Tgrt Haber
10 Temmuz 2014 19:49

Ukrayna'daki çatışmalar en çok sivilleri vurdu

Ukrayna ordusunun ayrılıkçılara karşı düzenlediği operasyonlarda bugüne kadar 478 sivil hayatını kaybetti, 1,392 kişi yaralandı.

Ukrayna'daki çatışmalar en çok sivilleri vurdu
ukrayna, ordu, siviller, çatışmalar,

Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Vasiliy Lazorişineç, ordu birliklerinin ülkenin doğusunda ayrılıkçılara karşı düzenlediği operasyonlarda 478 sivilin hayatını kaybettiğini, 1,392 kişinin yaralandığını bildirdi. Lazorişineç, düzenlediği basın toplantısında, operasyonların başladığı günden bugüne kadar sivil kayıplarının asker kayıplarından daha fazla olduğunu vurguladı. Lazorişineç, yaşamını yitiren 478 sivilden 30'unun kadın, 7'sinin ise çocuk olduğunu belirtti.  Yaralanan 1,392 kişiden 100'ünün kadın, 14'nün ise çocuk olduğu bilgisini veren Bakan Yardımcısı Lazorişineç, 279 yaralının halen hastanelerde tedavi altında bulunduğunu kaydetti. Hastanelerdeki mevcut yatakların yüzde 30'nun muhtemel olaylar için tutulduğunu ifade eden Lazorişineç, yaralıları çatışma alanından çıkaracak zırhlı araçların bulunmamasının sağlık görevlileri için büyük tehlike oluşturduğunu ve kayıplar yaşandığını söyledi.  Savunma Bakanlığında zırhlı ambulans araçların az olduğunu söyleyen Lazorişineç, Ukrayna bankalarına kendilerine zırhlı araç tahsis etmeleri için başvuruda bulunduklarını belirtti.
Ayrılıkçılar Donesk'teki sivilleri tahliye etmeye hazırlanıyor
Öte yandan, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin Başbakanı Aleksandr Boroday, bölgedeki sivillerin tahliye edileceğini bildirdi.Donetsk'teki basın mensupları önüne ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin Savunma Bakanı İgor Strelkov ile çıkan Boroday, sivillerin tahliyesine ilişkin "Biz bunu yapmaya mecburuz. Rusya, yüzbinlerce mülteciyi kabul etmeye hazır olmalı. Çünkü sivillerin çoğu Rusya Federasyonu'na gitmek istiyor" dedi. Tahliyenin birkaç gün içerisinde başlayacağını belirten Boroday, bunun için koridor hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti. Boroday, Slavyask'ı Ukrayna ordusuna bırakmak zorunda kaldıklarının kendileri için üzücü olduğunu ancak bu kararın savunma stratejisi bakımından doğru karar olduğunu söyledi. Çatıştıkları alanı küçülterek birliklerini bir araya topladıklarını dile getiren Boroday, bu şekilde savunma kabiliyetlerini yükseltecek ve "düşmana" daha etkili darbe yapacaklarını savundu. Donetsk'deki durumun ciddiyetini koruduğunu vurgulayan Boroday, şehirde sivil hayatı kısıtlayacaklarını ve sivillerin askeri düzeni daha fazla hissedeceklerini söyledi. Donetsk'i terketmeyeceklerini, sonuna kadar savunacaklarını ve daha sonra da diğer bölgeleri "işgalden" kurtaracaklarını ifade eden Boroday, bu mücadelede Kremlin yönetiminin kendilerine daha fazla yardım etmesini umduğunu dile getirdi. Ukrayna ordusu tarafından her yönden kuşatıldıklarını kaydeden İgor Strelkov, Karlovka, Seversk'de çatışmalar yaşandığını ve Seversk kentini terketmek zorunda kaldıklarını, Karlovka'da ise Ukrayna ordusuna ait 2 tankı vurduklarını bildirdi. Basın mensuplarının "Donetsk halkının bağımsızlık mücadelesi neden iki Rusya vatandaşı tarafından yönetiliyor?" sorusuna ise Boroday "Hatta iki Moskovalı diyebiliriz. Bu olabilir. Bunda korkulacak bir şey yok" diye cevapladı. Toplantıdaki soruların çoğunluğunun Rus yanlısı komutanlar arasındaki sürtüşme ve yetki gasbı olaylarına ilişkin olması dikkati çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...