Tgrt Haber
30 Nisan 2019 02:43

Trump'tan Kuzey Makedonya için NATO adımı

ABD Başkanı Donald Trump, Senato'ya gönderdiği mektupta, Kuzey Makedonya'nın NATO'ya katılımını öngören ilgili protokolün onaylanmasını talep etti.

Trump'tan Kuzey Makedonya için NATO adımı
trump,,makedonya,

Beyaz Saray, Trump'ın Senato'ya gönderdiği Kuzey Makedonya mektubunu  kamuoyu ile paylaştı.

Trump, mektubunda, ABD ile NATO'daki ilgili paydaşların 6 Şubat  2019'da Brüksel'de imzaladığı metne atıfta bulunarak, "Kuzey Makedonya'nın  NATO'ya Katılımı Protokolünün imzalanması için protokolü Senato'nun tavsiye ve  onayına sunuyorum." ifadesini kullandı.

Söz konusu protokolün tamamen onaylanmasıyla Kuzey Makedonya'nın  NATO'ya katılımının mümkün hale geleceğini kaydeden Trump, "Kuzey Makedonya  ABD'nin vazgeçilmez bir güvenlik ortağıdır ve onun NATO üyeliği doğrudan ABD'nin  ve NATO İttifakının stratejik çıkarlarına fayda sağlayacaktır." değerlendirmesini  yaptı.

Protokol 6 Şubat'ta imzalanmıştı

NATO'nun Brüksel'de bulunan merkez karargahında 6 Şubat'ta düzenlenen  törende, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov söz konusu protokole  imza atmıştı. Törende, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve 29 müttefikin  daimi temsilcileri hazır bulunmuştu.

Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliğinin başlaması için katılım  protokolünün tüm üye ülkelerin parlamentolarında onaylaması ve bazı resmi  süreçlerin tamamlanması gerekiyor. Bu bakımdan ABD yönetiminin söz konusu  protokolün onaylanması için ilgili anlaşmayı Senato'ya göndermesi önemli bir adım  olarak görülüyor.

Kuzey Makedonya bu süre içerisinde NATO toplantılarına davetli olarak  katılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...