Tgrt Haber
20 Şubat 2024 09:42 - Güncelleme : 20 Şubat 2024 09:44

AB, TikTok'a neden soruşturma başlattı? Rekor ceza gelebilir

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, TikTok'un çocukları koruma yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini soruşturacaklarını açıkladı.

AB, TikTok'a neden soruşturma başlattı? Rekor ceza gelebilir
tiktok,avrupa birliği,sosyal medya,dijital hizmetler yasası

Avrupa Birliği (AB), Dijital Hizmetler Yasası (DMA) kapsamında dünyaca ünlü sosyal medya platformu TikTok'un çevrim içi içerik kurallarını ihlal edip etmediğini incelemek için soruşturma başlattı.

ByteDance'nin sahibi olduğu sosyal medya platformunun internet ortamında çocukların korunması ve şeffaf reklam sağlama gibi konularda sorumlu davranmadığı iddia ediliyor. Soruşturma TikTok'un aleyhine sonuçlanırsa şirket küresel cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezasına çarptırılabilir.

SORUŞTURMA KARARI NASIL ALINDI?

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton'a göre karar, kısa video uygulamasının risk değerlendirme raporunu ve bilgi taleplerine vermiş olduğu cevapları analiz ettikten sonra alındı.

AB'NİN DİJİTAL HİZMETLER YASASI

TikTok'un, 17 Şubat'ta yürürlüğe giren AB Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyması gerekiyor. Yasa, büyük çevrim içi platformların ve arama motorlarının yasa dışı çevrim içi içeriklerle ve kamu güvenliğini tehdit eden risklerle mücadele etmek için gerekli düzenlemeleri yapmasını gerektiriyor.

Bir TikTok sözcüsü, şirketin "gençleri korumak ve 13 yaşın altındakileri platformdan uzak tutmak için tüm sektörün boğuştuğu sorunlar olan özelliklere ve ayarlara öncülük ettiğini" öne sürdü.

TİKTOK'U İNCELEYECEKLER

Yeni AB yasaları öneren ve bunların uygulanmasını izleyen kurum olan Avrupa Komisyonu'nun soruşturması, davranışsal bağımlılıkları teşvik edebilecek ve platformu algoritması da dahil olmak üzere TikTok sisteminin tasarımını inceleyecek.

Breton, X hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

Bugün, şeffaflığın ve küçükleri koruma yükümlülüklerinin ihlal edildiği şüphesiyle TikTok hakkında bir soruşturma başlatıyoruz:

- Bağımlılık yapan tasarım ve ekran süresi sınırları
- Tavşan deliği efekti
- Yaş doğrulama
- Varsayılan gizlilik ayarları

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...