Tgrt Haber
18 Şubat 2022 15:27 - Güncelleme : 18 Şubat 2022 15:43

Omicron’dan 1,5 kat daha hızlı yayılan varyant Türkiye sınırında!

‘Gizli Omicron’ olarak bilinen ve dünyada yaygınlaşmaya başlayan BA.2 varyantı, Türkiye sınırına dayandı. Varyant, atası Omicron’dan 1,5 kat daha hızlı yayılıyor.

BA.2 varyantının hastaneye yatış oranlarını artırdığı iddia edildi.
BA.2 varyantının hastaneye yatış oranlarını artırdığı iddia edildi.

Mutasyonlarının tanımlanmasını zorlaştırdığı için "gizli" varyant olarak da adlandırılan Omicron’un alt varyantı BA.2, Türkiye sınırına dayandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de saptanan BA.2 varyantı, yaklaşık 1,5 kat daha hızlı yayılıyor. Yakın Doğu Üniversitesi Genom Analiz Laboratuvarı’nın açıkladığı analiz sonuçları, şubattın ilk iki haftasında KKTC’de görülen vakalarda Omicron’un yüzde 87.2 ile baskınlığını korurken BA.2’nin yaygınlığının da yüzde 12.5 olduğunu ortaya koydu.

BA.2 BASIN VARYANT OLUR MU?

Yakın Doğu Üniversitesinin açıkladığı genom analiz sonuçlarına göre, Omicron varyantı KKTC’de ilk kez 17 Aralık 2021’de tespit edildi. Sonraki iki hafta hızla yayılan Omicron varyantı baskın hale geldi. Aralık ayı sonunda yüzde 55’e ulaşan Omicron, 2022 Ocak ayında ise yüzde 95’le baskın varyant oldu. 

829 hasta örneği üzerinden yapılan varyant analizleri, Omicron’un alt varyantı BA.2’nin yedi vaka ile KKTC’de yayılmaya başladığını gösterdi. Yaklaşık 1,5 kat daha hızlı yayılan BA.2’nin ilerleyen haftalarda KKTC’de baskın varyanta dönüşmesi bekleniyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Genom Analiz Laboratuvarı’nda genom bilim araştırmacıları Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, Dr. Gülten Tuncel, Dr. Gökçe Akan ve moleküler biyolog Melis Kalaycı, sürdürdüğü çalışmalar ile BA.2’nin yayılım seyrini takip ediyor.

1,5 KAT DAHA HIZLI YAYILIYOR

BA.2’nin KKTC’de yayılmaya başladığına dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Analizler ve veriler, alt varyant BA.2’nin Omicron’un ilk versiyonuna göre yaklaşık 1,5 kat daha hızlı yayıldığını gösteriyor. Dolayısıyla alt varyantın, şubat ayının ilk iki haftasında yüzde 12.5 olan baskınlık oranının önümüzdeki dönemde hızla yükselerek baskın varyant haline geleceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, alt varyantın en temel özelliklerinin yayılma hızının yüksekliği ve sahip olduğu mutasyonların tanımlanmasını zorlaştırması olduğunun da altını çizdi.

AŞILARA KARŞI DAHA DİRENÇLİ

BA.2 varyantının KKTC’de yayılmaya başladığını ilk kez doğrulandığını söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü Kit Üretim ve Genom Analiz Laboratuvarları sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Omicron BA.2 ve Omicron BA.1 soyları için gerçekleştirdiğimiz viral genom dizi analizi sonuçları, bu soyların önemli genetik farklılıklar taşıdıklarını ortaya koydu. Bu farklılıkların Omicron’un alt varyantı BA.2’nin aşıların oluşturduğu antikorlara karşı daha dirençli olabilir” ifadesini kullandı.

HASTANEYE YATIŞ ORANLARINI ARTIRDI

Global veriler doğrultusunda BA.2’nin hastaneye yatış oranlarını artırdığının görüldüğünü ifade eden Ergören, “Bu konunun netleşmesi için daha fazla veriye ihtiyacımız var” diye açıklamalarda bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...