Tgrt Haber
08 Nisan 2014 08:10

Uzan ailesi, Türkiye aleyhine bir dava daha açtı

Uzan ailesi, Türkiye aleyhine 2,5 milyar euroluk bir dava daha açtı. Enerji Bakanı Yıldız, Stockholm'de açılan davanın reddini isteyeceklerini söyledi.

Uzan ailesi, Türkiye aleyhine bir dava daha açtı
cem uzan,dava,türkiyealeyhine,tazminat davası,

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Uzan Ailesi'nin ÇEAŞ ve KEPEZ şirketlerine el konulduğu gerekçesiyle Stockholm Ticaret Odası'nda tahkim merkezine 2.5 milyar euroluk dava açtığını belirterek, kendilerinin mahkemeden bu davanın talebinin reddini istediklerini söyledi. Uzan Ailesi daha önce de aynı gerekçelerle Cenevre'de Uluslararası Tahkim Merkezi'ne 15.6 milyar dolarlık, Polonya'da da 5 milyar dolarlık dava açmış, davaları Türkiye kazanmıştı.
DAVALARI KAZANDIK
Yıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclisi Başkanı Yağız Eyüboğlu ve meclis üyelerini kabul etti. Burada yaptığı açıklamada Yıldız, yeni bir Cem Uzan vakasıyla karşı karşıya olduklarını belirti. Bugüne kadar elektrik dağıtım, üretim ve iletim hizmetleriyle ilgili 4 büyük dava açıldığını söyleyen Yıldız, 10 yıla yakın süren davaların kazanıldığını anımsattı.
KENE BENZETMESİ
Yıldız, bunlar yetmiyormuş gibi şimdi tekrar miktarı 2,5 milyar avroluk Stockholm mahkemelerinde yeni bir davanın açılmış durumda olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 'Bu artık Türkiye'nin siyasi istikrarının üzerine konan keneleri alma işidir. Bununla alakalı uluslararası avukatlık firmalarıyla hizmet alımına gideceğiz. Benzer davaları emsal gösterip bu davanın kabul edilmemesiyle alakalı ilk girişimlerimiz olacak.'
Davanın fuzuli olduğunu belirteceğiz
Bakan Yıldız, 'Kene ifadesi kasıtlı olarak kullandığım bir ifadedir' diyerek, 'Enerjimizi Türkiye'nin gelişmesine harcayacağımız yere buralara harcanmak istenmekte. Bize göre gerek hukuki açıdan gerekse enerji açısından hiçbir fonksiyonelliği yok. Tamamen gündem oluşturmayla alakalı bir konudur. O yüzden Stockholm'e avukatlarımız aracılığıyla böyle bir davanın açılmasının fuzuli bir işlem olduğunu belirteceğiz. Dava açılmamasını talep ediyoruz ama böyle bir karar verilirse de elimizde çok fazla savunabileceğimiz argüman var. Türkiye daima ileri bakacak, artık geriye dönük bu işlemlerle uğraşmayacak' ifadelerini kullandı. Yıldız, LPG sektörünün 7,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu ve sektörün 2,5 milyar dolarlık vergi ödediğini kaydetti.
Tazminat iddiası
Kendilerinin 2003'te yalnızca şirketlerin üretim, dağıtım ve iletimle ilgili imtiyazının kaldırılmasına yönelik karar aldıklarını dile getiren Yıldız, bu şekilde 2,5 milyar avroluk bir tazminat oluştuğunun iddia edildiğini belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: 'Halbuki aynı konuda Libananco davasında 15,6 milyar dolarlık, hem Polonya hem de Eurocement'teki 2 ayrı davada da yaklaşık 5 milyar dolarlık talepleri olmuştu. Bu davalar nihayetlenmişti. Hem temyiz yolları kapandı hem uluslararası tahkim açısından bütün hukuk yolları kapanmış oldu.'

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...