Tgrt Haber
12 Kasım 2014 11:28

HDP'den çözüm süreci açıklaması

HDP'li İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder çözüm sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP'den çözüm süreci açıklaması
HDP, açıklama, Önder,Süreyya Önder,Pervin Buldan,Sırrı Süreyya Önder

HDP Grup başkanvekili Pervin Buldan, "Heyetimizin İmralı’ya gitmesinin engellenmesi sürecin sonlandığı gibi olumsuz sonuç doğuracaktır. Yapılması gereken kesintiye uğramış diyalog kanallarını önce açmak olmalıdır" diye konuştu. Buldan, "Barış iradesinin arkasındayız" dedi.
Buldan'ın sözleri özetle şöyle:
-Geçen hafta süreçte gelinen aşamayı sizlerle paylaşmış ve Adalet Bakanlığı’na İmralı Adası’na gitmek üzere başvurmuştuk. Önceki günkü Bakanlar Kurulu ardından Hükümet sözcüsünün yaptığı talihsiz açıklamanın ardından bir açıklamaya ihtiyaç duyduk.
-İmralı Adası’na gitme talebimiz her şeyden önce süreçteki kararlılığımızın bir ifadesidir. Son derece iyi niyetle, samimi bir çabayı ortaya koyduğumuz bu ısrar Hükümet yetkililerince yeterince anlaşılamamaktadır.
-Hükümetin bize cevabı tehdit, müdahale ve çözümsüzlük dili olmuştur. Süreçte her saniyesi önemli olan zamanın heba edilmesidir. Zaman kaybetmeden somut adım atılmalıdır.
-Partimizin ve heyetimizin iradesi üzerinde tahakküm kurmayı tasarlamaktan vazgeçilmelidir. Kararlılığımız aynı ciddiyet içerisinde devam edecektir.
-Tarihi bir gerçekliktir ki, bir ülkede demokratik haklar tehdit altındaysa ortada ne kamu kalır, ne de düzeni.
-Yapılması gereken, görüşmelere ambargo koymak değil, tam tersine görüşmeleri sıklaştırmak, niteliğini derinleştirmektir. Çatışmasızlığın başladığı günden bu yana ortaya koyduğumuz irade halklarımız nezdinde en büyük teminattır.
ÖNDER: ÖCALAN BELİRLEDİ,  HEYET DEĞİŞMEYECEK
Sırrı Süreyya Önder, "Bu görüşmelerin tekrar kaldığı yerden devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Heyeti Öcalan belirledi onun dışında kimse tayin edemez, heyette bir değişiklik olmayacak. Tekrar karşılıklı olarak bu irade beyanı daha kıymetlidir. Belli noktalarda benzer, müşterek, belli noktalarda hala ayrı düşünüyoruz" diye konuştu.
BALUKEN: SÜRECİN HIZLANDIRILMASI İÇİN...
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Yetkililerle yaptığımız toplantılarda sürecin askıya alınması durumunu masaya yatırdık, Kamuoyu üzerinden yapılan polemiklerin oluşturduğu sıkıntıları aşma noktasında görüş alışverişi oldu. Sürecin hızlandırılması, tıkanıklıkların aşılması için karşılıklı irade beyanının gerçekleştiği somut bir durum ortaya çıktı. Yol haritası konusunda yeni bir gelişme yok. Bizimle paylaşılan, yol haritası taslağıdır. Yetkililerle dün yaptığımız görüşme, daha çok tıkanıklıkları aşmak üzerinden şekillendi. Müzakere mekanizmalarının kurulması konusunda karşılıklı bir irade beyanı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, dedi.
ÖNDER: BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreya Önder, sorular üzerine "Sayın Arınç sanırım bilmeden demeç verdi.Milliyetçi oylar ve seçim meselesi oluşturulmuş yanlış bir algı. Faşist olmayan siyasetler barışı sağlayacaklara desteğini azaltmaz. “Barışı getirirseniz oyunuz düşer." Bu niye oy kaybettirsin? "Seçimden önce mi, sonra mı" abesle iştigaldir. Barış, hemen şimdi. Bizim yaklaşımımız bu" diye konuştu.  (Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...