiç çatıştığını gördünüz mü? İsrail’in iki stratejik ortağı vardır; biri ABD diğer ise Rusya. ABD ve Rusya askerleri Suriye’de bulunmuyorlar mı? YPG ve PKK’yi her ikisi de kullanmıyor mu? Münbiç’i ABD’liler bize vereceklerdi, Ruslar araya girince vermekten vazgeçmediler mi, vazgeçtiler. YPG ve PKK’lıların Münbiç’e kadar Rus bayrağı, Münbiç’ten sonra ABD bayrağı taktığını Türk halkı bilmeli. Bu yüzden biz Türkiyeci olmalıyız.”

TÜRKİYE BU KONUDA TEK

Türkiye’nin bu bölgede çok güçlü bir devlet olduğunu belirten Yaycı, bu süreçte Batı garantisinin Türkiye olduğunu Doğu da garantisinin Türkiye olduğunu gördüğünü söyledi. Türkiye’nin etki edilemez bir ülke olduğunu herkesin anladığını belirten Yaycı, “Türkiye’nin 100 yıllık bir Cumhuriyet tecrübesi var. Atatürk’ün bölgede barış, istikrar ve güvenliğin ülkesi yaptığı Türkiye halen devam ediyor. Bugün dünyada Ukrayna, Rusya, ABD, NATO ile aynı anda görüşecek ve saygı duyulacak kaç ülke var? Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna politikası çok doğrudur. Bu savaştan en fazla zarar gören ülke Türkiye’dir, ticareti zarar görmüştür. Buna rağmen barışı arayan bir devlettir. Antalya’daki görüşmeyi de takdirle karşıladım” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...