Tgrt Haber
29 Şubat 2024 12:25 - Güncelleme : 29 Şubat 2024 12:26

Maliyetler arttı, yük ağırlaştı! İşveren kara kara düşünüyor: SGK ve vergide düzenleme şart

2024 yılının işveren açısından zorlu geçmesi bekleniyor. Devlet hem istihdam hem de kredi desteklerine devam ederken iş dünyasından da SGK ve vergi de düzenleme çağrısı geldi. İşveren istihdamın korunması için teşviklerin önemine dikkat çekiyor.

Maliyetler arttı, yük ağırlaştı! İşveren kara kara düşünüyor: SGK ve vergide düzenleme şart
işveren,işveren maliyeti,istihdam,işveren destekleri,teşvik,vergi,sgk

Enflasyon, maaş artışlarından kaynaklanan maliyet artışları ve dövizdeki oynaklık işverenin yükünü ağırlaştırıyor. 2024 yılında enflasyonda zirve beklenirken, işveren tarafında da zorlu bir yıl olması bekleniyor.

Hükümet tarafında ekonominin çarklarının dönmesi için hem istihdam destekleri hem de kredi ve teşviklerde musluklar açıldı. Ancak işveren başta maliyet artışlarından dolayı yeni düzenlemeler bekliyor.

İŞVEREN PLANLAMA YAPAMIYOR

Hükümete sık sık SGK ve vergide yeni düzenlemeler için çağrılar gelmeye devam ediyor. Küresel çapta yaşanan dalgalanmalar, işverenin uzun dönemli planlama yapmasını güçleştiriyor.

Özellikle 2011 yılı ve sonrası istihdam teşvikleri konusunda önemli adımlar atılmış olsa da iş dünyası ve ekonomi uzmanlarının, mevcut teşviklerin artan talepleri karşılamak için artık yeterli olmadığını düşünüyor.

HÜKÜMET YENİ ADIMLAR ATMALI

İşverenin yeni teşvik, SGK ve vergide adım atması gerektiğini dikkat çeken Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, “TÜİK verileri incelendiğinde 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre istihdam edilenlerin sayısının 195 bin kişi artış gösterdiği görülüyor. 2024 yılında aynı artışın devam edebilmesi için işverenlerin en büyük beklentilerinden biri, SGK ve vergi alanında yeni teşviklerin hayata geçirilmesi” ifadelerini kullandı. Haldun Pak yetkililere çağrıda bulunarak, “Ekonomik belirsizliklere karşı işverenleri destekleyecek yeni teşvikler ve politikaların hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Bu durum mevcut istihdamın korunması ve istihdam artışı sağlanabilmesi için elzem” diyor.

MALİYETLER ARTTI, İŞVEREN KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Artan işveren maliyetlerinin mevcut duruma etkisini değerlendiren Haldun Pak:

“Geçtiğimiz yıl istihdamda yaşanan büyüme, bu alandaki potansiyeli gözler önüne serdi. Fakat 2023'ün ardından ekonomik belirsizliklerin artmasıyla birlikte işverenler, bütçe planlamalarında zorlanmaya başladılar. Bilişim ve danışmanlık şirketi Rasyotek olarak 2015 yılından bugüne kadar bine yakın markaya danışmanlık hizmeti sunduk. Hâlâ da birçok markayla çalışıyoruz. Bu süreçte işverenlerin nelere ihtiyacı olduğunu da yakından gözlemleme fırsatı buluyoruz. Özellikle asgari ücret artışı ve nitelikli istihdam teşviklerinin kaldırılması, işverenlerin maliyetleri üzerinde olumsuz bir etki oluşturuyor. Bu duruma hızla bir çözüm bulunmasına ihtiyaç var.”

İŞVEREN PLANLAMA YAPAMIYOR, YENİ TEŞVİKLER BEKLİYOR

Vergi düzenlemeleri ve istihdam teşvik beklentileri hakkında konuşan Haldun Pak, “Türkiye'de SGK tarafından işverenlere sunulan istihdam teşvikleri çeşitli kategorilerde sunuluyor. Bu teşvikleri sıralamak gerekirse, prim teşvikleri, sigorta primi işveren hissesi desteği, genç işsizlerin istihdamına yönelik teşvikler, engelli istihdamına yönelik teşvikler ve yatırım teşvikleri kapsamında istihdam teşvikleri diyebiliriz. Fakat işgücü maliyetlerindeki artış, işverenlerin 2024 bütçe planlaması üzerinde olumsuz bir etki oluşturuyor. İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni'nde yer alan verilere göre, 9 Şubat 2024 itibarıyla Fon Varlığı 202 milyar 714 milyon 190 bin liraya ulaştı. Bu fonun, SGK ve vergi alanında sağlanacak yeni teşvikler için kullanılması oldukça önemli. Verilecek teşviklerin, maliyet avantajı sağlama, istihdamı destekleme ve ekonomik büyümeye katkıda bulunma potansiyeline inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞARTLAR ZORLAŞTI, İSTİHDAMA KATKI İÇİN YENİ DÜZENLEME ŞART!

Geçmiş yıllarda sağlanan teşviklere dair Pak, “Bu yılın başında 2025 sonuna kadar uzatılan ve kamuoyunda 06111 teşviki olarak bilinen Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik 2011 yılında yürürlüğe girmişti. Fakat her sigortalı için yalnızca tek bir işyerinde yararlanma şartı olması nedeniyle istihdama katkı aşamasında işlevselliğini yitirdiğini düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...