Tgrt Haber
29 Eylül 2023 22:15 - Güncelleme : 30 Eylül 2023 07:53

Beyaz Saray'dan Sırbistan'a çağrı: Derhal geri çekilin

Son dakika haberi: Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik, son günlerde yaşanan ve 5 kişinin ölümüne yol açan çatışmanın ardından yeniden tırmandı. ABD'den gelen son açıklama, Balkanlar'da savaş çanlarının çaldığına işaret etti. Beyaz Saray, Sırbistan'ın Kosova sınırında benzeri görülmemiş askeri bir yığınağa giriştiğini bildirerek, Belgrad yönetimini askerlerini geri çekmeye çağırdı.

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
Beyaz Saray'dan Sırbistan'a çağrı: Derhal geri çekilin
Beyaz Saray,Sırbistan

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim geçtiğimiz günlerde yaşanan, 5 kişinin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından bir kez daha yükseldi. ABD'den yapılan son açıklama Balkanlar'da savaş çanlarının çaldığını gözler önüne serdi. Beyaz Saray Sırbistan'ın, Kosova sınırına benzeri görülmemiş şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı.  

SIRBİSTAN'A GÜÇLERİNİZİ GERİ ÇEKİN' ÇAĞRISI 

Kosova ve Sırbistan arasındaki tansiyon 25 Eylül'de bir kez daha yükseldi. Kosova'nın kuzeyinde bir grup Sırp'ın düzenlediği saldırıda 1 Kosova polisi hayatını kaybetti. Operasyon başlatan Kosova, 4 Sırp'ı etkisiz hale getirdi. İki ülke arasındaki gerilim devam ederken Balkanlar'da savaş çanları çalmaya başladı. ABD'den yapılan açıklama, bölgedeki durumun vahametini gözler önüne serdi. Beyaz Saray, Sırbistan'ın, Kosova sınırına benzeri görülmemiş şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı. 

"SINIRDAKİ ÇATIŞMA ARAŞTIRILMALI" 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük çevrim içi basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını gözlemlediklerini ifade eden Kirby, "Bunun oldukça istikrarsızlaştırıcı bir gelişme olduğuna inanıyoruz." dedi. Kirby, "Sırbistan'ı bu güçleri sınırdan çekmeye ve hararetin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Kosova'da ele geçirilen silahların sadece bölgedeki personele değil aynı zamanda NATO birlikleri dahil uluslararası personele tehdit teşkil ettiğini belirten Kirby, durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini bildirdi. Kirby, "Mevcut gelişmeler ışığında NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) mevcudiyeti güçlendirilecek." ifadesini kullandı. Tüm taraflara itidal çağrısında bulunan Kirby, diplomatik çabaların süreceğine işaret etti. 

"GÖRÜŞMEMİZ KOLAY GEÇMEDİ" 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüşmüştü. Vucic, telefon görüşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz kolay geçmedi" diyerek, Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlara değindiklerini kaydetmişti. Vucic, "Blinken uygun şekilde davranılmaması durumunda Sırbistan'a muhtemel yaptırımlardan bahsetti. Kendisine ABD'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyledim. Buna karşı olduğumu dile getirdim" diye konuşmuştu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...