Tgrt Haber
26 Kasım 2021 23:16

BionTech aşısı Nu varyantına karşı etkili mi? Resmi açıklama geldi

İlk kez Güney Afrika'da ortaya çıkan Kovid-19'un Nu varyantı dünyayı yeniden alarma geçirdi. Koronavirüs tedirginliği yeniden artarken, Alman BionTech firması aşıların yeni mutasyona karşı etkili olup olmadığına ilişkin açıklama yaptı.

BionTech aşısı Nu varyantına karşı etkili mi? Resmi açıklama geldi
NU VARYANTI,KORONAVİRÜS,BİONTECH

Pfizer firmasıyla beraber en etkili Kovid-19 aşılarından birini üreten BionTech firması, Güney Afrika'da ortaya çıkıp bazı Afrika ülkelerinin yanı sıra Belçika, İsrail ve Hong Kong'da da görülen Nu varyantıyla ilgili açıklamada bulundu. Şirket, daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği belirtilen Nu varyantına karşı aşınının etkinliğiyle ilgili araştırmaların başladığını duyurdu.

BioNTech, yeni Kovid-19 varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını ve mevcut aşıda yeni bir ayarlama ihtiyaç duyulup duyulmadığının belirlenmesi için gereken süreyi de paylaştı.

AŞININ ETKİNLİĞİ 2 HAFTA İÇİNDE BELLİ OLACAK

BioNTech’ten yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyantının ek mutasyonlara sahip olduğundan daha önceki varyantlardan farklı olduğu belirtildi. B.1.1.529 varyantı üzerinde araştırmalara "derhal" başlandığının vurgulandığı açıklamada, “En geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri bekliyoruz.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, bu verilerin söz konusu varyantın mRNA aşısında ‘kaçış varyantı’ olup olmayacağı konusunda daha fazla bilgi sağlayacağı belirtilerek, Pfizer ve BioNTech’in 6 haftada aşıda gerekli değişiklikleri yapma ve 100 gün içinde ilk teslimatları yollama kapasitesinin bulunduğu hatırlatıldı.

Pfizer ve BioNTech’in bir varyanta özel aşıya yönelik teknik denemelere başladıkları da açıklamada yer aldı.

SÜPER VARYANT DAHA BULAŞICI OLABİLİR

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyant, küresel düzeyde endişeye neden oldu. Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor. Yeni varyantın, Delta türünden daha bulaşıcı olabileceği ve aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olabileceği ihtimali, dünya çapında endişelere yol açtı.

Türkiye'nin yanı sıra pek çok Avrupa ülkesi Güney Afrika'nın da dahil olduğu bazı Afrika ülkelerinden uçuşları yasaklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...