Tgrt Haber
23 Şubat 2015 10:43

Davutoğlu 'Yolumuza çıkanı vururduk'

Şah Fırat operasyonunu dün sabah Başbakan Davutoğlu duyurdu, 'Saat 21.00'de, 2 eşzamanlı operasyon başlatıldı. Birlikler 4 koldan Süleyman Şah Türbesi'ne ulaştı. Harekât sırasında karşımıza kim çıkarsa çıksın, gereği yapılırdı.'

Davutoğlu 'Yolumuza çıkanı vururduk'
ahmet davutoğlu, başbakan davutoğlu, Şah Fırat operasyonu,

Türkiye, tarihi operasyonun ayrıntılarını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarıyla öğrendi. Genelkurmay Karargahı'ndan, operasyonu canlı izleyen Başbakan Davutoğlu, "Bu gece şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleştirmiş bulunmaktadır" dedi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de eşlik ettiği Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

EŞZAMANLI OPERASYON:
Operasyon için çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş ve zamanlaması son ana kadar mahfuz tutulan bir operasyon, dün akşam saat 21.00 itibarıyla başlatılmıştır. Eş zamanlı 2 operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi; Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmiş ve süratle Süleyman Şah Saygı Karakolu'na hareket etmiştir. Saat 21.02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek, Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekânının tanzimi ve nakli kuburun gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış, bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla burada dalgalandırmıştır.

100 ARAÇ 00.30'DA ULAŞTI:
39 tank, 57 zırhlı araç olmak üzere 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiş, takriben 00.30'da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmışlardır. Burada nakli kubur için gerekli dini tören yapılmış, nakli kubur yapılabilmesi için orada bizim için manevi değer ifade eden bütün unsurlar yine aynı saygı içinde alınmış, askerlerimiz salimen bölgeden alınmış ve 4 kol halinde Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndan Mürşitpınar istikametine sevk başlamıştır. Saat 04.45'te son askerimiz de bu mekandan ayrılmış, bayrağımız yeni yere dikilmek üzere Karakozak'taki saygı karakolundan alınmış, herhangi bir istismara meydan vermemek için geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir.

 1 ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU:
Saat 06.03 civarında ilk kol askeri birliklerimiz ülkemize giriş yapmış ve diğer kollar da müteakiben girişlerini tamamlamış, son olarak himaye için geride kalan küçük bir unsur dışında bütün birliklerimiz salimen ülkemize dönmüşlerdir. Nakli kubur için ve diğer manevi emanetler de bu çerçevede ülkemize intikal etmiştir. Maalesef tek bir kaybımız olmuştur, o da harekat başladığı sırada bir kaza sebebiyle bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.

TÜRKİYE'NİN CAYDIRICI GÜCÜ:
Kara kuvvetleri, mekanize ve zırhlı birlikler, komando ve özel kuvvet timleri operasyona katıldı. Hava kuvvetleri bütün ihtimalleri gözönüne alarak hazır bekletildi ancak ihtiyaç hissedilecek bir durum söz konusu olmadı. 21.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür, vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Türkiye'nin caydırıcı gücünden herkes haberdar olduğu için çatışma söz konusu olmadı. Sivil bir kayıp söz konusu olmamıştır. Önümüze kim çıkmış olsaydı da bu karar uygulanacaktı.

YENİ TÜRBEDE MUHAFAZA:
Kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgedeki şu anda bayrağımız dalgalanmaktadır. Dolayısıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın bir sonucu olarak daha önce 2 kez yer değiştirmiş olan bu mekân, 3'üncü kez yer değiştirmiş ama yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bir kaç gün içinde de bütün birlikleri tam teçhizatlı olarak Karapazar'dan aldığımızı bayrağı da göndere çekerek Süleyman Şah, onun aziz gördüğü topraklara defnedilmiş olacak. Bütün diğer orada muhafaza edilen emanetlerde yeni türbede bundan sonra muhafaza edilecektir.

 ÖNEMLİ OLAN EMANETE SAHİP ÇIKMAK:
(Türkiye'nin yurt dışında toprağı kalmadığı algısı) Bu algı doğru değil. Çünkü zaten 1921 Ankara Antlaşması ile bizim hukukumuza geçmiş olan Türk toprağı, şu anda baraj gölünün altında kaldığı için 2 kez bu taşındı. Yani önemli olan Süleyman Şah'ın mukaddes emanetine sahip çıkılmasıdır.

KİMSEDEN İZİN YA DA YARDIM ALINMADI
Operasyon kararının, hukuk devleti kuralları içinde ve Meclis tezkeresi de göz önüne alınarak Ankara'da alındığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, "Hiçbir merciden izin ve yardım talep edilmemiştir. Önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakolu'na kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirirdi" diye konuştu.

BİR BAYRAK DİKİLMEDEN ÖTEKİSİ İNDİRİLMEDİ
Operasyon sırasında Türk halkının kutsal değerlerine de dikkat edildi. Eşzamanlı gerçekleştirilen iki ayrı operasyonla, önce Suriye'deki Eşme köyü tarafında belirlenen alana Türk bayrağı dikildi. Oradaki Türk bayrağı dikilmeden Süleyman Şah'taki bayrak indirilmedi. Yani Türk Bayrağı'nın Suriye'de dalgalanmasında "devamlılık" sağlanmış oldu. Sembolik de olsa "Bayrak inmedi" mesajı verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...