Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 16:48 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 16:53

Uzmanlardan Güneş Patlaması uyarısı: Karanlığa gömülebiliriz 

Pazar ve pazartesi akşamları meydana gelen Güneş fırtınaları bilim dünyasını tedirgin etti. Bilim insanları, yaşanan manyetik dalgalanmalar nedeniyle dünyanın karanlığa gömülebileceğinden ve bunun haftalarca sürebileceğinden endişeli.

Uzmanlardan Güneş Patlaması uyarısı: Karanlığa gömülebiliriz 
Güneş Patlaması,Manyetik alan

Pazar ve pazartesi günü şiddetli Güneş patlamaları Dünya'yı vurmuştu. Bu denli büyük bir patlama beklemeyen bilim dünyasından uyarı üstüne uyarı geldi.  Patlama nedeniyle dünya atmosferinde güneş ile karasal parçacıklar çarpıştı. Son zamanlarda oldukça sık görülen Güneş patlamalarını değerlendiren uzmanlar, bir fırtına bulutunun ayrıca perşembe günü Güneş'ten şaşırtıcı bir hızla fırladığını ve Dünya'nın manyetik alanına çarptığını söyledi.

Hindistan Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi, güneş rüzgarı ve Dünya'nın manyettosferiyle etkileşime girmesi nedeniyle bir ekvatoral koronal deliğinin oluşmuş olabileceğini söylemişti. Korona kütle delikleri, Güneş'in atmosferinden fırlatılan yüklü parçacık patlamaları anlamına geliyor. Bu parçacıklar, Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşime girdiği zaman muhteşem görüntülere neden olsa da aynı zamanda elektrik şebeklerinde hasara yol açabilir ya da uzay aracı operasyonlarını ve uydu iletişimlerini bozabilir.

DÜNYA’YI VURMUŞTU 

Uzmanlar, bu bozulma nedeniyle dünyanın karanlığa gömülebileceğine dikkat çekti. Ayrıca bu manyetik bozulmalar çok kararsız bir durumda; bu nedenle problemler günler hatta haftalarca sürebilir. Gökbilimciler bu patlamanın ilk olarak 12 Temmuz civarlarında tespit edildiğini söyledi. Uzmanlar 15 Temmuz'da ise Güneş'in kuzey yarımküresinde ortaya çıkan patlamanın Dünya'ya geldiğini söyledi. Geçtiğimiz ay, gizemli bir güneş fırtınası Dünya'yı vurmuştu. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin belirttiğine göre 25 Haziran akşamında gece boyunca G1 sınıfı bir jeomanyetik fırtına yaşanmıştı. Aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı, güneş fırtınalarına dikkat çekerek bu durumun yörüngedeki tüm uyduları yok edebileceğini belirtmişti.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...