Tgrt Haber
20 May 2014 16:09

Türk Kızılayı Soma ve Bosna'da yaraları sarıyor

Türk Kızılayı, Soma’daki maden ocağı kazası ile Bosna-Hersek’te yaşanan sel felaketi sonrasında, bölgede yaraları sarıyor.

Türk Kızılayı Soma ve Bosna'da yaraları sarıyor
türk kızılayı, kızılay, soma, bosna, bosna hersek

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Soma'da maden ocağında meydana gelen ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği kaza ve Bosna'daki sel felaketi sonrası yapılan yardımlara ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Türk Kızılayı ekiplerinin, olayın hemen ardından başta Manisa ve İzmir olmak üzere afet ekipleriyle bölgeye hareket ettiğini ve hemen yardım çalışmalarına başladığını ifade eden Akar, öncelikli olarak bölgede görev alan arama kurtarma ekiplerinin beslenme ihtiyaçları ve madende bulunan ailelerin ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Güvenlik güçlerine de beslenme ve barınma konusunda destek olunduğunun altını çizen Akar, "Kızılay, Soma’daki çalışmalar bitine kadar yüz binlerce kumanya dağıtmış, seyyar mutfakları ile hem maden çevresinde hem hastanede hem de mezarlıkta hizmet vermiştir" dedi.
Akar, gelinen aşamada çalışmaların bundan sonra da ailelere psikososyal destek çerçevesinde sürdürüldüğünü dile getirerek, "Kızılay ekipleri, ailelerin acılarını atlatmalarında psikolojik destek verecekler ve bu çalışma ailelerin ihtiyacı olduğu sürece devam edecektir" diye konuştu.
Türk Kızılayından Bosna-Hersek’e yardım
Akar, Uluslararası Programlar Müdürlüğü tarafından Bosna-Hersek'e 18 Mayıs 2014 tarihinde 59 bin 210 lira 57 kuruş değerinde 2 bin 250 adet battaniye ve 432 adet aile mutfak setinden oluşan yardımın, bir tır ile yola çıkarıldığını ve bugün Saraybosna'ya ulaştığını bildirdi. Bunun dışında 14 bin 580 lira değerinde bin adet Türk Kızılayı battaniyesi ile 85 bin adet kum torbasının da havayolu ile sevk edildiğini anlatan Akar, şunları kaydetti:
"Ayrıca sellerde en çok ihtiyaç duyulan malzemeler olması hasebiyle hijyen malzemeleri (75 adet hijyen seti, 20 bin 618 adet çocuk bezi ve muhtelif hijyen malzemesi) ile 216 adet aile mutfak seti ve 375 adet battaniyeden oluşan, 88 bin 314 lira değerindeki insani yardım malzemeleri bir tır ile gönderilmiştir. Operasyon kapsamında, 2 Kızılay görevlisi Bosna-Hersek'e görevlendirilmiş olup ekibimiz Bosna-Hersek Kızılhaçı yetkilileri ve Bosna-Hersek Büyükelçiliğimiz yetkilileri tarafından karşılanmışlardır. Büyükelçilikte gerçekleştirilen toplantıda Büyükelçimiz Sayın Ahmet Yıldız, tarafından afete ilişkin genel durum değerlendirmesi yapılmıştır."
“Her türlü yardıma ihtiyaç duyulmaktadır"
Bosna-Hersek Büyükelçisi Yıldız tarafından verilen bilgiye göre, son 120 yılda kaydedilen en şiddetli yağışlar sonucunda meydana gelen afetin, savaştan sonra karşılaşılan en büyük yıkım ve acıya neden olduğunun altını çizen Akar, genel durum değerlendirmesine ilişkin şunları söyledi: "Ülkenin özelikle kuzey bölgelerini sular altında bırakan yağışlar sonrasında onlarca farklı noktada meydana gelen heyelanlar nedeniyle çok sayıda yerleşim birimi ile ulaşım kesilmiştir. Arama-kurtarma çalışmaları, Bosna-Hersek ordusu, bölgede görev yapan barış gücü (EUFOR) ve çeşitli ülkelerden gelen helikopterle sürdürülmektedir. Afet nedeni ile şu ana kadar hayatını kaybeden kişi sayısı 20'dir, ancak bu sayının artmasından endişe edilmektedir. Başta su, gıda ve hijyen malzemeleri olmak üzere her türlü yardıma ihtiyaç duyulmaktadır." Bosna-Hersek Büyükelçisi Yıldız, TİKA, EUFOR Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, AFAD ve Türk Kızılayı aracılığı ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bosna-Hersek'e yönlendirilen yardımlar ve destek için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk halkına teşekkür edildiğine de işaret eden Akar, "Bosna-Hersek'te bulunan ekibimizle birlikte alanda inceleme yapmak üzere Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın İsmail Hakkı Turunç ve Genel Müdür Yardımcımız Sayın Mintez Şimşek, 19 Mayıs 2014 tarihinde saat 20.30’da Saraybosna Uluslararası Havalimanına ulaşmalarını müteakip, Bosna-Hersek Hükümeti'nin Kriz Merkezine giderek istişarelerde bulunmuşlardır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...