Tgrt Haber
20 May 2022 14:39 - Güncelleme : 20 May 2022 14:53

Japonların kiraz çiçekleri erken açtı! Sebebi iklim değişikliği

Japonya’nın pembe beyaz renkleriyle her sene kartpostallık kareler oluşturan kiraz çiçekleri 1200 yıl sonra erken açtı. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla sebebini ortaya koydu.

Japonların kiraz çiçekleri erken açtı! Sebebi iklim değişikliği
Sakura,Kiraz çiçekleri,Japonya

Gören herkesi hayran bırakan Japonya’nın pembe beyaz renkli kiraz çiçekleri 1200 yıl sonra erken açtı. Ancak yeni bir araştırma, sakura olarak da bilinen kiraz çiçeklerinin iklim değişikliği nedeniyle erken açtığını ortaya koydu. Birleşik Krallık'taki Met Office ve Japonya'daki Osaka Metropolitan Üniversitesi'nden araştırmacılar, iklim krizi ve kentsel ısınmanın "en yüksek çiçeklenme" dönemini 11 gün ileriye ittiğini açıkladı.

BİR HAFTA DAHA ERKEN AÇABİLİR

Erken çiçeklenme, yükselen sıcaklıklardan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmaya göre Kyoto şehir merkezindeki ortalama mart ayı sıcaklıklar, hem iklim değişikliğinin hem de kentsel ısınmanın etkisi altında birkaç derece arttı. Bilim adamları, fosil yakıtların yakılmasının bölge ve dünya genelinde sıcaklıkların artmasına neden olduğunu söylüyor. Çalışma, gezegeni ısıtan sera gazı emisyonları bu şekilde devam ederse Kyoto'nun kiraz çiçekleri bir hafta daha erken açabilir.

ERKEN ÇİÇEKLEME OLASILIĞI 15 KAT ARTI

Met Office iklim bilimcisi Dr. Nikos Christidis, yalnızca insan kaynaklı iklim değişikliğinin ve kentsel ısınmanın Kyoto'daki kiraz çiçeklerinin çiçeklenme tarihlerini etkilemediğini ayrıca aşırı erken çiçeklenme tarihlerinin 15 kat daha olası olduğu belirterek "Bu tür olayların, artık aşırı olarak kabul edilmeyecekleri 2100 yılına kadar birkaç yılda bir meydana geleceği tahmin ediliyor."

Japonların kiraz çiçekleri erken açtı! Sebebi iklim değişikliği

Erken kiraz çiçekleri, Japonya'nın ekonomisi ve ekolojisi için önemli bir yere sahip. Osaka Metropolitan Üniversitesi'nden katkıda bulunan yazar Yasuyuki Aono, "İlkbaharda kiraz çiçeği çiçek açması Japonya'da kültürel açıdan önemli bir olaydır. Çiçeklere eşlik eden bahar şenlikleri yerel ekonomiye önemli bir katkı sağlar, bu nedenle çiçeklenmenin zamanlamasını tahmin edebilmek kritik olabilir” dedi.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...