Tgrt Haber
17 Mart 2023 13:40 - Güncelleme : 17 Mart 2023 14:10

Ukrayna'nın ardından Rusya'nın Moldova planları gün yüzüne çıktı: 10 yılda ülkeyi içten çökertme

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN International, Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) ait olduğu iddia edilen gizli belgede, Rusya'nın Moldova'yı istikrarsızlaştırmayı hedeflediği 10 yıllık planının gün yüzüne çıktığını iddia etti. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: CNN International
Ukrayna'nın ardından Rusya'nın Moldova planları gün yüzüne çıktı: 10 yılda ülkeyi içten çökertme
moldova,rusya,ukrayna

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından bir sonraki hedefin Moldova olduğu iddiaları CNN International'ın ulaştığı belgelerle beraber daha da netlik kazandı. VSquare, Frontstory, RISE Moldova, Expressen in Sweden ve Dossier Araştırmacı Gazetecilik Merkezi adlı habercilik kuruluşları tarafından ele geçirilen ve CNN'in incelediği belgenin, 2021'de FSB'nin Sınırötesi İşbirliği Direktörlüğü tarafından hazırlandığı savunuldu.

Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) ait olduğu iddia edilen gizli belgelerdeki plana göre, Moldova'nın Rus doğal gazına bağımlı hale getirilmesi amaçlandı. Ülkede, toplumsa çatışmaya neden olabilecek iktidarın istikrarsızlaştırılması da hedefler arasında yer aldı. İddialara göre, Moldova'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdiyester bölgesinde de nüfusu artırma çabalarının engellenmesi de amaçlandı.

Ukrayna'nın ardından Rusya'nın Moldova planları gün yüzüne çıktı: 10 yılda ülkeyi içten çökertme

RUS YANLISI SİYASİ FİGÜRLER DESTEKLENİYOR

5 sayfalık belgede, Kremlin'in Moldova'ya yönelik kısa, orta ve uzun vadeli planlarının yer aldığı iddia edildi. Buna göre kısa vadede Rusya'yla yapıcı ilişkilerin kurulmasını isteyen Moldovalı siyasi figürlerin desteklenmesinin ve Moldova yönetiminin Transdinyester'deki Rus askeri varlığını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerinin durdurulmasının hedeflendiği öne sürüldü. 

Orta vadeli hedefler arasındaysa Romanya'nın Moldova'da izlediği "yayılmacı politikanın" ve Moldova'yla NATO arasındaki işbirliğinin engellenmesinin yer aldığı savunuldu.

Uzun vadede de Rusya'nın, Moldova'daki siyasi ve ekonomik elitler arasında Kremlin yanlısı gruplar oluşturmayı ve NATO'ya yönelik olumsuz bir tutum oluşturmayı amaçladığı iddia edildi. 

KREMLİN'DEN JET YALANLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, perşembe günü yaptığı açıklamada belgenin gerçek olmadığını savunarak, şunları söyledi: 

''Böyle bir planın varlığından haberimiz yok. Bunun başka bir sahte plan olma ihtimalini de göz ardı etmiyorum. Rusya, Moldova da dahil komşuluk bağlarını iyi tutmaya ve karşılıklı fayda sağlayan ilişkiler kurmaya her zaman açık oldu, olmaya da devam ediyor. Moldova'nın mevcut yönetiminin Moskova'ya karşı tamamen haksız ve mesnetsiz önyargılara sahip olmasından büyük üzüntü duyuyoruz.''

Öte yandan Moskova halihazırda Transdinyester'de 1500 askerini konuşlandırmış durumda.

Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...