Tgrt Haber
12 Temmuz 2021 15:01

DGS puan hesaplama: DGS soruları ve cevapları 2021

Ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler, lisans bölümlerine geçebilmek için 11 Temmuz’da DGS sınavına girdi. Sınavın ardından öğrenciler, “DGS puan hesaplama nasıl yapılır, DGS soruları ve cevapları açıklandı mı?” gibi soruların cevaplarını arıyor.

DGS puan hesaplama: DGS soruları ve cevapları 2021
dgs puan hesaplama,,dgs soruları,,dgs sonuçları,

ÖSYM’nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavına (DGS) binlerce aday girdi. 11 Temmuz’da yapılan sınav için 150 dakika süre tanındı. Söz konusu sınavın ardından adaylar, DGS soruları ve cevaplarının yayımlanıp yayımlanmadığını araştırıyor. Bunun yanı sıra adaylar, istedikleri lisans bölümüne geçebilmek için DGS puan hesaplamanın nasıl yapıldığını merak ediyor.

DGS SORULARI VE CEVAPLARI YAYINLANDI MI?

Dikey Geçiş Sınavı’nın hemen ardından sınava giren adaylar DGS soruları ve cevapları için ÖSYM’den gelecek açıklamaları takip etmeye başladı. ÖSYM, soruları ve cevap anahtarının genellikle aynı günün akşamında ya da sınavın ertesi günü yayınlıyor.

Soruların bir bölümü herkesin erişimine açık olarak yayınlanırken kitapçığın tamamını ise sadece sınava katılan adaylar görebiliyor. ÖSYM’den DGS soru kitapçığına ilişkin beklenen açıklama geldi. ÖSYM’nin internet sitesinden DGS soruları ve cevap anahtarının %10’u adayların erişimine açıldı.

2021 – DGS Temel Soru Kitapçığı ve Yanıtları için tıklayın.

DGS PUAN HESAPLAMA

Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) ardından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de DGS puan hesaplaması nasıl yapıldığı oldu. “DGS ön lisans başarı puanı hesaplama, DGS sayısal ve sözel standart puan hesaplama, DGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü?” gibi soruların cevapları aranıyor. Ön lisans öğrencilerinin girdiği 150 soruluk DGS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor.

DGS puan hesaplama: DGS soruları ve cevapları 2021DGS sayısal ve sözel standart puan hesaplama; Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar ortaya çıkarılır. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanır. Adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Bunun sonucunda adaylar için sayısal standart puan ve sözel standart puan elde edilir.

DGS ön lisans başarı puanı hesaplama; DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde bulundurularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanır. DGS’ye başvuran adaylardan YÖKSİS’te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS’ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılır. ÖBP’nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendi üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekir.

2021 DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), şu şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenir; Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülür. Bunun sonucunda 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olur. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınır. Bu şekilde hesaplanan Ön lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana ilave edilerek adayın yerleştirme puanı hesaplanır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülür.

DGS puan hesaplama; adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları elde edilir.

DGS YORUMLARI 2021

11 Temmuz’da yapılan DGS sınavının ardından sınava giren adaylardan gelen yorumlar şu şekilde;

- DGS matematik soruları LGS matematik sorularından daha kolaydı bence

- DGS çok zor diye abartan kimdi, çalışsam ilk bine girerdim, neyse Allah’tan seneye mezunum

- DGS sınavındaki sözel soruların uzunluğu günahlarımdan daha uzun

- DGS sınavını çok beğendim seneye bir daha girmeyi düşünüyorum

- Her yıl DGS'ye gireceğim galiba

- DGS sınavına diye girdim sınıftaki herkes ahiret yolcusuydu, siz yanlış gelmişsiniz öbür tarafa geçiş sınavı değil bu…

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM’nin yayımladığı sınav takvimine göre 2021 Dikey Geçiş Sınavı’nın sonuçları 13 Ağustos’ta açıklanacak. Adaylar, 13 Ağustos 2021 Cuma günü ÖSYM’nin internet sitesinden giriş yaparak sonuçlarına ulaşabilecekler.

DGS 2021 sonuçları için tıklayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...