Tgrt Haber
18 Ağustos 2021 12:47

Cumhur İttifakı uzlaştı: Seçim barajı yüzde 5’e iniyor

AK Parti ile MHP arasında Siyasi Partiler Kanunu Ve Seçim Yasası'na ilişkin yürütülen çalışmalarda ikinci aşamaya geçildi. Cumhur İttifakı’nın seçim barajının yüzde 5'e inmesi konusunda uzlaştığı öğrenildi.

Cumhur İttifakı uzlaştı: Seçim barajı yüzde 5’e iniyor
seçim barajı,cumhur ittifakı,YSK,seçim,türkiye,ak parti,MHP

Cumhur ittifakı uzlaştı, seçim barajı yüzde 5'e iniyor. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası'yla ilgili çalışmalarda ikinci aşamaya geçti. AK Parti ve MHP kendi taslaklarını hazırladı. İkinci aşamada iki parti arasında görüşme yapıldı. Mutabık kalınan maddeler tespit edilirken iki madde üzerinde ise yeniden çalışılması kararı alındı.

CUMHUR İTTİFAKI'NDA SEÇİM YASASI MESASİ

Seçim Yasası’nda yapılacak en önemli değişiklik seçim barajının düşürülmesi olacak. İki parti seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Böylece 12 Eylül’ün ürünü olan yüzde 10 seçim barajı tarihe karışacak. Seçim barajı yüzde 5’e indirildiği takdirde oy oranı yüzde 5’in üzerinde olan partiler ittifaklara girip girmemeyi yeniden değerlendirecek.

SEÇİM İÇİN GRUP KURMA ŞARTI KALKIYOR

Seçimlere girmek için siyasi partilerin büyük kongresini yapması, Türkiye genelinde teşkilatlanması ve Meclis’te grubunun bulunması şartı aranıyordu. Yapılacak değişiklikle bu zorunluluk kaldırılacak. İttifak içine ayrı bir baraj getirilmesi ve daraltılmış bölge konularında ise son kararı ise liderler verecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...