Tgrt Haber
05 Ocak 2022 12:44

Elektrikli otomobillerin şarj ücretine yüzde 130'a varan zam

Yeni yılın ilk günlerinde araç sahiplerini üzecek bir zam haberi daha geldi. Yılbaşında benzin, dizel ve LPG'ye yapılan zammın ardından bu kez de elektrikli otomobillerin şarj ücretine yüzde 130'a varan zam yapıldı.

Elektrikli otomobillerin şarj ücretine yüzde 130'a varan zam
elektrikli otomobil,şarj,zam

Dünyanın birçok ülkesinde fosil yakıtla çalışan otomobillerden çevreye duyarlı özelliğiyle bilinen elektrikli otomobillere geçiş giderek hızlanırken, düşük maliyeti sebebiyle tercih edilen bu araçların maliyetini artıracak bir gelişme yaşandı. 

Benzin, dizel ve LPG'li araçlara yapılan zamdan sonra bu kez elektrikli otomobil sahiplerini ilgilendiren bir zam kararı alındı. Elektrikli otomobillere şarj hizmeti veren firmalar, fiyat tarifelerinde güncellemeye gitti. 

ELEKTRİK ZAMMI MALİYETİ ARTIRDI

Yılbaşında elektrik tarifelerinde konut, sanayi ve ticarethane aboneleri için ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arası artış yapıldı. Söz konusu artış şarj maliyetini artırınca, elektrikli şarj istasyonu işleten firmalar da tarifelerine zammı yansıttı. Buna göre; AC Tip 2 soketler için 7.4 kW'a kadar olan şarj hizmeti dakika başı 25 kuruştan 55 kuruşa çıkarken, 50 kW'a kadar olan DC CCS ve CHAdeMO soketler için şarj maliyeti dakika başı 1,7TL'den 3,9 TL'ye yükseldi.

ŞARJ ÜCRETİ FIRLADI

Tesla model 3 gibi elektrikli araç camiasında yaygın olarak bilinen modellerde şarj maliyeti ise ortalama yüzde 127 artış gösterdi. Bataryasını hızlı bir şekilde şarj etmek isteyen sürücülerin şarj maliyeti ise daha da arttı. Buna göre Bir Tesla Model 3'ü en ucuz şekilde yüzde 80'e kadar şarj etmek için eskiden 72 TL gerekirken şu anda sürücülerin 30 dakikalık şarj hizmeti için 177 Türk Lirası ödenmesi gerekecek.

AKARYAKIT YILBAŞINDA ZAMLANDI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), yılbaşında benzinin litre fiyatına 61 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 29 kuruş, LPG'nin litre fiyatına ise 78 kuruş zam yapmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...