Tgrt Haber
08 Haziran 2022 08:46 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 11:34

5 bin TL'yi aşabilir ya da 6 bin TL'ye yaklaşabilir: Asgari ücrete zamda 2 formül

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası asgari ücrette yıl ortası artışının sinyalini verdi. Milyonlarca çalışanın dikkati asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağında. Aralık ayındaki düzenli artışın ardından yükselen enflasyon karşısında Temmuz ayında ikinci bir zam gündemi oluşurken gelebilecek artışlar da masaya yatırılıyor. “Yüzde 73 oranında açıklanan enflasyon artışına karşı maaşlarda yükselme olacak mı, ne kadar olacak?” sorusuna cevap aranıyor. Bu konuda iki formül öne çıkıyor. İşte detaylar…

5 bin TL'yi aşabilir ya da 6 bin TL'ye yaklaşabilir: Asgari ücrete zamda 2 formül
asgari ücret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü kabine sonrası açıkladığı 3600 Ek Gösterge düzenlemesinde detaylar belli oldu. Düzenlemeyle ek göstergesi 3600'e çıkan ve 30 yıllık hizmeti olan bir memurun emekli aylığı 1234-1391 TL artarken, emekli ikramiyesi de 44 bin 500-50 bin 150 lira arasında artıyor.

Milyonlarca vatandaşın beklediği bir diğer konu olan asgari ücrette ise iki formül öne çıkıyor. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı “En büyük hassasiyetimiz istihdamı koruyarak, ücretlilerin gelir kaybını telafi ederek, fırsatçıların önünü keserek insanlarımızın üzerlerine kalıcı yükler binmesine engel olmaktır.” söyleyerek kapıyı açık bırakmıştı.

Erdoğan, “Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız" dedi.

‘ENFLASYON KARŞISINDA EZDİRMEYECEĞİZ’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki "Enflasyon karşısında dar gelirliyi ezdirmemek, gelirlerini artırmak hükümetin işi. Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır" sözleriyle asgari ücrette zam beklentilerinin geri çevrilmeyeceği mesajı verdi.

Asgari ücret yıl sonunda uygulanan artışla Ocak ayında yüzde 50 civarında yükselmiş brüt 5.004 TL’ye, net 4.253,40 TL'ye gelmişti.

İKİ FORMÜL

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Mayıs 2022 yıllık enflasyon oranı yüzde 73,5 olarak gerçekleşti. Yükselen enflasyonun gerisinde kalan artış sonrası yeni bir iyileştirme daha gündeme geldi. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Temmuz zammında iki formül belirleyici olacak. Bunlar 'enflasyon farkı'nın yansıtılması ve 'Prim' formülü.

Prim formülünde yılın kalan 6 ayı için SGK ve işsizlik sigortası primini devletin karşılamasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Ocak 2022'de asgari ücret brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye yükseldi ve asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırıldı.

Enflasyon farkı formülündeyse en az 6 aylık enflasyon kadar zam masada. Aralık 2021’deki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 3 Ocak’ta yüzde 36 olarak açıklanan enflasyonun yaklaşık 14 puan üzerinde bir refah payı sağlanmıştı. Buna göre, 6 aylık enflasyon oranı zam olarak asgari ücretlere yansıtılırsa net asgari ücret 5900 TL’nin üzerine çıkabilir.

Bir başka seçenek olarak asgari ücretlerin aynı kalması da söz konusu. Buna göre ücret artışı Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonuna kalacak. Çalışması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan son kararı verecek.

Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Karcaoglan21 Haziran 2022 21:29

En az 10 bin net olmali

Sonraki Haber Yükleniyor...