Tgrt Haber
10 Mart 2014 17:44

Suriye'deki savaş 6 milyon çocuğu etkiledi

UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Abulaban, Suriye'de 6 milyon çocuğun çok büyük bir travma yaşadığını belirtti.

Suriye'deki savaş 6 milyon çocuğu etkiledi
savaşın çocuklara etkisi,çocuklarda savaş travması,suriye'deki çocuklar

UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban, yaptığı açıklamada, savaşların her zamanbaşta çocuklar ile kadınları etkilediğini, yaşanan travmaların etkisinin ise ömür boyunca devam ettiğini söyledi. Savaşa tanık olan çocukların, savaşın izlerini hayatları boyunca taşıdığını, bunun bazen bedenlerinde herkesin görebileceği şekilde olabildiğine dikkati çeken Abulaban, "En önemlisi ise hepsinin ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi sonucu gelecekte sorunlu yetişkinler olma ihtimallerinin bulunmasıdır" dedi.
Abulaban, Suriye krizinin yaşanmaya başladığı 3 yıl içinde bugüne kadar yaklaşık "6 milyon çocuğun etkilendiğini" vurgulayarak, "Şu anda toplam 12 milyon Suriyeli bu savaştan doğrudan etkilendi. Bu tür krizlerde rakamın yarısını çocuk olarak kabul ediyoruz. Şu an Türkiye'de de resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon Suriyeli olduğu öngörülüyor. Bunun yaklaşık 400-500 bin kadarını da 0-18 yaş grubu alıyor" dedi. "Bugüne kadar Suriye savaşında 10 bin çocuk yaşamını yitirdi" diyen Abulaban, savaşla birlikte insanların en temel hakkı olan "yaşam hakkı"nın ellerinden alındığını kaydetti. Savaşlarda en büyük sorunlardan birinin ailelerini kaybeden çocuklar olduğuna işaret eden Abulaban, " Bu süre içinde yaklaşık 8 bin çocuğun Suriye sınırları dışına ailesi olmadan çıktığı ve komşu ülkelere geçtiği öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.
Savaşın tanığı olan çocukların, sağlıklı bir çocukluk geçiremedikleri için bunun izlerinin tüm hayatlarını etkileyeceğini ifade eden Abulaban, "Çocuklar, çok çok büyük bir travma yaşıyor. Çocukların birçoğu işkenceye maruz kaldı, suistimal edildi, çocuk askerliğe zorlandılar, çetelere dahil edildiler. Bu nedenle, oyun oynamak, okula gitmek yerine çok erken büyümek zorunda kaldılar. Milyonlarca çocuk ruhen yaralandığı için gelecekte, sağlıklı birer birey olma ihtimalleri bile kalmadı" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...