Tgrt Haber
26 Ocak 2024 12:04 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 12:07

Hayalet bombardıman uçağı ABD’nin dünyasını başına yıktı

ABD'nin hayalet bombardıman uçağı B-21 Raider'ın üretim aşamasında 1.6 milyar dolarlık masraf oluşturdu.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST
ABD,bombardıman uçağı,fatura,

Northrop Grumman, hayalet bombardıman uçağı B-21 Raider için düşük oranlı ilk üretim aşamasına geçerken, 2023’ün son çeyreğinde programda yaklaşık 1.6 milyar dolarlık vergi öncesi masraf bildirdi.

Şirket yetkilileri, bu masrafın esas olarak beklenenden daha yüksek üretim maliyetleri ve makroekonomik aksaklıklardan kaynaklandığını söyledi. Yetkililer, B-21‘in ilk LRIP partisindeki maliyet artışının 143 milyon dolar olduğunu belirtti.

Hayalet bombardıman uçağı ABD’nin dünyasını başına yıktı

ABD Hava Kuvvetleri, 2020’lerin ortalarından itibaren Northrop yapımı bombardıman uçaklarından en az 100 adetlik bir filo kurmayı planlıyor. B-21 en son gizlilik yani stealth teknolojisi ile tasarlanmış olup, en gelişmiş radar ve hava savunma sistemlerine sahip düşmanlara karşı bile taarruz görevleri için düşman topraklarının derinliklerine nüfuz etmesi amaçlanıyor.

B-21 programı şu ana kadar nispeten başarılı ve programa uygun bir şekilde ilerledi. Aralık 2022’de kamuoyuna tanıtıldı ve neredeyse bir yıl sonra Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde uçuş testi aşamasına geçti. Pentagon, B-21’in yer ve uçuş testlerinin sonuçlarından yeterince etkilenerek geçen yılın sonlarında üretime başladı.

Hayalet bombardıman uçağı ABD’nin dünyasını başına yıktı

DEFALARCA UYARILDILAR

Ancak 2023 yılı boyunca Northrop İcra Kurulu Başkanı Kathy Warden, yatırımcıları B-21’in üretime geçmesiyle birlikte kayıplar yaşanabileceği konusunda defalarca uyardı, bu kayıplar şimdi gerçekleşmeye başladı.

B-21 masrafı, Northrop’un havacılık sektörünün bu çeyrekte yaklaşık 1.3 milyar dolar zarar kaydetmesine neden olurken, şirket bütünsel olarak 535 milyon dolar net zarar bildirdi.

Hayalet bombardıman uçağı ABD’nin dünyasını başına yıktı

SENTİNEL NÜKLEER FÜZE

Warden ayrıca şirketin önümüzdeki birkaç ay boyunca Pentagon ile birlikte çalışarak LGM-35A Sentinel nükleer füzesinin maliyetlerini düşürmenin yollarını arayacağını söyledi.

ABD Hava Kuvvetleri geçen hafta Kongre’ye kıtalararası balistik füze programının maliyetlerinin en az %37 oranında arttığını bildirdi. Pentagon şimdi programı gözden geçirecek ve belki de yeniden yapılandıracak. ABD Hava Kuvvetleri yetkilileri, defalarca Sentinel’i şimdiye kadar üstlendikleri en karmaşık satın alma programlarından biri olarak tanımladı ancak tamamlamaktan başka seçeneklerinin olmadığını da vurguladılar.

Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...