Tgrt Haber
02 Temmuz 2021 14:49

3. doz aşı neden gerekli? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Türkiye’de uygulanmaya başlanan üçüncü dozun neden gerekli olduğu ile ilgili Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 3. doz aşının "antikor yanıtını yeniden uyarmak" açısından gerekli olduğunu belirtti.

3. doz aşı neden gerekli? Bilim Kurulu üyesi açıkladı
koronavirüs,aşı,üçüncü doz,3. doz aşı,sağlık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü vatandaşlara 3. doz aşı yapılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020'den bu yana Sağlık Bakanlığının çok iyi bir süreç yönettiğini söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Bilim Kurulu’nda alınan “üçüncü doz aşı uygulanması” kararının salgınla mücadelede çok önemli olduğunu vurguladı.

Salgının hem Türkiye’de hem de dünyada devam ettiğini ve bağışıklığın 2 doz aşıyla sağlandığını belirten Şener, “3. doz aşı, antikor yanıtını yeniden uyarma ve uzun dönemde devamlılığın sağlanması için gerekli” dedi.

Yüksek antikorun virüsle savaşta önemine değinen Şener, “Virüse karşı ne kadar yüksek oranda antikorumuz varsa ağır hastalık geçirme riskinin o kadar etkili ve uzun süreli düştüğünü biliyoruz." dedi.

Delta varyantıyla ilgili de konuşan Şener, varyantın dünyada yayıldığını belirterek Türkiye'de de yaygınlaşma potansiyeline bağlı olarak yüksek antikor seviyelerinin oluşmasının önem taşıdığını bildirdi.

Sağlık sistemi ve çalışanlarının mücadelesi sayesinde Türkiye’de koronavirüsten ölüm oranlarının dünya ortalamasının gerisinde olduğunu belirten Şener, 3. doz seçeneği sunan ilk ülkelerden biri olduklarına işaret etti.

Prof. Dr. Şener, sürü bağışıklığının sağlanması için ise aşılanma oranının yüzde 60'a ulaşması gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...