Tgrt Haber
06 May 2022 09:16 - Güncelleme : 06 May 2022 09:35

Rusya’yı sarsan ölümcül istihbaratlar ABD’den

Rusya’yı Ukrayna’ya yönelik saldırısında en fazla sarsan generallerin ölümü oldu. 12’den fazla generalini kaybetti. NYT, ABD tarafından verilen istihbaratın önemli rol oynadığını yazdı. Gazetenin bu iddiasına Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi ‘sorumsuzluk’ olarak nitelendirdi.

Rusya’yı sarsan ölümcül istihbaratlar ABD’den

Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı iki ayı aşkın bir süredir devam ederken Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Ukrayna savaşında Rus generallerin ölümüne yol açan istihbaratı ABD’nin verdiğini yazdı. Ukrayna işgal süresince 12 Rus generalini öldürdüklerini iddia etti. İsimleri gizli kalmak kaydıyla gazeteye konuşan üst düzey Amerikalı yetkililere göre, bu “başarının” arkasında ABD istihbaratı var. Gazetenin bu iddiasına Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi ‘sorumsuzluk’ olarak nitelendirdi.

KARARGÂHLARA TAKİP

Washington, işgal süresince Kiev yönetimi ile gerçek zamanlı istihbarat paylaşımı yaptı. Ukrayna ordusu özellikle, Rusların sık sık yer değiştiren mobil karargâhlarının izlenmesinde Amerikan istihbaratına güveniyor. Ayrıca Rus generallerin iletişimlerinin izlenmesi de Washington sayesinde mümkün oluyor.

ABD DESTEĞİ ARTIRDI 

tarafı, Rusya’yı kışkırtacağı ve savaşa Washington’un doğrudan müdahalesi olarak görüleceği fikriyle başından beri endişeliydi. Bu yüzden istihbarat ve askeri desteğini gizli tutmaya çalışıyordu. Ancak Rus ordusunun Kiev çevresinden çekilmeyle bu tutum değişti. Savaşın başlangıcında sadece savunma amaçlı silah desteği veren ABD, şimdi ağır toplar, helikopterler ve saldırı dronları da veriyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, “Rus ordusunun benzer bir eyleme kalkışamayacak kadar zayıfladığını görmek istiyoruz” demişti.

TEPKİ ÇEKTİ

Haberin ardından NYT’nin ABD yönetimi tarafından tepki geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Ukrayna’ya kendisini savunması için istihbarat sağladıklarını, bu bilginin özellikle “Rus generallerin öldürülmesi amacıyla verilmediğini” söyledi. Watson, ABD’nin Rus generallerin öldürmesine yardım ettiği iddiasını “sorumsuzluk” olarak niteledi. Öte yandan gazeteye konuşan ABD’li yetkililer ise generallerin ölümünde sağladıkları istihbaratın kritik olduğunu kabul ettiler. Senato’da konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de “ABD’den Ukrayna’ya çok ciddi miktarda istihbarat akışı var... Boruları açtık” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...