Tgrt Haber
10 May 2022 09:25 - Güncelleme : 10 May 2022 17:18

Pfizer'ın Kovid-19 hapının faydası şüpheli: Yeni vakaları engellemiyor

ABD merkezli ilaç firması Pfizer tarafından üretilen ve geçen yılın sonunda kullanım izni verilen Kovid-19 hapının faydasına ilişkin soru işaretleri oluştu. ABD'de Pfizer'ın hapını kullanan bazı kişilerde yeniden virüs belirtilerinin görülmesi, söz konusu ilacın koronavirüse karşı etkinliğini şüpheye düşürdü. Yapılan araştırmalarda Pfizer hapının ilaca dirençli mutasyonları da tetikleyebileceği belirtildi.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Anadolu Ajansı
Pfizer'ın Kovid-19 hapının faydası şüpheli: Yeni vakaları engellemiyor

ABD'li doktorlar ve sağlık yetkilileri, kullanıcıların bazılarında yeniden virüs belirtilerinin görülmesi nedeniyle, Pfizer'in Kovid-19'a karşı evde kullanılabilen Paxlovid hapının işlevselliği hakkında şüpheye düştü.

Paxlovid kullanan 1000 yetişkin üzerinde araştırma yapan uzmanların, şiddetli Kovid-19 riski yüksek yetişkinlerin kullanması izniyle piyasaya sürülen ilaç hakkında "hala öğrenilecek çok şey olduğunu" düşündüğü bildirildi.

İLACA DİRENÇLİ MUTASYONU TETİKLEYEBİLİR

Araştırma ekibindeki doktorlar, Paxlovid'in 5 günlük alımı tamamladıktan birkaç gün sonra Kovid-19 belirtileri tekrar görülen vakaların varlığından bahsederken, bu hastalardaki virüsün hala bulaşıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği konusunda emin olmadıklarını ifade etti.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Andy Pekosz'ın, "Paxlovid dozunun virüsü tamamen bastıracak güçte olmayabileceği ve ilaca dirençli mutasyonları tetikleyebileceği" görüşüne de yer verildi.

FAYDALI OLDUĞUNA DAİR KANIT YOK

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilaç firması Pfizer'ın Kovid-19 hapının virüse tekrar yakalanan hastalara faydalı olduğuna dair "ellerinde kanıt bulunmadığını" bildirmişti.

FDA Bulaşıcı Hastalıklar Ofisi Direktörü John Farley, yaptığı açıklamada Pfizer'in Kovid-19 hapı Paxlovid'le ilgili, "İlk tedaviden sonra tekrarlayan Kovid-19 belirtileri olan hastalara, daha uzun bir tedavi uygulamanın veya bir Paxlovid tedavi kürünü tekrarlamanın yararına dair bir kanıt yok" diye konuşmuştu.

ABD hükümeti, Pfizer'dan 20 milyon insanı tedavi edece kadar Paxlovid hapı satın almış ve bunun için ilaç firmasına 10 milyar dolardan fazla ödeme yapmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...