Tgrt Haber
04 Mart 2024 15:49 - Güncelleme : 04 Mart 2024 16:04

Spotify kazandı! AB'den Apple'a 1,95 milyar dolar ceza

Avrupa Komisyonu, müzik platformu Spotify'in itirazı sonrası Apple'a 'App Store uygulamalarında hakim konumunu kötüye kullandığı' gerekçesiyle 1,95 milyar dolar para cezası verdi.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
Spotify kazandı! AB'den Apple'a 1,95 milyar dolar ceza
apple,avrupa birliği,spotify

Avrupa Komisyonu bugün yaptığı açıklamada, ABD'li teknoloji devi Apple'ın, müzik akışı uygulamalarının iPhone ve iPad kullanıcılarına dağıtımı konusunda pazardaki hakim konumunu kötüye kullanması nedeniyle 1,8 milyar euro (1,95 milyar dolar) para cezasına çarptırıldığını söyledi.

Soruşturma neticesinde, Apple'ın uygulama geliştiricilerine, uygulama dışında daha ucuz müzik aboneliği hizmetlerini kullanmalarını engelleyen çeşitli kısıtlamalar uyguladığı tespit edildi.

"APPLE, PAZARDAKİ HAKİMİYETİNİ KÖTÜYE KULLANDI"

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu ismi Margrethe Vestager "On yıldır Apple, Apple Store yoluyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandı." değerlendirmesinde bulundu.

Spotify kazandı! AB'den Apple'a 1,95 milyar dolar ceza - 1. Resim

Şirketin bunu, geliştiricilerin tüketicileri Apple ekosistemi dışındaki alternatif, daha ucuz müzik hizmetleri hakkında bilgilendirmesini kısıtlayarak yaptığını belirten Vestager, "Bu da, Avrupa Birliği'nin antitröst kurallarına göre yasa dışı olduğundan, ceza kestik." ifadesini kullandı.

Vestager, "Bazı tüketiciler farkında olmadıkları için daha fazla para ödemiş olabilirler. Diğerleri de alternatif bulamamış olabilir. Bunların adil olmayan ticaret koşulları olduğunu düşünüyoruz." diye de ekledi.

APPLE'DAN KARARA İTİRAZ

Komisyonun cezasına Apple'dan cevap gecikmedi. Yaptığı açıklamada, itiraz edeceğini belirten şirket "her fırsatta rekabeti ve yeniliği teşvik ettiğini" iddia ederek şöyle konuştu:

"Her fırsatta rekabeti ve yeniliği teşvik ederek pazarların büyümesine yardımcı olduk ve App Store bu hikayenin önemli bir parçası. Dolayısıyla Avrupa Komisyonu'na saygı duysak da gerçekler bu kararı desteklemiyor. Sonuç olarak Apple itiraz edecektir."

Apple'ın artık AB'nin belirttiği, geliştiricilerin daha ucuz müzik hizmetleri hakkında kullanıcılarını bilgilendirmesini engellediği iddia edilen kısıtlamaları kaldırması gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...