Tgrt Haber
27 Temmuz 2022 11:32 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 11:45

Okumak lüks oldu! Okur da kitapçılarda maliyetlerden şikayetçi

Yaşanan zamlardan ve maliyet artışlarından kitap sektörü de derinden etkilendi. Vatandaş uygun fiyata kitap alamazken kitapçılar ise kağıt, kira ve baskı maliyetlerinden şikayetçi. Kitapçılar, yetkililere kitap sektörüne de destek verin çağrısında bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Kitap,Kitapçılar,Okur

Yüksek enflasyon, maliyet artışı ve alım gücünün düşmesinden en fazla etkilenen sektörlerden biri de kitapçılar oldu. Yaşanan bu sürecin ardından kitap satışlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Türkiye’de zaten düşük olan okuma alışkanlığı yüksek fiyatlar nedeniyle daha da düştü. Kitap okumayı sevenler kitabın pahalılığından şikayet ederken kitapçılar ise kağıt maliyetlerinden dert yanıyor. Bu durum kitap basımına da yansıdı. Geçtiğimiz yıl yılın ilk 6 ayında yetişkin kurgu kitabı 16 milyon adetin üzerinde basılırken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam 14 milyon adet civarında oldu. 

KİTAP MALİYETİ YÜZDE 300 ARTTI 

İşletme Sahibi Refik Tarakçı, kitapçıların yaşadığı mali sorunları şöyle anlattı: “Daha önce tonu 700 Euro’ya alınan kağıt şu anda 1.000 Euro’yu geçti. Kitapların satışlarındaki enflasyon yüzde 50 civarında. Ancak kitabın baskı maliyet enflasyonu yüzde 300 civarında. İşletme olarak ayakta zor kalıyoruz, 6 aydır kitap basmıyoruz. Kitap devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...