Tgrt Haber
01 Haziran 2022 12:40 - Güncelleme : 01 Haziran 2022 12:59

Son dakika! Diyanet, 2022 vekalet yoluyla kurban kesim bedelini açıkladı

Son dakika haberi: Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelini açıkladı. Buna göre; vekalet yoluyla kurban kesiminin bedeli yurt içinde 2 bin 250 TL, yurt dışında ise 1800 TL olarak belirlendi.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! Diyanet, 2022 vekalet yoluyla kurban kesim bedelini açıkladı
kurbanlık,diyanet

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vekalet yoluyla kurban kesim bedeli belli oldu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde  2 bin 250 TL, yurt dışında 1800 TL olduğunu açıkladı.

GEÇEN YILA GÖRE 2 KAT ARTTI

Velaketle kurban kesim bedeli geçen yıla göre 2 kat artış gösterdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 yılında vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 1125 lira, yurt dışında 925 lira olarak belirlemişti.

2022 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Bu yıl tahmin edilenden daha fazla yükseliş görünler kurbanlık fiyatları adeta vatandaşın elini yakıyor.  Yılbaşından beri samana ve kırmızı ete üst üste gelen zamlar nedeniyle hayvan yetiştiricileri de fiyatları yükseltti. Bu sene büyükbaş fiyatları ortalama 50-60 bin lira arasında değişiyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden bu yıl kurban pazarlığının daha da ateşli geçmesi bekleniyor. Pazarlık payının ardından en fazla 40 bin liraya kadar düşeceği öngörülüyor. 4 kişinin ortak girdiği bir kurbanlıkta kişi başına en az 10 bin lira düşüyor.

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, 2022 kurbanlık fiyatları hakkında bilgi verdi. Samsun ve çevre illerden kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmadığını bildiren Doğan, bölgede tarım ve hayvancılığın oldukça yaygın olduğunu ifade etti. Enflasyonun ve maliyetlerin kurbanlık fiyatlarında artışa neden olduğuna dikkat çeken Erdal Doğan, geçtiğimiz yıl Samsun’da büyükbaş canlı hayvanın kilosunun 35 TL’de satışa sunulduğunu fakat bu yıl 60 TL olduğunu belirtti. Küçükbaş kurbanlıklarla ilgili de konuşan Erdal Doğan, “Küçükbaş kurbanlık ise geçen yıl 800-1500 TL arasında değişiyordu. Bu sene küçükbaş kurbanlık fiyatı ise 2,5 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Geçen yıl ortalama bir büyükbaş kurbanlığın fiyatı 15 bin TL'ye alabiliyordu. Bu sene ise ortalama büyükbaş kurbanlık fiyatları 20-25 bin TL arasında değişiyor. Canlı 600 kiloluk bir tosunun fiyatı ise 40 bin TL'yi buluyor.” şeklinde konuştu.

Son dakika! Diyanet, 2022 vekalet yoluyla kurban kesim bedelini açıkladı

KURBAN ALIRKEN DİKKAT!

Et tedarikinde sıkıntıların yaşanacak olma ihtimalinin önüne geçmek ve hayvan sayısının azalmaması için henüz doğurganlık özelliği taşıyan dişi sığırların kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdal Doğan, “Damızlık vasfı taşıyan ve doğurganlık özelliği olan dişi hayvanların kesilmemesine özen gösterilmesi gerekiyor. Bu hayvanlara milli servet gözüyle bakmamız gerekiyor. Erkek kurbanlıklarda ise yaşını tamamlamamış hayvanları kesmesinler. Kurbanlık vasfını taşımayan hayvanların kesilmemesi gerekiyor. Alıcı ve satıcılara tavsiyemiz; damızlık vasfını yitirmemiş hayvanların satışının ülke hayvancılığı ve et tedariki açısından olumsuz etkileri olduğunu unutmamalarıdır” şeklinde konuştu.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2022 Kurban Bayramı'nın hangi tarihlere denk geldiği merak ediliyor. Bayram arifesi 8 Temmuz'a denk geliyor. Bayramın idrak edileceği tarihler ise şöyle:

1. Gün: 9 Temmuz Cumartesi
2. Gün: 10 Temmuz Pazar
3. Gün: 11 Temmuz Pazartesi
4. Gün: 12 Temmuz Salı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...