Tgrt Haber
23 Ocak 2019 20:51

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Avrupa'ya tepki: Mektup bizi şaşırttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. İki lider, Avrupa'dan Suriye'deki anayasa komitesi için Birleşmiş Milletler'e yazılan mektubun kendilerini şaşırttığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Avrupa'ya tepki: Mektup bizi şaşırttı
putin,cumhurbaşkanı erdoğan,rusya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rus karasularının yakınındaki gemi kazasında hayatını kaybeden Türk denizcileri anarak yakınlarına baş sağlığı dileyen Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarında gösterilen özveri için Putin’e teşekkür etti. 

“2019 yalında ortak kültür etkinlikleri düzenleyeceğiz” 
Türkiye ile Rusya arasında ekonomi, ticaret, sanatı, enerji ve kültür alanlarında çok yoğun bir işbirliğini olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Turizm bu işin başını çekiyor. Sayın Putin ve şahsımın katkılarıyla mevcut ilişkilerimiz güçleniyor. Ticaret hacmindeki artış eğilimi devam ediyor. Ticaret hacmimiz 26 milyar doları bulmuş durumda. 2019 yılı çok özel bir yıl olacaktır. Bu yıl Türkiye ve Rusya'da kültür ve turizm etkinliklerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

“ABD’nin çekilmesi teröristlere fırsat vermemeli” 
Özellikle Suriye’deki durumu ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib mutabakatının ardından yaşanan hadiseleri incelediklerini ve ABD’nin Suriye’den çekilme kararı hakkında görüş alışverişinde bulundukları söyleyerek, “Rusya ile koordinasyonumuzu güçlendirmekte kararlıyız. ABD'nin çekilme sürecinde teröristler için boşluk doğmaması önemli” dedi. 

ABD yönetiminin Suriye'den çekilmesiyle ilgili kararının Suriye'deki durumu ne şekilde etkileyeceği konusunun da görüşüldüğüne değinen Putin ise, “Bu gerçekleşirse oldukça olumlu olacak” değerlendirmesinde bulundu. 

“Anayasa Komitesi bir an önce kurulmalı” 
Türk Rus işbirliğini dinamitlemeyi hedefleyen terör örgütlerine yönelik koordinasyonun güçlendirileceğini tekrarlayan Erdoğan, Suriye’de demokratik sürece geçilmesi gerektiğini söyleyerek, “Suriye'de Anayasa Komitesi'nin bir an önce kurulması aciliyet taşıyor” diye konuştu. 

Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün görüşüldüğünü de söyleyen Erdoğan, “Terörden arındırdığımız alanlara bugüne dek 300 bin Suriyeli geri döndü. Geri dönüşlerin önünü açan formatın Fırat'ın doğusuna da uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“ABD ve Rusya güvenli bölgeyi destekliyor” 
Güvenli bölge konusunda bakanların görüşmeye devam ettiğine değinen Erdoğan, “Bu konuda bizler için tehdit olan bölgeler önem arz ediyor. Bu bölgelerde tedbir alma noktasında ABD olumlu yaklaşımını bizlere zaten ifade etti. Güvenli bölge terörden arındırılmış bir bölgedir. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile de sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı. 

“İdlib’deki tüm teröristlerle mücadele etmeliyiz” 
İdlib’deki güvenli bölgenin çok ayrıntılı şekilde görüşüldüğünü vurgulayan Putin, “Türk meslektaşlarımızla önümüzdeki dönemde neler yapabileceğimizi görüştük. Bizim ortak fikrimiz, tüm teröristlerle mücadele etmemiz şart” diye konuştu. 

Putin’in sözlerine karşılık Erdoğan ise, "İdlib'de terör örgütlerine karşı mücadelemiz aynı şekilde ortak devam edecektir. Terör örgütleriyle mücadeleler anlık değildir. Hedefimiz Suriye halkının huzurunu mutluluğunu sağlamaktır” dedi. 

Avrupa'dan BM'ye mektup
Fransa, Almanya ve İngiltere temsilcilerinin gönderdiği ve Astana garantör ülkelerinin (Türkiye, Rusya, İran) yaptığı açıklamaları BM'nin kabul etmemesinin istendiği mektupla ilgili Putin şu ifadeleri kullandı:

Putin: Çok şaşırdık, hiç beklemiyorduk
"Bizim hiç beklemediğimiz bir yaklaşımdı bu. BM Genel Sekreteri'ne; Fransa, İngiltere, Almanya daimi temsilcilerinin imzaladığı bir mektup gönderildi. 5. maddede, "Sayın Genel Sekreter, Cenevre'de Astana garantör ülkelerinin yapacağı açıklamaları sizin Suriye Özel Temsilciniz kabul etmemelidir" diyor.

"Ama biz sabırlı olacağız"
Şaşırtan bir durum. Biz bunu hiç beklemiyorduk. Böyle bir yaklaşımı yorumlamak da zor şu anda benim için. Böyle bir mektup yazdı bizim Avrupalı ortaklarımız. Ama biz sabırlı bir şekilde onlarla da çalışma sürdürmeyi düşünüyoruz.

Onların bu tavrının temeli, esası nedir, anlayamıyoruz. Ben zaten bu konuyu hem Fransız hem de Alman meslektaşlarımla da görüştüm. Dışişleri Bakanları arasında bu çalışmaları sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, mektupla ilgili şöyle konuştu:

"Mektup bizleri şaşırttı"
Az önce okunan mektup hakikaten bizleri şaşırtan bir mektup olmuştur. Ama bu, onlar için geçerlidir. Doğrusu bizim için geçerli değildir.

"Süreci devam ettireceğiz"
Hepimizin, İstanbul Zirvesi'nde de (Türkiye-Rusya-Almanya-Fransa)  adeta birlikte düşündüğü, adeta kendi arasında kanaat birliğine vardığı bir netice var. Biz bunun üzerinden bu süreci devam ettireceğiz. Değerli dostumla da bu konuda hemfikiriz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...