Tgrt Haber
06 Kasım 2021 17:00

Mankurt ne demek? Mankurt ne anlamda kullanılır? TDK'ye göre mankurtlaştırmanın anlamı...

"Mankurt" ne demek, mankurtlaştırmak ne anlamda kullanılır? sorgulanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada kullandığı kelime "mankurt" anlamı ve cümle içinde kullanımı haberimizde...

Mankurt ne demek?  Mankurt ne anlamda kullanılır? TDK'ye göre mankurtlaştırmanın anlamı...
mankurt,recep tayyip erdoğan,cumhurbaşkanı,batman

Mankurt ne demek? merak edilenler arasında yerini aldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü açıklamasında: "Bu eser, içimizdeki mankurtlara en güzel cevap" dedi. Açıklamayı pür dikkat dinleyenler, "mankurt" kelimesinin anlamını, kökenini ve TDK'ye göre cümle içinde kullanımını araştırmaya başladı. Mankurt kelimesinin anlamı haberimizde...

MANKURT NE DEMEK?

Mankurt, "Türk efsanelerinde bahsedilen, maruz kaldığı acıyla milli kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan bilinçsiz köle" demektir.

TDK'ye göre mankurtun sözlüğün anlamı:

  • Ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan kişi.

MANKURT KELİMESİNİN KÖKENİ VE ANLAMI

Mankurt, (Bun/Ban/Man) kökünden türemektedir. "Bun" kelimesi, akıl yoksunluğunu temsil eder. Moğolca Munu/Mung (Türkçe Bunu/Bung) fiilleri aklını yitirmeyi, Munah (bunak) sözcükleri yaşlılık nedeniyle aklını yitirmiş olan kişileri ifade eder. Eski Altayca'da Manu, Tunguz ve Mançu dillerinde Mana sözcüğü akıl yitimini ve kullanılmaz hale gelmeyi belirtir. Sözcük, Türkçedeki Mankafa tabiri ile aynı kökten gelir ve benzer anlamlara gelir.

Eski Türk destanlarında ve efsanelerinde geçen “Mankurt” kavramı dönemin Orta Asya ulusları arasında çok yaygın bir işkence ve zihin kontrol yöntemi olarak bilinir. Mankurt, "süreç içinde öz benliğini yitirerek kendisini kimliksizleştiren düşmanının kuklası haline gelmiş zavallı insan" olarak tanımlanır.

Mankurt ne demek?  Mankurt ne anlamda kullanılır? TDK'ye göre mankurtlaştırmanın anlamı...

MANKURT NASIL OLUR/YAPILIR?

  • Mankurt yapılan kişinin kafası iyice kazınır. Kafasına devenin boyun derisi iyice gerdirilerek geçirir. Kafasında deve derisi bulunan “Mankurt” adayını sıcak çölde güneş altında birkaç gün bırakırlar. Sıcağın etkisiyle büzülen deve derisi kafaya iyice yapışır. Deve derisinin artık kafa derisiyle bütünleşmeye başlamasıyla kazınan saçlarda yeniden uzamaya başlar. Fakat deri kafaya o kadar sıkı yapışır ki, zaten sert olan deve derisi sıcağın etkisiyle iyice sertleşmeye başlar.
  • Çıkan saçlar deriyi delip geçemediği için aksi yönde kafanın içine doğru uzamaya başlar. Sıcaktan büzüşen deve derisinin kafatasına yaptığı baskı ve kafanın içinde ters yönde uzayan saçların kafatasını delip beyne doğru ilerlemesiyle insan büyük acılar çekmeye başlar.
  • Bu acılara dayanamayan insan, bir müddet sonra kuklaya dönerek mankurtlaşır. Hafızasını yitirir, düşünemez, anne-babasını bile tanıyamaz hale gelir. Bu nedenle sahibi ne söylerse ona itaat eder.

MANKURT KAVRAMININ İŞLENDİĞİ ESERLER

Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel”, Orkun Uçar’ın “Metal Fırtına 2/Kayıp Naaş”, Muhtar Şahanov’un “Yenilen Galip ya da Cengiz Hanın Halası” eserlerinde işlenen “Mankurt” kavramı Türk destanlarından yararlanılarak güncelleştirilen bir kişilik haline gelmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...