Tgrt Haber
25 Nisan 2022 11:12 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 11:21

TÜİK Başkanı eleştirilere cevap verdi: İstatistikler şeffaf şekilde paylaşılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’dan yayımlanan raporların gerçeği yansıtmadığına dair iddialara tek tek cevap verdi. Kurumun herhangi bir kişi, makam ya da kurumun taleplerine göre düzenlenmediğini belirten Çetinkaya, istatistiklerin bağımsız olarak hesaplandığını söyledi.

TÜİK Başkanı eleştirilere cevap verdi: İstatistikler şeffaf şekilde paylaşılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, kurumun kuruluşunu 96’ıncı yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, Türkiye’de toplumun her kesiminin ekonomik ve sosyal hayatın farklı boyutlarıyla ilgili güncel ve güvenilir bilgiye ihtiyacı olduğunu ve bu doğrultuda çalışmalara yön verildiğini söyledi.

TÜİK’in yayımlanan raporlarda gerçeği yansıtmadığına dair iddialara da cevap veren Çetinkaya, TÜİK'in uluslararası kurum ve kuruluşların denetimlerine açık olduğuna dikkat çekti.

Çetinkaya, kurumun ürettiği tüm istatistiklerin, uluslararası normlarda Avrupa Birliği (AB) ve dünya genelinde geçerli, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanarak hesapladığını söyledi.

“VERİLER ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILIYOR”

TÜİK’in internet sitesinden yayımlanan istatistiklerin kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşıldığını belirten Çetinkaya, “İstatistikler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), AB İstatistik Ofisi (Eurostat) Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarca kullanılmakta ve bu kuruluşlar tarafından diğer ülkelerin verileriyle eş zamanlı olarak yayımlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMSIZ OLARAK HESAPLANMAKTA”

TÜİK'in, görev, yetki ve sorumlulukları kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenmiş bir kamu kurumu olduğunu belirten Çetinkaya, "Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...