Tgrt Haber
14 May 2022 12:11 - Güncelleme : 14 May 2022 12:44

Rusya'dan Finlandiya ve İsveç'e NATO mesajı: Gerekli önlemleri alacağız

Finlandiya'nın NATO adımının ardından Rusya hem Finlandiya'yı hem de İsveç'i yakın markaja aldı. Moskova son mesajında ise gerekli önlemleri alacaklarını bildirdi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
Finlandiya ve İsveç'te hükümetlerin, NATO üyeliği konusunda nihai karar alması bekleniyor.
rusya,finlandiya,isveç,nato
Finlandiya ve İsveç'te hükümetlerin, NATO üyeliği konusunda nihai karar alması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi'ni toplama kararının ardından Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği konusunda Moskova yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "NATO, Rusya sınırına yakın noktalara nükleer güç ve altyapı konuşlandırırsa Moskova gereken önlemleri alır" dedi.

Gruşko, "Bu değişikliğin siyasi karşılığı olmaksızın bırakılamayacağı ortada. Ayrıca ittifakın sıradaki genişlemesinin sonucu olarak oluşturulabilecek yeni güç konfigürasyonunun sonuçları kapsamlı bir analiz edilecek. Kararın duygular üzerinden verilmeyeceği, bu bölgedeki güvenlik durumunu etkileyen tüm faktörlerin kapsamlı ve doğrulanmış bir analizi olacağı açık" ifadelerini kullandı.

''MİLİTARİZASYONA YOL AÇAR''

Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği üzerinden açıklamalarına devam eden Bakan Yardımcısı Gruşko, "Ayrıca bu ülkelerin fiilen nükleer silahlardan arınmış ülke statüsünü reddetmiş olmaları da bir takım soruları ortaya çıkarıyor. Finlandiya ve İsveç'in, dünya nükleer silahlarının yasaklanmasını ve imha edilmesini en aktif olarak savunan devletler arasında olduğu iyi biliniyor. Ancak ittifak, dünyada nükleer silahlar olduğu sürece nükleer kalacağını ilan etti. Bu ülkeler de NATO’nun nükleer planlama grubuna katılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Gruşko, "Üyelik oluşturulduğunda olayların nasıl gelişeceğini kabaca tahmin edebiliyoruz. NATO ülkeleri hemen kuzey kanadının çok savunmasız olduğunu, Rusya sınırının bin 300 km’ye çıktığını, bu sınırın savunulması gerektiğini, bu nedenle oraya ek kuvvetler konuşlandırmak gerektiğini vs. açıklayacaklar" diyerek söz konusu ülkelerin NATO'ya katılmalarının sadece Avrupa'nın yakın zamana kadar askeri olarak en barışçıl bölgesi olan Kuzey'in militarizasyonuna yol açacağını vurguladı.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Rus lider Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği gündemiyle ulusal güvenlik konseyini topladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma süreci ve Ukrayna'daki savaşı, düzenlediği acil toplantıda görüştü. Ulusal Güvenlik Konseyi Rus lider Putin'in çağrısıyla toplandı.

Kremlin'den gelen açıklamada “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma kararının Rusya’nın güvenliğine olası tehditlerinin" toplantıda tartışılan ana konu olduğunu bildirdi.

FİNLANDİYA'NIN NATO HAMLESİ

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği tartışılırken iki ülkenin de katılım için karar aldığı belirtilmişti. Geçtiğimiz günlerde ilk hamle Finlandiya’dan geldi. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmaya hazırlanan Finlandiya’nın üyelik için başvuruda bulunacağı bildirildi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in yaptıkları ortak açıklamada, "Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz." ifadesi kullanmıştı.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...