Tgrt Haber
22 Ağustos 2018 14:16

Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın insan hakları aktivisti idam cezası alabilir

Suudi Arabistan'da aralarında bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam kararı istendi. İnsan hakları örgütleri, Katif kentinde hükümet karşıtı gösterilere öncülük etmekle suçlanan İsraa al-Ghomgham'ın ülkede idam edilecek ilk kadın aktivist olabileceği uyarısında bulundu.

Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın insan hakları aktivisti idam cezası alabilir
suudi arabistan,,idam,

BBC Türkçe'de yer alan habere göre insan hakları izleme örgütü Human Rights Watch'un Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, "Her idam dehşet vericidir. Ama hakkında şiddet içeren bir suçlama bile bulunmayan İsraa al-Ghomgham gibi aktivistler için idam istenmesi çok korkunç" dedi. Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün (ESOHR) Direktörü Ali Adubisi de İsraa al-Ghomgham'ın idam edilmesinin "çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını" söyledi.

KARAR DURUŞMASI 28 EKİM'DE

Üç yıl önce evinde eşiyle birlikte gözaltına alınan 29 yaşındaki Al-Ghomghan'ın 6 Ağustos'ta Riyad'da terör suçları mahkemesine çıkarıldığı ve savcılığın idam istediği belirtiliyor. Karar duruşmasının 28 Ekim'de yapılacağı söyleniyor. 

Ülkede idam kararları, Kral'ın onayından sonra infaz ediliyor. İnfazlar genellikle idam mahkumlarının başları kılıçla kesilerek gerçekleştiriliyor. İsraa al-Ghomghan, Kral'a itaatsizlik ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yapan hükümet karşıtı göstericilere destek vermekle suçlanıyor.

ÜLKEDE PARTİ KURMAK VE PROTESTO DÜZENLEMEK YASAK

Mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan'da siyasi parti kurmak yasak ve protestolara izin verilmiyor. Ülkede Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın girişimiyle son birkaç yıl içinde bir dizi reform adımı atıldı. Ancak bu süreçte çok sayıda din adamı, entelektüel ve kadınların araba kullanma hakkı için kampanya yürüten kadınlar dahil pek çok kişi gözaltına alındı. Öte yandan Katif'te 2011'den beri ayrımcılığa karşı aralıklarla gösteriler düzenleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...