Tgrt Haber
22 Kasım 2021 17:14

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!

Son dakika asgari ücret açıklamaları merak ediliyor! "Asgari ücret kaç TL olacak? 2022 yılında asgari ücrete ne kadar zam gelecek?" soruları ise gündemde yerini koruyor! Herkesin merakla beklediği yeni yıl zammıyla birlikte asgari ücretin nasıl belirleneceği, AGİ zam tablosuyla birlikte asgari ücretin ne kadar olacağı milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Peki Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? Enflasyon oranlarına istinaden düzenlenecek oranı hesaplarken neler göz önünde bulundurulacak? Asgari ücrete dair tüm son dakika haberlerini TGRT haber farkıyla takip edebilirsiniz.

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!
2022 asgari ücret,agi,zam,enflasyon,asgari ücret

Asgari ücretle ilgili son dakika gelişmelerini herkes merakla bekliyor. Asgari ücrete dair; bakanlardan, sendika başkanlarından, işverenlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki, asgari ücret 2022 yılında ne kadar olacak, kim ne istiyor, AGİ ile birlikte asgari ücret kaç TL olacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Konuya ilişkin kimler açıklama yaptı ve ne dedi? Özellikle de Aralık ayı enflasyon oranını baz alacak kararlar doğrultusunda, istenilen maaşların verilmesi mümkün olacak mı, beklentiler yerini bulacak mı? İşte, 2022 yılı asgari ücretine dair yapılan açıklamalar, tahminler ve beklentiler!

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE SON DAKİKA AÇIKLAMALARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün başlayan asgari ücret görüşmelerinden önce:

"Türkiye’de yaklaşık 6 milyon civarında işçi var. Emekçilerin aldıkları ücret temel ücret haline gelirse bununla ilgili çalışmalar daha da önem kazanacaktır. Biz enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmanın karşısında çalışanı koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" dedi ve tüm kesimlerin görüşlerinin alındığı asgari ücrete yönelik anket sonuçlarını da açıkladı. Bu ankete göre, işverenlerin asgari ücret beklentisinin 3500-3750 lira, çalışanların ise 3750-4000 lira olması gerektiği yönünde olduğunu ifade etti. Açıklamalarına devam eden Bakan Bilgin:

"Biz enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir.

Bunun için bu çalışmaları etraflıca sürdürdük. Bir araştırma yaptık. Hem iş veren kesimine hem emekçilere ulaşıldı. Akademik kesimin kadronun gerçekleştirdiği bir araştırma bu. Bugün Türkiye ekonomisi üst üste 3 çeyrek büyümeyi gerçekleştiren bir ekonomi. Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir. Türk ekonomisi 3 çeyrektir büyüyen bir ekonomi.

Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir, her değişim yeni sorunlar ortaya çıkarabilir. Büyüme sürecinin sorunları da var. Gelişmekte olan ülkelerin ileri sanayi ülkeleri karşısında uzun yıllar nerdeyse 100 yıl az gelişmiş ülke kategorisinde yaşamış Türkiye'yi alalım. Tersine çevirerek, bunu bir gelişime dönüştürerek ilerlemek elbette zordur. Çeşitli sorunlara yol açması elbette beklenen bir şey."

Buradan mühendisinden işçisine her kategoride çalışan emekçinin katkısı vardır büyümede. Ortaya çıkan sorunları da sosyal politika araçlarıyla çözelim. O sorunları azaltalım, o sorunların toplumda daha büyük sorunlara yol açmasını önlemek bir yana insani gelişmeye katkı yapacak bir düzeyde karşılanmasını sağlayalım. Asgari ücret bu anlamda önem kazanmaktadır." diyerek konuya ilişkin son gelişmeleri aktardı. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ TARİH!

Kurul, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında her yıl dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin aralık ayının sonu beklenmeden hızlı şekilde müzakere edilmesi konusunda mutabık olduklarını belirtti. Bu durum, yeni asgari ücretin aralık ayı ortasında belirleneceği söylentilerini de güçlendirdi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASGARİ ÜCRET NE DEDİ?

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrette çok büyük bir artış olacağını ve konunun uzatılmayacağını söylerken; "Asgari ücret noktasında bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir neticeyi inşallah açıklamış olacağız" dedi.

2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücrete dair birçok açıklama yapıldı ve geri sayım devam ederken siyasi isimler de konuya ilişkin gidişatın nasıl olacağını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret çalışmalarına dair:

"Kamu işçilerine ve memurlarına verdiğimiz yüksek oranlı zamlarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gereken çabayı gösteriyoruz. İnşallah asgari ücreti de benzer bir anlayışla tespit ederek, dar gelirlerinin üzerindeki yükü olabildiğince hafifleteceğiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammına dair insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracaklarını ve enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini belirtti. Bakan Bilgin "İşçilerimizi koruyan asgari ücret meselesini gündemden çıkartacak çalışma içindeyiz" diyerek konuya dair hassasiyetlerini dile getirdi. 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise asgari ücret hakkında oldukça konuşulan açıklamalarda bulundu:

''Başta asgari ücret olmak üzere dar gelirli vatandaşların beklentilerini karşılayacak düzenleme yapılacak. Hakkaniyet enflasyon oranı üstünde bir artış olması. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarmak en önemli vazifedir.''

Yapılan açıklamanın ardından 2021 yıl sonu enflasyon oranı merak konusu olurken; Merkez Bankası 2021 yıl sonu enflasyon tahmininin 4,3 puanlık güncellemeyle, yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükselttiği kayda geçti. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan ise, TGRT Haber Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye programında katılarak asgari ücretle ilgili şu sözleri söyledi:

''Asgari ücret düzenlemesi vatandaşın yüzünü güldürecek, 2022'de asgari ücretin 4 bin TL olması bekleniyor.'' 

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında milyonlarca işçi ve işverenin beklediği asgari ücret ele alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret ile ilgili bir sunum yaparak tüm kesimlerin taleplerinin alındığını ve anket çalışması yapıldığını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin:

"Anket çalışmamız bu hafta sonu sonuçlanacak. İşverenin ikna olacağı çalışanı da enflasyona ezdirmeyeceğimiz bir ücret olacak. Aralık ayında resmi prosedür başlıyor. Hükümetin de bu yönde bir tavrı var. Geçen sene yüzde 21.56'lık bir artış vardı. Buna göre hesaplayınca aşağı yukarı yüzde 30-35 bir zam bekleniyor. Vatandaşın tahminlerinin gerçeklik payı yüksek. Vatandaşı enflasyonun altında ezdirmemek için büyük bir beklenti oluştu. İşverenlerde bunu kabul etti." diyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ VE AÇIKLAMALAR

Yapılan son dakika açıklamasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret hakkında yeni gelişmeleri aktardı. Bakan Bilgin:

"Asgari ücretin toplumu tatmin edecek, adalet duygusunu pekiştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Türk-İş ile bu konuda uzlaşmaya yakınız" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı 1 Aralık Çarşamba günü yapacak ve gelişmeler devam eden toplantılarla birlikte belli olacak.

Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde 2022 asgari ücret zammı hakkında yapılacak görüşmelerin ay sonunu bulmayacağını ve yaklaşık iki hafta içinde tamamlanacağını vurgulamıştı.
Hak-İş, Türk-İş ve DİSK tarafından toplantı öncesi eş zamanlı ortak açıklama yapıldı. Buna göre açıklamada, “Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Anayasası’nın girişinde, 'işçinin ve ailesinin yalnızca geçimini temin eden ücret, insanca yaşamaya yeterli bir ücret değildir. Hâlbuki işçinin insanca yaşaması için yeterli ücrete sahip olması gerekir 'ifadesine yer verilmiştir. Üç İşçi Konfederasyonu 'insan onuruna yaraşır bir asgari ücret' belirlenmesi taleplerini bir araya gelerek ortaklaştırmıştır. Özellikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel sorunu olan asgari ücretin, belirlediğimiz ve savunduğumuz ilkeler doğrultusunda karara bağlanması büyük önem taşımaktadır.

Ücretli çalışanların yarıya yakını asgari ücret ve civarında bir gelir elde etmektedir. Sosyal güvenlik primine esas ortalama kazanç da asgari ücretin biraz üzerindedir. Asgari ücret belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Sadece asgari ücret alanlar değil; asgari geçim indirimi, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, engelli ve yaşlılık aylığı ile bakım yardımı, genel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, sosyal güvenlik borçlanması, sosyal güvenlik alt ve üst primlerinin belirlenmesi gibi çok geniş bir alanı kapsamaktadır."

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret talebini net 5 bin 200 TL olarak açıklarken tüm çalışanlar için 1000 liralık iyileştirme talep ederken; DİSK Yönetim Kurulu için açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu:

"Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz." diyerek asgari ücrete dair beklentilerini açıkladı. 

2022 asgari ücretin belirlenmesinde özellikle de Aralık ayı enflasyon oranı etkili olacağı bilinirken; Prof. Dr. Cem Kılıç, asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Ben bu sene yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir artış olacağı kanaatindeyim" dedi.

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, mevcut ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda hem çalışanların hem de işverenlerin zorlanmaması için asgari ücretin vergi alınmayacak şekilde, brüt en az 5000 TL olması gerektiğini ifade etti ve şu sözlerle devam etti:

“Ülkemizde yaklaşık olarak 6,5 milyon kişi asgari ücret almaktadır. Bu rakamı mevcut ekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak değerlendirdiğimizde yeni yılda çalışanlara brüt en az 5 bin TL asgari ücret verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücrete kadar olan gelir üzerinden vergi alınmaması gerekiyor. Vergisiz bir şekilde brüt en az 5 bin TL olarak belirlenebilecek bir asgari ücret hem çalışanları hem de işverenleri rahatlatacaktır. Böylelikle kayıt dışı istihdamın da önüne geçilecektir."

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bu yıl vatandaşları sevindirecek bir zam yapacaklarının altını çizdi ve şunları söyledi:

"Türk-İş olarak 5 kere mutabakata imza attık. Bu sene inşallah toplumu tebessüm ettirecek bir asgari ücret olur da onun altına imza atmayı arzu ediyoruz. Bu sene alım gücünün düştüğü, fiyatların arttığı bir ortamdayız. Türkiye'nin, asgari ücretlinin iyi bir asgari ücrete ihtiyacı var. Onun için Cumhurbaşkanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, toplumun memnun olacağı, razı geleceğimiz bir ücret getirirler de altına imza atarız. Bir arzum daha var; asgari ücret görüşmelerine aralık ayının başında başlıyoruz, sonunda sonlandırıyoruz. Toplumu bir ay germenin anlamı yok. Aralık ayının ilk 10 gününde komisyonları toplayalım, işçi ne alacağını bilsin, işveren ne vereceğini bilsin."

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!

AGİ İLE BİRLİKTE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

AGİ ödemeleri ile birlikte asgari ücretin ne kadar olacağına dair birçok açıklama ve tahmin olsa da, 2022 yılında asgari ücret+AGİ ödemesinin ne kadar olacağı, yapılan görüşmelerin ardından açıklamalarla birlikte belli olacak. 2022 yılı için yapılacak asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı görüşmelerden önce de çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor. 2022 yılında yapılacak asgari ücret zammı için 4 kez toplanan komisyon, geçtiğimiz yıl 4 Aralık’ta ilk görüşmesini gerçekleştirmişti.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ KALKACAK MI?

Asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili talepler gelmeye devam ediyor, gündemde asgari ücretten verginin kaldırılması yer alırken; işçilerden vergi alınmaması durumunda asgari ücretin 220 lira civarında artış göstereceği kaydediliyor. Devletin asgari ücretten aldığı vergi, toplam vergi gelirleri içinde çok yüksek bir paya sahip olmamakla birlikte, asgari ücretten vergi alınmaması durumunda devletin tahmini kaybı asgari geçim indirimi sonrası 6 milyar olarak hesaplanmaktadır. 

Asgari ücret ne kadar olacak? 2022 asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? Son dakika gelişmeleri!

ASGARİ ÜCRET NASIL, NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Ücretler üzerindeki vergilerin azaltılmasını isteyen işverenlerin üzerine, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak düşürülmesinin çalışan ve işverenler üzerindeki baskıyı azaltacak tek formül olduğunu bildirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı yapıyor ve İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) temsil ettiği Komisyon, Aralık ayının ilk haftasından son haftasına kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirliyor.

2021 YILI ASGARİ ÜCRETİ NE KADAR?

2021 yılı itibariyle, asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş. 2022 yılında ise, şu anki asgari ücrete yüzde yirmi beşlik bir zam gelmesi bekleniyor. Yapılan açıklamalar ışığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi, hiçbir vatandaşın mağdur olmamasına dikkat edilerek yeni asgari ücrete karar kılınacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...