Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 13:30 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 16:34

Kavunun zararları var mıdır, faydaları nelerdir? Dikkat: Bu durumlarda tüketmek risk taşıyor!

Kavun yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Gerek lezzetiyle gerekse sağlığa olan faydalarının yanı sıra yaz aylarında serinlemek için tercih edilen yiyeceklerin başında gelir. Fakat uzmanlar kavunun bazı durumlarda dikkatli tüketilmezse risk taşabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kavunun zararları nelerdir? Kavunun zararları var mıdır? Kavunu faydaları nelerdir? İşte severek tükettiğimiz kavunun bilinmeyen yönleri…

Kavunun kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücutta oluşan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
kavun
Kavunun kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücutta oluşan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

"Kavunun zararları var mıdır? Kavunu faydaları nelerdir?" sorusu uzmanlardan gelen dikkat çeken uyarılar sonucunda gündeme geldi. Özellikle yaz aylarında bayılarak tüketilen kavunun faydalarının aksine zararları da olabileceğini biliyor muydunuz? Peki severek tükettiğimiz kavun hangi durumlarda zararlı hale gelebiliyor? İçerisinde bulundurduğu bol miktarda su sayesinde sağlık açısından oldukça faydalı olan kavunun faydaları ve zararlarını sizler için araştırdık. İşte yaz aylarının favori yiyeceğinin bilinmeyenleri…

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yaz ayı yaklaşırken mis gibi kokan kokusuyla damak çatlatan efsane yiyecek kavunun saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Severek tükettiğimiz, tatlı tadıyla yaz sofralarının vazgeçilmezi kavun şifa deposu özelliğiyle sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Kavunun zararları var mıdır, faydaları nelerdir? Dikkat: Bu durumlarda tüketmek risk taşıyor!

İşte kavunun faydaları;

  • İçeriğinde bulunan vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir hayat için inanılmaz etkiler sağlar.
  • Şifa deposu kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir.
  • Bunun dışında bol miktarda B vitamini içeren kavun, bu vitaminlere ek olarak E ve K vitaminlerini de içerir.
  • Kavunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır.
  • C vitamini yönünden iyi bir kaynaktır, bu özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı koruma altına alır.
  • Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
  • Vücudu yüksek tansiyona karşı koruyan sodyum içermektedir. İçeriğinde bulunan folatlar nedeni ile kalp krizi riskini azaltır.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücutta oluşan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
  • Strese karşı da faydalı meyvelerden biridir. Beyine fazla oksijen ulaşmasını sağlayan potasyum içerir. Sinir sisteminin daha fonksiyonel çalışmasını sağlar.
  • Göz sağlığını koruyucudur. Görme kabiliyeti üzerinde olumlu etkileri olan beta-karoten bakımından iyi bir kaynaktır. Düzenli kavun tüketilerek katarakt hastalığına yakalanma riski %30-40 azaltılabilir.
  • Adet döneminde oluşan ağrı ve kramplara karşı iyi gelerek, adet döneminde kan pıhtılaşmasını önleyici etki sağlayabilir.
  • Kilo ermeye yardımcı meyvelerden birdir. Kavun açlık hissini uzatarak kişiyi uzun süre tok tutar. Lif bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan kavun midede fazla yer kaplamaz. Bu özelliği ile şişkinliğe de yol açmaz.
  • Sigarayı bırakmaya yardımcı olur.
  • Gebe kalmayı kolaylaştıran bir meyvedir. İçeriğinde yer alan folat kadınlar gebe kalmak isteyen kadınlar için faydalıdır. Folat üreme sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratarak hamile kalmayı kolaylaştırabilir.
  • Bağırsakta oluşan kurtların düşmesine yardımcı olur. Kabızlık, öksürük ve yüksek ateşe karşı bitkisel tedavi olarak kullanılabilir.

KAVUNUN BİLİNMEYEN ZARARLARI

Kavun sağlık açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulundurduğu vitamin ve minerallerle adeta şifa kaynağı olan kavun, özellikle sıcaklarda tercih edilen bir yaz meyvesidir. Kavun sağlık açısından zararı olan bir meyve değildir. Ancak bazı hastalığı olan kişilerde tüketimi önerilmeyebilir. Özellikle yaz aylarında yetişen kavun her yaştan kişinin tüketebileceği meyvelerin başında gelir. Aşırı yenilmediği sürece herhangi bir zararı yoktur. Ancak uzmanlar kavunun bazı kişilerde oluşabilecek zararlarından bahsetmektedirler. Peki kavun kimler için zararlıdır? Kimlerin kavun tüketirken dikkatli olması gerekir?

Kavunun zararları var mıdır, faydaları nelerdir? Dikkat: Bu durumlarda tüketmek risk taşıyor!

Tüm bu faydalarının yanı sıra kavun aşırı tüketildiğinde insan vücudu için bazı zararlı oluşabilmektedir. Kavunun aşırı tüketimi ile ilgili insanlara önemli uyarılarda bulunan uzmanlar dikkat edilmezse ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu. İşte kavunun hiç kimse tarafından bilinmeyen zararları...

  • Uzmanlar, kavunun şeker hastaları için risk taşıyacak kadar şeker bulunmadığının altını çizerken, bazı uzmanlar ise kavunun şeker hastalarının tüketmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu yüzden en doğrusu diyabet hastalarının doktorlarına danışarak, kavunu ne kadar yemeleri gerektiğini öğrenmelidirler.
  • Kavun şeker hastaları için uygun bir meyve olmayabilir. Çünkü kavun oldukça tatlı bir meyvedir. Ancak bu yan etkisi uzmanları ikiye bölmüştür. Bazı uzmanlar kavunun diyabet hastalığında tüketilebileceğini savunsa da bazı uzmanlar diyabetliler için uygun bulmamaktadır.
  • Özellikle kavun çekirdeklerinin vücutta oluşan iltihaplarına karşı inanılmaz etkiler sağladığını söyleyen uzmanlar olmasına rağmen, bazı uzmanlar ise kavun ve kavun çekirdeklerinin iltihap problemi yaşayan kişilerde zararlı olduğunu vurgulamaktadırlar.
  • Kavun antioksidan bakımından çok iyi bir kaynak olmasına rağmen kavunun sindirim sisteminde iltihap yapıcı özelliği bulunmaktadır. Ancak yine bu konuda uzmanlar ikiye ayrılmıştır. Bazı uzmanlar bağırsak iltihabına karşı faydalı olduğunu savunmakta, bazıları ise bağırsak iltihabı olan kişilerde zararlı olabileceğini savunmaktadır.
  • Kavun ülser hastaları için de tavsiye edilmeyen bir meyvedir.

KAVUN ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

Kavun hafif ve besleyici bir yaz meyvesidir. Her yaş aralığında herkesin tüketebileceği sağlık açısından da çok faydalı olan kavun, diyabet hastaları için her zaman güvenli olmayabilir. Kavunun içeriğinde bulunan şeker oranı bazı türlerinde çok aşırı miktarda bulunabilir. Bu durumda şeker oranı yüksek kavunu diyabet hastalarının tüketmemesi önerilir. Eğer kavun çok fazla miktarda şekerli ise diyabet hastalarının kan şekerini yükseltecektir. Bu birazda hastaların hangi diyabet tipinde olduğuna, kullandıkları haplara ve kan şekerinin durumuna göre değişir. Diyabet hastalarının kavun tüketirken çok dikkatli olması eğer ileri seviyelerdeyse mutlaka doktora danışması gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...