Tgrt Haber
21 May 2016 18:50

UEFA'nın 'ceza' ülkesi Türkiye

Türk futbolu için, UEFA kanadından gelen hiçbir şey şok olarak algılanmamaya başlandı. Öyle ki verilen cezalar artık sıradanlaşmaya başlandı.

UEFA'nın 'ceza' ülkesi Türkiye
uefa, ceza,

Türk futbolunun UEFA ile yaşadığı sorunlara artık neredeyse her yıl bir yenisi eklenmeye başlandı. Finansal Fair Play kurallarının ülkemizde çok fazla dikkate alınmaması nedeniyle son olarak Fenerbahçe ve Trabzonspor'un başı derde girdi.

Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle daha Galatasaray 1 yıl Avrupa'dan men cezası ile karşı karşıya kalırken, Beşiktaş'ın ise transfer bütçesine sınırlandırma getirilmiş, siyah-beyazlılar bu sezon başında oyuncu satmadan yalnızca 3 milyon euro harcama zorunluluğun altına imza atmıştı.

Galatasaray'ın ardından Trabzonspor, UEFA'dan men cezası almamak için yoğun çaba harcarken, bordo-mavililer transferde bütçe kısıtlaması ve bütçedeki zararı dengeli olarak düşüreceğini garanti ederek büyük sıkıntılar yaşamaktan kurtuldu. Aynı şekilde Fenerbahçe de Beşiktaş ve Trabzonspor gibi, transferde bütçe kısıtlaması ve zararı yıl yıl kademeli olarak düşüreceğini garantisini verdi ve Avrupa kupalarından birkez daha men olmaktan kurtuldu.

Dört büyük kulübümüz, ülkemizin en önde gelen ekipleri bile UEFA'nın Finansal Fair Play kurallarını uygulayamazken, ilerleyen günlerde bu cezaların ve kısıtlamaların Anadolu'ya doğru kayması çok yüksek ve güçlü ihtimal olarak görülüyor.

UEFA'dan aldığımız men cezalarının ardından şimdi de Finalsal Fair Play kurallarının boyunduruğu altında kalmamız ve birçok kısıtlamayla kalmamızın ardından yasak listemiz oldukça uzadı gitti...

İŞTE KABUS TABLOSU

FENERBAHÇE (2011)

Fenerbahçe şike olayları nedeniyle UEFA tarafından tedbiren kupa dışı bırakılarak Şampiyonlar Ligine alınmadı. 1 yıl men edilmiş oldu.

FENERBAHÇE (2013)

Fenerbahçe saha olaylarından dolayı UEFA tarafından 1 maç seyircisiz oynama cezasını çarptırıldı.

FENERBAHÇE (2013)

Fenerbahçe saha olaylarından dolayı UEFA tarafından 1 maç seyircisiz oynama cezasını çarptırıldı.

FENERBAHÇE (2013)

Fenerbahçe seyircisiz oynanan maçtaki meşale olayı ve son iki yılda saha olaylarındaki kötü sicilinden dolayı UEFA tarafından 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı. Ceza 2 yıl süreyle ertelendi.

FENERBAHÇE (2013)

Fenerbahçe şike olayları nedeniyle UEFA Disiplin Kurulu tarafından 2+1 yıl kupalardan men edildi. UEFA Tahkim kurulu cezayı 2 yıl men olarak onayladı. CAS da Tahkim'in kararını onadı.

BEŞİKTAŞ (2012)

Beşiktaş, UEFA tarafından kulüp lisansa aykırılıktan 2 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı. Cezanın 1 yılı çekildi. 1 yılı ertelendi.

BEŞİKTAŞ (2013)

Beşiktaş şike olayları nedeniyle UEFA tarafından 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi.

ESKİŞEHİRSPOR (2014)

Eskişehirspor, UEFA tarafından şike olaylarına karışmaktan dolayı kupadan men edildi. CAS cezayı onadı.

SİVASSPOR (2014)

Sivasspor, UEFA tarafından şike olaylarına karışmaktan dolayı Avrupa Kupalarına katılmaktan men edildi. CAS cezayı onadı.

TRABZONSPOR (2014)

UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Trabzonspor, UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

BURSASPOR (2012)

Bursaspor, mali kriterlerden dolayı 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi. CAS'a yapılan itirazda 1 yıllık men cezası 250 bin euroya çevrildi.

BURSASPOR (2014)

UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Bursaspor UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

BURSASPOR (2014)

UEFA Disiplin Kurulu mali kriterlerden dolayı Bursaspor'u 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırdı. Ekstra 1 yıllık men cezası için de bir aylık süre tanıdı.

KASIMPAŞA (2014)

UEFA yaptığı inceleme neticesinde Kasımpaşa'ya UEFA Kulüp Lisansı verilmemesini kararlaştırdı. Bu nedenle kupalara gitme hakkı kazanan Kasımpaşa UEFA avrupa ligine gidemedi.

GAZİANTEPSPOR (2012)

Gaziantepspor, Finansal Fair Play kriterlerine aykırılık gerekçesiyle 1 yıl Avrupa Kupalarından men cezasına çarptırıldı.

BEŞİKTAŞ (2015)

Beşiktaş, Finansal Fair Play kriterlerine uymadığı için UEFA ile anlaşma yaptı ve transfer bütçesine kısıtlama getirildi. Ayrıca bütçedeki açığın her sezon düzenli bir şekilde düşürüleceği de anlaşmada garanti edildi.

GALATASARAY (2016)

UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Galatasaray UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı. UEFA, Finansal Fair Play ihlalinden dolayı Galatasaray'ın Avrupa'dan 1 yıl men edilmesini de karara bağladı.

FENERBAHÇE (2016)

Fenerbahçe bütçesindeki gelir-gider dengesizliği nedeniyle harcadığı bonservis bedeli kadar elindeki oyunculardan aynı rakamı kazanmak zorunluluğuyla karşı karşıya kaldı. Sarı-lacivertliler ayrıca yıl yıl dengeli olarak zararını da düşürmekle zorunlu kaldı

TRABZONSPOR (2016)

Trabzonspor çılgın transfer harcamaları ve maaş ödemelerinin ardından UEFA ile anlaşma yaptı ve gelir-gider dengesizliğini azaltacağını beyan etti. Bordo-mavililer ayrıca transfer ettiği oyuncuların bonservis değerleri kadar aynı değerde oyuncu satarak gelir elde etmeyi kabul etti. (Sporx)

Not - 1 : Bu arada Almanya Hükümeti Türk takımlarına kendi ülke sınırları içinde hazırlık maçı yapmasına yasak getirdi.

Not – 2 : Türkiye Futbol Federasyonu ise Ulusal Kulüp Lisans konusunda 15 kulübe verdiği eksi puan cezalarını erteledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...