Tgrt Haber
28 Temmuz 2021 09:34

YKS tercihi nasıl yapılır? YKS yerleştirme işlemleri 2021

Üniversiteye yerleşmek için heyecanlanan adayların beklediği gün geldi. 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleşen YKS sürecinin ardından adayların gözü YKS tercihlerinde. Adaylar, ‘’YKS tercihleri başladı mı? YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS tercih kılavuzu açıklandı mı?’’ sorularının cevabını arıyor.

YKS tercihi nasıl yapılır? YKS yerleştirme işlemleri 2021
YKS,YKS tercih,YKS yerleştirme,YKS 2021

YKS sonuçları açıklandı. Milyonlarca adayın girdiği 2021 YKS sonuçları 28 Temmuz tarihinde açıklandı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde yapılmıştı. Sınava giren adaylar YKS sınavından aldıkları puanlarla en iyi bölüm tercihini yapmak için YKS tercih sürecine girecek. Adaylar ÖSYM'nin YKS yerleştirme işlemini nasıl yaptığı merak ediyor. İşte YKS tercih süreciyle ilgili bilmeniz gerekenler.

YKS SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR?  

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 26-27 Haziran'da gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklandığını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Aygün, YKS sonuçlarının ÖSYM resmi internet sitesinden açıklandığı bildirdi. Buna göre adaylar T.C. kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile birlikte sisteme giriş yaparak sonuçlarına ulaşabilecek.  

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?  

2021 YKS sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS sonuçlarının açıklandığını duyuran Aygün, 2021 YKS tercihlerinin 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını belirtti.  Adaylar tercihlerini belirtilen tarihler arasında ÖSYM resmi internet sitesinden gerçekleştirecek.  

YKS tercihi nasıl yapılır? YKS yerleştirme işlemleri 2021

YKS TERCİHİ NASIL YAPILIR?  

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih için verilen sürede ÖSYM'nin internet adresinden bireysel olarak yapması gerekiyor. Tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih sürecini tamamlamış olacaklar. Bunun dışında posta, fax, e-posta gibi yöntemlerle yapılan tercih kabul edilmeyecek. Adayların yalnızca elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak.  

YKS PROGRAMLARI VE KONTENJALARI İÇİN TIKLAYIN!

YKS KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

5 Ağustos 13 Ağustos tarihleri arasında yapıalcak olan YKS tercihleri için adaylar ''YKS tercihlerinde kaç tercih hakkı bulunuyor?'' sorusunu sormaya başladı. ÖSYM tarafından açıklanan YKS tercih kılavuzuna göre adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Buna göre üniversiteye gitmek isteyen adaylar YKS sonucu soğrultusundan 24 tane üniversiteyi tercih edebilecek. 

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

YKS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ  

YKS sonucunun açıklanmasının ardından adaylar ‘’YKS yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?’’ sorusunu sormaya başladı.  ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre YKS yerleştirme işlemleri TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları, Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde bulundurularak yapılacak.  

ORTA ÖĞRETİM PUANI (OBP) NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

YKS tercih işlemleri ile ilgili sorularınızı cevapladık. Sizde YKS tercih işlemleri ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...