Tgrt Haber
14 Ocak 2022 16:56

İş yerine 'sıkıldığı' için dava açtı yüz binlerce lira kazandı

Fransa'nın başkenti Paris'te bir adam, çalıştığı işin sıkıcı olduğunu ve sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyerek iş yerinden davacı oldu. Mahkeme, iş yerinin 33 bin sterlin yani 612 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

İş yerine 'sıkıldığı' için dava açtı yüz binlerce lira kazandı
paris,iş yeri,tazminat,dava

Fransa'da lüks bir parfüm üreticisi olan bir firmada çalışan Frederic Desnard adlı kişi, 2014 yılında işten çıkarıldı. İşten çıkarılmadan önce ise 7 ay boyunca hastalık izninde kaldı çünkü Desnard, işi nedeniyle araba sürerken epilepsi krizi geçirdi ve komalık oldu. 

Frederic Desnard'ın avukatının açıklamasına göre, Desnard, çalıştığı süre boyunca işine 'tamamen bağlı' olduğunu gösterdi ve oldukça yoğun bir programla çalıştı. Fakat şirketi büyük bir sözleşmeyi kaybedince işlerden uzaklaştırıldı ve başkalarının ayak işlerini yürütmekten başka bir iş yapmadı. 4 sene boyunca sadece 'her gün 20-40 dakika çalışan Desnard, bunu 'cehenneme iniş' olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

"Artık hiçbir şey için enerjim kalmadı. Hiçbir şey için maaş aldığım için kendimi suçlu hissettim ve utandım. Şirkette görünmez olduğum izlenimini edindim."

MAHKEME: 'SIKILMAK' BİR TACİZ TÜRÜ

Desnard'ın avukatı, müvekkilinin can sıkıntısının doğrudan sağlığının bozulmasına bağladı. Savunma avukatları ise Desnard'ın 4 sene boyunca sıkıldığına dair hiçbir şey söylemediğini iddia ettiler. Le Monde'un haberine göre, avukatlardan biri, "Madem bu yıllarda yapacak bir işi yoktu neden bundan bahsetmedi?" diye sorguladı.

Dava tam 6 yıl sürdü, Desnard iş yerinden 33 bin sterlin yani 612 bin TL talep etti. Mahkeme ise 'sıkılmanın' tacizin bir türü olduğunu kabul etti ve iş yerinin Desnard'a tazminat ödemesine karar verdi.

İş yerine 'sıkıldığı' için dava açtı yüz binlerce lira kazandı

PSİKOLOJİK BİR BOZUKLUK OLARAK TANIMLANIYOR

Mental Health UK'ye göre, Desnard'ın yaşadığı türden bir tükenmişlik, 'fiziksel ve duygusal tükenme' durumu. İşinizde uzun süreli stres yaşadığınızda, fiziksel veya duygusal olarak yorucu bir görevde uzun süre çalıştığınızda ortaya çıkabilir.

Bazı semptomlar genellikle 'yorgun veya bitkin hissetmek, kendinden şüphe duymak veya bunalmış hissetmek' olarak tanımlanır. İngiltere'deki yetişkinlerin yüzde 68'i tükenmişlik semptomlarını yanlışlıkla endişeli olarak tanımlıyor.

Bununla birlikte, bu ruh hali, esas olarak işyerinde zihinsel yük nedeniyle fiziksel hastalığa neden olan psikolojik bir bozukluk olarak tanımlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...