Tgrt Haber
16 Eylül 2022 09:00 - Güncelleme : 16 Eylül 2022 16:26

Her gün bir bardak bin derde deva: Yorgunluğu bitiriyor, kan kaybını önlüyor, kanserle savaşıyor...

Kültürümüzde turşunun ayrı bir yeri var. Neredeyse her yemeğin yanına yakışan hatta bazı yörelerde kavurması bile yapılan turşu Türk sofralarının sağlıklı yan besinlerinden biri. İçeriğindeki probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini koruyan ve hastalıklara karşı direnç geliştiren turşunun faydaları saymakla bitmiyor. Son araştırmalar ise turşu suyunun bilinenden çok daha fazla soruna iyi geldiğini gösteriyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Her gün bir bardak bin derde deva: Yorgunluğu bitiriyor, kan kaybını önlüyor, kanserle savaşıyor...
sağlık,turşu,kilo,kanser

Birçok türü olan ve son dönemde farklı meyvelerle de çeşitlendirilen turşu hem lezzetli hem de sağlıklı bir garnitür.  Turşunun suyu da kendisi kadar faydalı. Uzmanlar, düzenli turşu tüketiminin aşırıya kaçılmadığı takdirde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle de gribal enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturduğunu belirtiyor. Kabızlıktan kansere kadar birçok sağlık sorununa ilaç olan turşunun akıl almaz faydalarını sıralıyoruz.

KİLO KAYBETMENİZE YARDIMCI OLUYOR

Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre günlük düzenli olarak tüketilen turşu sayesinde kilo vermek kolaylaşıyor. Özellikle sirkeyle yapılan turşularda bu durum daha etkili oluyor. İçeriğinde bulunan antioksidan ve probiyotikler kilo verme hızını arttırıyor.

KAN KAYBINI ÖNLÜYOR

K vitamini kanın pıhtılaşmasından sorumludur. Bu vitaminde eksiklik var ise küçük bir yara bile çok fazla kan kaybına neden olabiliyor. Ancak  turşu tüketimi bu noktada devreye giriyor. En  sağlıklı besinlerden olan turşu yüksek K vitamini ile kanın normal formunda kalmasını sağlıyor. 

Her gün bir bardak bin derde deva: Yorgunluğu bitiriyor, kan kaybını önlüyor, kanserle savaşıyor...

YORGUNUĞU ORTADAN KALDIRIYOR

Turşu zengin içeriğiyle yorgunluğa karşı da oldukça etkin bir rol üstleniyor. Özellikle akşam eve geldiğinizde kendinizi yorgun hissediyorsanız bir bardak turşu suyu yanında 1-2 tane turşu yemenin yorgunluğunuza ne kadar iyi geldiğini görebilirsiniz.

KRAMP VE KAS SPAZMINI YOK EDİYOR

Başka bir araştırma da turşu ve suyunun tüketilmesinin sporcularda kas spazmlarını azalttığını gösteriyor. Önemli bir güne hazırlanıyorsanız veya kramp girmesinden korkuyorsanız hangi çeşidinden olduğunun bir önemi olmadan tükettiğiniz birkaç turşu bu durumu ortadan kaldırabilir.

Her gün bir bardak bin derde deva: Yorgunluğu bitiriyor, kan kaybını önlüyor, kanserle savaşıyor...

GRİP VE ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

Turşu, krampları önlemenin yanı sıra antioksidanlar, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Cosmopolitan dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre turşu, gerçek bir vitamin kokteyli ve güçlü bir bağışıklık düzenleyicidir. Ayrıca soğuk algınlığına ve gribe karşı bağışıklığın korunmasında en etkili besindir.

ADET DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAN İŞTAHI ARTIŞINI KESİYOR

Kadınların adet dönemlerinde iştahlarının artması fizyolojik bir durumdur. Uzmanlar bu dönemde tüketilen turşu ve turşu suyunun asiditesi nedeniyle iştahı kestiğini ve şekerle dolu bir enerji içeceğinden çok daha faydalı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, düzenli turşu tüketmek adet dönemlerindeki şişkinliği de ortadan kaldırıyor.

KARIŞIK TURŞU TARİFİ

  • Yarım kilo biber
  • 2 adet havuç
  • 1 kilo salatalık turşusu
  • Yarım adet beyaz lahana
  • 2 adet kapya biber
  • 1 kilo yeşil domates
  • 3 diiş sarımsak
  • 1 maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı imon tuzu
  • 4 su bardağı sirke
  • 1 silme yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Sebzeleri iyice yıkayın. Genişçe bir kaba domatesleri, havuçları kırmızı biberleri doğrayın. Biberler, ve salatalıkları orta boyutta doğrayın. Sarımsakları soyun ve üstlerine irice doğrayarak serpiştirin. Malzemelerin üstünü geçecek kadar su doldurun ve içine 2 bardak sirke ilave edin ve 1 saat sebzeleri sirkeli suda bekletin. Sonrasında sterilize ettiğiniz kavanozlara sirkeli suda beklettiğiniz sebzeleri bastırarak yerleştirin. Sirkeyi, suyu ve tuzu karıştırın ve kavanoza doldurduğunuz sebzelerin üstüne dökün. Kavanozun en üstüne maydanozları velimon tuzunu ekleyin. Kavanozların kapaklarını sıkı sıkı kapatın ve yaklaşık 3 hafta güneş görmeyen bir yerde saklayın. 

TURŞUNUN BESİN DEĞERİ

1 Porsiyon Karışık Sebze Turşusu 38 kaloridir. 1 posiyon turşunun içeriğinde ise; 5,36 mg Karbonhidrat, 2,83 mg Protein, 0,31 mg yağ, 3,77 mg lif, 330 mg Sodyum, 242 mg potasyum, 28 mg Kalsiyum, 410 ui A Vitamini, 42 mg C Vitamini, ve Demir bulunuyor. 
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...