Tgrt Haber
06 Aralık 2023 14:19 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 14:25

İstanbul tazminatında yeni gelişme! BDDK uzmanlarına 45 bin TL torba yasadan çıkarılıyor

İstanbul tazminatı askıya alınıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınması sonrası kira ve diğer giderlerden etkilenen BDDK yönetici ve uzmanlarına ek tazminat ödenmesi için torba yasaya teklifine eklenen madde çıkarılıyor. Maddenin ayrımcılık nedeniyle çıkarılacağı belirtiliyor.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, ekonomim
İstanbul tazminatında yeni gelişme! BDDK uzmanlarına 45 bin TL torba yasadan çıkarılıyor
İstanbul,tazminat,bddk,torba yasa

BDDK uzmanlarına 45 bin TL İstanbul tazminatı tartışmaya neden olmuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınması sonrası çalışanlarına ek tazminat verilmesi için torba yasa teklifine madde eklenmişti. Hem hükümet tarafından hem de muhalif kanattan maddeye tepkiler gelmişti. Teklife eklenen maddenin ayrımcılık yaratması nedeniyle tartışma konusu olması üzerine söz konusu düzenlemenin yasa teklifinden çıkarılması planlanıyor.

AK PARTİ DÜZENLEMEYİ GERİ ÇEKMEYİ PLANLIYOR

Madde ile BDDK başkan ve üyeleri, başkan yardımcısı, başkanlık müşaviri, daire başkanı, murakıp, murakıp yardımcısı ile uzman ve uzman yardımcılarına her ay 60.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere vergiden muaf olarak ek tazminat ödenmesi için düzenleme yapılmıştı. Bugün için 30 bin lira, 2024 yılı için 45 bin lira olarak hesaplanan ek tazminat düzenlemesine gerekçe olarak BDDK’nın İstanbul’a taşınması sonrası yaşam maliyetinin artması nedeniyle maaşları düşük kalan nitelikli personelin özel sektöre gitmesi gösterildi. Ancak diğer üst kurullarla ayrımcılık yaratıldığı eleştirileri üzerine AK Parti söz konusu düzenlemeyi önergeyle Genel Kurul’da geri çekmeyi planlıyor.

AYRIM YAPILMADAN BİR ÇALIŞMA YAPILACAK

AK Parti’de üst kurullar arasında ayrım yapmadan tüm üst kurul üyelerini ve çalışanlarını kapsayacak şekilde bir çalışma yapılması ve bunun yasa teklifi olarak Meclise sunulmasının daha sağlık olacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL, GERİ ÇEKİN ÇAĞRISI YAPTI

Muhalefet partileri de düzenlemeye tepki gösterirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis Grup toplantısında konuyu gündemine aldı. Özel, iktidara “O maddeyi geri çekin, hep birlikte o maddeyi düzenleyelim ve İstanbul'da yaşayan, büyük şehirlerimizde yüksek kira sorunu yaşayan tüm memurlara, polisine, infaz koruma memuruna, öğretmenine, müezzinine imamına, tüm kamu kurumunda çalışan memurlara ve işçilere kira yardımı yapmaya varsan biz buradayız” diye seslendi.

TORBA YASAYA EKLENEN MADDE NE GETİRİYOR?

Torba yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre; BDDK’da görev yapan kurul başkan ve üyeleri, başkan yardımcısı, başkanlık müşaviri, daire başkanı ve müdür ile murakıp, uzman, murakıp yardımcısı ve uzman yardımcısı unvanlı meslek personeline her ay 60.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ek tazminat verilmesi öngörülüyor. Ek tazminat tutarını belirlemeye, gerektiğinde unvan ve görev mahalline göre gösterge rakamını farklılaştırmaya ve ödeme usul ve esaslarını tespit etmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Ek tazminat ödemesi damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak.

Kaynak: TGRT Haber, ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...