Tgrt Haber
04 Eylül 2022 14:28 - Güncelleme : 04 Eylül 2022 15:13

Okula dönüşte hayati tehlike: Kanser yapan bu kırtasiye ürünlerinden çocuklarınızı uzak tutun!

Dr. Öğretim Üyesi Hilal Kuday, okula dönüşün başlamasıyla kırtasiye alışverişi yapacak velilere hayati uyarılarda bulundu. Dr. Kunday, Renkli ve kokulu kırtasiye ürünlerinin kimyasal bileşenlere uzun süre maruz kalması nedeniyle solunum yolu hastalıklarına ve kansere davetiye çıkardığını belirtti.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Okula dönüşte hayati tehlike: Kanser yapan bu kırtasiye ürünlerinden çocuklarınızı uzak tutun!
kırtasiye ürünleri,kanser,kanserojen

Son dönemlerde gelişen üretim teknolojisinin çocukları cezbetmek ve göze hitap etmek için amacıyla ürettiği silgi, defter, çanta kalem ve çok sayıda kırtasiye ürünü farklı renklerde ve şekillerde satışa sunuluyor. Uzun vadede kullanılan bu kırtasiye ürünlerinin içeriğinde kullanılan kimyasal bileşenler ise kişilerde solunum ve üreme problemlerine yol açtığı gibi kanser hastalıklarına kadar sebep olabiliyor.

SOLUNUM YOLU, ÜREME SORUNU VE KANSERE NEDEN OLUYOR

Dr. Öğretim Üyesi Hilal Kuday renkli ve cezbedici kırtasiye ürünleriyle ilgili şu açıklamada bulundu; “Bu ürünler için belirli yönetmelikler var. Kokulu silgi, defter, kalem, kalemlik, plastik suluklar ve beslenme çantaları gibi ürünlerin içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda toluen, asetofenon, benzaldehit, polisiklik aromatik bileşikler, uçucu organik bileşikler ya da kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin bulunduğu tespit edildi. Kimyasal olmadan olmaz üretimde tabi ki gerekiyor ancak bunların sürekli kullanımında bu malzemeleri kullanan kişilerde zamanla sağlık sorunları oluşabiliyor. Özellikle alerjik reaksiyonlar sonucu cilt hassasiyetleri, gözde tahriş, uzun süreli kullanımda ise özellikle uçucu organik bileşikler içeren kokulu malzemeler solumaya bağlı olarak ilk etapta baş ağrısı sonrasında solunum yolu hastalıkları, üreme sorunları hatta kanser hastalıkları gibi sorunlar görülebiliyor

Okula dönüşte hayati tehlike: Kanser yapan bu kırtasiye ürünlerinden çocuklarınızı uzak tutun!

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNİN İÇERİĞİNDE BULUNMAMASI GEREKEN BİLEŞENLER

Özellikle çocukların kullandığı kırtasiye ürünleriyle ilgili kesinlikle içeriğinde bulunmaması gereken bileşiklerle ilgili bilgi veren Dr. Kuday, “Ticaret Bakanlığının hazırlamış olduğu Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’ne göre kırtasiye malzemelerinin bazı kimyasal bileşikleri içermemesi gerekiyor. Mesela ksilol, benzil benzoat gibi bileşikleri kesinlikle içermemesi gerekiyor. Ancak bazı maddeler ise imalat esnasında hassasiyet oluşturmayacak şekilde eser miktarda bulunabiliyor. Bunlar arasında D-limonen gibi bileşikler bulunmaktadır. Bunlar için belirlenen miktarlar yönetmelik kapsamında belirtilmiştir. Limitlere uyulduğu müddetçe tercih edilebilir” dedi.

“RENKLİ VE KOKULU ÜRÜNLERE DİKKAT EDİN”

Satın alınan ürünlerde Türk Standartları Enstitüsü’nün simgesinin bulunması gerektiğine dikkat çeken Kuday, renkli ve kokulu ürünlerin sağlık açısından daha zararlı olabileceğini söyledi. Kuday “Genel olarak renkli bileşikler azo boyar madde içeriyorlar. Bunlar nitro grubu içeren ürünler. Bunlar da renkli ve parlak oluyorlar. Kokular açısından da bakıldığında mesela alerjik reaksiyon maddesi benzaldehit içeriyor. Eser miktarın üzerinde olduğunda alerjik reaksiyona sebep oluyor. Hatta toluen kanserojen madde belirlenen miktarların üzerinde ise direk kansere yol açabiliyor. Genel olarak kimyasal bileşikler olmazsa olmazımız ama belirli bir limitleri var, yönetmeliklere uyan malzemeleri araştırarak kırtasiye alışverişlerini yaparlarsa rahat ve sağlıklı bir eğitim hayatı geçirmiş olurlar” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...