Tgrt Haber

Bülent Uslu Yazıları

Mecburi istikamet

Dünyaca ünlü A kalite hoca dediğimiz, geldiğinde takıma mutlak pozitif katkı sağlayacağına inandığımız Portekizli Teknik Adam Fernando Santos ile Samsunspor maçı sonrası beklenen an geldi ve yollar ayrıldı. Aslında daha önceden bu birlikteliğin yürümeyeceği, Beşiktaş ruhu ile dokusunun uyuşmadığı çok belliydi. Hocayı ne taraftar ne de oyuncular benimseyebildi. Bir türlü takımı toparlayamadı hatta daha da geriye götürdü. Ona da tazminatını alıp, gitmek düştü.
 
Sezon sonuna kadar Serdar Topraktepe kararı çıktı. Serdar Topraktepe’nin bu sezon 3 maçlık Beşiktaş macerası vardı. Bu süreçte korkmadan Semih Kılıçsoy’a şans vermişti, 2 galibiyet çıkartmayı başarmıştı. Şimdi omzuna çok daha ağır bir yük yüklendi. Hem çökmüş takımı ayağa kaldıracak, hem de mecbur olduğumuz Türkiye Kupası’nı kazandıracak!
 
Peki Serdar Hoca bunu başarabilir mi ve nasıl? Her şeyden önce Serdar Hoca gençlere önem veren ve Santos’un aksine oyuncuları kendi mevkisinde oynatan bir hoca. Takıma gerekli özgüveni aşıladığı takdirde, her ne kadar kadro kalitemiz tartışılsa bile Mert Günok, Semih Kılıçsoy, Milot Rashica, Muci, Al Musrati, Gedson Fernandes gibi kaliteli oyunculara sahip Beşiktaş’ın, yarı finalde Ankaragücü’nü elemesi çok zor olmasa gerek. Yeter ki Beşiktaş ruhu geri gelsin.
 
Ayrıca Beşiktaş yönetimi, sezon sonu için yoğun bir şekilde önümüzdeki sezonun teknik adamını ve gelecek gidecek oyuncuları, transferleri için yoğun mesai harcıyorlar. Burada en önemli unsur elbette transferler kadar teknik adam seçimi olacaktır. Önümüzdeki sene seçimin olduğunu da göz önünde bulunduracak olursak, esas soru kısa vadede başarılı olacak kişi yerli teknik adam mı, yoksa yabancı mı? 
 
Beşiktaş’ı son zamanlarda çalıştıran yabancı teknik adamlar bariz şekilde başarısız oldular. Elbette tercih edilen isimler bu yönde çok önemli. Farke boşta iken 500 bin euro daha az maaş alıyor diye Valerian Ismael tercihi,  sezon ortasında birçok kişiye tekliften sonra belki de 4. veya 5. tercih olan uzun süredir kulüp takımı çalıştırmamış ama özgeçmişi güçlü olan Fernando Santos tercihleri başarısızlıkta etkili oldu . Bu koşullarda yeniden yabancı teknik adam tercihi olursa bu ismin mutlak herkes tarafında saygı duyulan bir isim olması gerekir. Aksi durumda 3 yıldır sezon başı havlu atan Beşiktaş, seneye de başarısız olursa seçimleri de direkt etkiler. Sanırım Sayın Başkan Hasan Arat bu durumun farkında ve vereceği karar çok kritik.
 
Beşiktaş’ın bu koşullarla önümüzdeki sezon Avrupa’da yer alması için her kapı Türkiye Kupası’na çıkıyor. Tüm camia şu anda buna konsantre olmuş durumda. Bu güç ve kudret Beşiktaş’ta mevcut.

20 Nisan 2024
Santos Köyüne!

Beşiktaş, Başakşehir karşısında sadece puan kaybetmedi, oyun kimliğini de kaybetti. Beşiktaş, %30 topa sahip olamaz, maç boyunca 150 isabetli pas ile oynayamaz. Oyununda en ufak ilerleme olmadığı gibi her geçen gün daha kötüye gidiyor, her maç geriye gidiyor.

İlk yarıyı 1-0 önde kapatmamıza rağmen hiçbir Beşiktaşlı mutlu değildi. Oynanan berbat ötesi futbolu kimse kabul etmedi. Dünyaca ünlü teknik adam dediğimiz, geldiğinde çok mutlu olduğumuz, birçok şeyi değiştireceğine inandığımız Portekizli teknik adam Fernando Santos maç 1-0 iken yine dayanamadı, Amartey ile Cenk Tosun’u maçın sonunda oyuna aldı. Üstelik Muçi ve Semih Kılıçsoy’u oyundan alarak, rakip kendi alanında açık verdikleri bölümde yaptı bu değişiklikleri. Adeta rakibin golüne davetiye çıkarttı ve baskı gelince golü de kendi evladımızdan, Emirhan İlkhan’dan yedik. İşin trajik taraflarından biri de, Başakşehir golü bulduktan sonra kenardan Çağdaş Atan 2. gol için takımına talimatlar verdi, hızlı olmalarını istedi. 1-0 öndeyken Kalecimiz Ersin’in oyunu soğutmak için yediği sarı karttan, rakip teknik adamın galibiyet için cesaretlenmesi her şeyi özetliyor.

Muçi, ilk geldiği zaman sürekli şut denemesi yapıyordu, şimdi şut atmaya korkar hale gelmiş! Demir Ege, Tayip Talha yok sayıldılar. Bahtiyar’dan sol bek olmayacağı defalarca ispatlanmışken Emrecan Terzi’yi tercih etmiyor. Ghezzal gibi sezon sonu yolların ayrılacağı oyunculara ısrarla görev vermesi, gelecek seneyi asla kafasında düşünmediğinin göstergeleridir.

Görünen köy kılavuz istemez. Fernando Santos ile bu iş yürümez. Herkesin aklında zaten sezon sonu gitmesi bekleniyordu. Ama bu şartlarda sezon sonu beklenmesi infiale yol açabilir. Beşiktaş, hem Türkiye Kupası’nı riske atar, hem de ilk 5’i. Haliyle önümüzdeki sezon Avrupa’ya gidemeyecek olan bir Beşiktaş’ın maddi ve manevi kayıpları büyük felaketlere yol açabilir.

Sezon içinde toplam 5 teknik adamın değişmiş olması, bu radikal kararı verme de etkin olabilir ama Santos ile devam etmenin bedeli de ortada. En basit örnek ile Serdar Topraktepe 3 maçlığına göreve gelmiş ve 6 puan toplamayı başarmıştı. Santos ile son 4 maçta sadece 1 puan alabildik. Fikstüre bakıldığı zaman, zorlu bir periyot da ilk 5 bile bu futbolla hayal ötesi gibi görünüyor.

Acil olarak karar alınmalı, bu süreçte sezon sonuna kadar Beşiktaş’ı hedeflerine ulaştıracak kişi belirlenip, önümüzdeki sezonunun da teknik adamı belirlenerek transfer çalışmaları onunla yapılmalıdır. Tabii ki bunlar  tamamen bizim düşüncemiz, kararı verecek olan Sayın Hasan Arat ve kurmaylarıdır. Gerçek olan şu ki; Beşiktaş’ımızın artık bu berbat futbola tahammülü kalmamıştır, oyuncuların da çok mutlu olduklarını sanmıyorum.

Fernando Santos çoktan futboldan emekli olmuş, bu saatten sonra da değil Beşiktaş, hiçbir takımda bu çağ dışı futbolu ile başarılı olma şansı yoktur.



=

5 Nisan 2024
Skandallar Bitmiyor

Milli arada futbolsever olarak biraz nefes alırız dedik ama ülkemiz futbolunda sanırım bu mümkün görünmüyor. Önce Semih Kılıçsoy’un sebepsiz ve haksız yere A Milli Takım’dan Ümit Milli Takım’a gönderilişinin şokunu yaşadık, sonra da sızdırılan toplantı görüntüleri!
 
Semih Kılıçsoy ve Ahmetcan Kaplan Ümit Milli Takıma gönderildi. Bu bilgi Ahmetcan’a verilmiş ama Semih’e verilmemiş. Belli ki planlamada bu yoktu, birileri şapkadan tavşan çıkartmış ve Semih üzerinden oyun oynamaya çalışmış. Bu oyun pahalıya patladı? Bu oyun, önce Macaristan karşısında alınan mağlubiyet ile, sonra da Avusturya karşısında alınan 6 gollü hezimet ile sonlandı. 
 
Almanya karşısında hepimizin göğsünü kabartan takımımız ve çok değer verdiğimiz Montella nereye gitti? Ligin en formda, en golcü ve Milli Takım’ın tek forvetine yapılan ‘operasyon’ tüm takımın ve Montella’nın dengesini alt üst etmiş. Montella bu sayede tüm otoritesini, saygınlığını kaybetti. Bu açıkça Macaristan ve Avusturya maçlarında görüldü. Olumlu hava tamamen olumsuza dönmüş, kendi takımında çok az forma şansı bulan oyuncu topluluğundan bir takım oluşturulmaya çalışılmış. Burada Adana Demirspor eski başkanı Murat Sancak’ın menajerlere dikkat çekmesini önemsiyorum.
 
Buradaki hikaye, hak etmeyenlerden oluşturulan, hak endenlerin uzaklaştırıldığı, liyakatin ayaklar altına alındığı bir ortamda Avustuya gibi bir takımda 6 gollü bir hezimetin kaçınılmaz olduğunu hep birlikte acı tecrübe ile görmüş olduk. Umarız buradan kıssadan hisse çıkartır, bir daha aynı saçmalıkları tekrarlamayız.
 
Pekala Milli Takımda bu saçmalıkları izlerken Beşiktaş’ta neler oluyor? Montella’nın başka versiyonu da Santos değil mi? Fatih Karagümrük hazırlık maçına stopere Necip Uysal, defansif orta saha pozisyonuna da Amartey’i koydu. İnanılır gibi değil, çıldırmamak elde değil. Fernando Santos, Beşiktaş taraftarının sinir uçları ile oynamaya devam ediyor. Hazırlık maçında bile Demir Ege’yi görmezden geliyor. Farklı şeyler denememekte ısrar ediyor. İnatçı bir kişilik. 14 yıldır kulüp takımı çalıştırmamış. En son çalıştırdığı Polonya Milli Takımı macerası çok kötü. Korkarım ki Beşiktaş macerası da bu kafa yapısıyla devam ederse kötü sonuçlanacak. 
 
Aynı şeyleri deneyerek farklı sonuçlar bekleyen bir teknik adam profili çizen Fernando Santos ile önümüzdeki sezon devam edilip edilmeyeceği yönünde yönetimi ciddi bir sınav bekliyor. 
 
Son olarak da, geçen sezon çok tartışmalı Sivasspor Galatasaray maç sonu VAR konuşmaları yayınlanmıştı. Orada ‘ofsaytımsı’ diye bir kelime hayatımıza girmişti. Zorlama ile Sivaspor’un golünü iptal etmek için böyle bir kelime türetilmiş ve de iptal etmişlerdi, buz gibi golü. Şimdi de Galatasaray Antalyaspor maçını skandal yöneten hakemlerle yapılan görüntülü toplantı sızdırıldı. Başka hikayeler, başka skandallar ortaya çıktı. Futbolumuzun çarpık düzeni tüm hızı ile devam ediyor. Buna dur denmezse, her geçen yıl futbolseverlerin sayısının ciddi manada düşeceği, ülke futbolumuzun kelimenin tam anlamıyla dip yapacağı aşikardır.

 

29 Mart 2024
Semih Kılıçsoy'un Ahı

Semih Kılıçsoy, ligimizde en çok gol atan oyuncular arasındadır. Sadece 1.168 dakika oynayarak, üstelik hiç penaltı atmadan 9 gole ulaşan tek Türk oyuncudur. İtalyan teknik adam Montella, Beşiktaş’ın Nevzat Demir Tesisleri’ne gelerek Semih Kılıçsoy ile özel görüşmüş ve ilgilenmişti. Ona güvendiğine yönelik de açıklamalar yapmıştı.

Milli Takım’ın göstermiş olduğu performans ile en büyük eksiği olduğu bölgede, forvette uzun yıllar faydalanabileceği bir yıldız doğmuştu. Çok genç ve yetenekli bir jenerasyona bir de en önemli bölgeye müthiş bir golcü eklenmişti. Önümüzdeki Avrupa Şampiyonası için hepimizin umutları çok daha fazla arttı.

Peki ne oldu? Hazırlık maçları öncesi kadro açıklandı ve Semih Kılıçsoy kadroya dahil edildi. Beşiktaş yöneticisi Feyyaz Uçar’ın da ifade ettiği gibi, Semih kendisini ağlamaklı bir halde aramış. ‘Hocam üç gündür buradayım. Hiçbir teknik, taktik idmana alınmadım. Beni buradan alır mısınız?’ demiş. Daha sonradan da gündeme bomba gibi düşen bir haber, Semih kadrodan çıkartılarak Ümit Milli Takım’a gönderilmiş.

Bu durumla alakalı gözler elbette İtalyan teknik adama çevrildi. Acaba nasıl bir bahane uyduracaktı? ‘Semih çok sevdiğimiz bir oyuncu ancak henüz tam bir sezon bitirebilmiş değil. Bizim tüm Milli Takımlarımız çok değerli. Ümit Milli Takımın önemli bir maçı vardı.’ Şeklinde skandal bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

AKLIMIZLA ALAY EDİYORLAR!

Kimse kusura bakmasın, aklımızla alay ediyorlar. Ümit Milli Takımın önemli bir maçı varsa Kenan Yıldız ve neredeyse hiç süre bulamayan Arda Güler’i neden oraya göndermediniz de Beşiktaş’ın ve ligimizin en önemli ve tek Türk oyuncusunu, 18 yaşındaki çocuğun motivasyonunu paramparça edercesine gönderdiniz diye sorarlar adama.

Bakınız, Milli Takım kimsenin çiftliği değildir. Hiç kimse bir takıma karşı aldığı tavrı, 18 yaşındaki bir genç üzerinden bedel ödetemez. Beşiktaş ile TFF arasında ciddi sorunlar olabilir. Beşiktaş, Türkiye Futbol Federasyonu’nun iftarına başkanlık seviyesinde katılmamış olabilir. Memnun olamayabilir ama siz bu hesaplaşmalarınızı Semih üzerinden yapamazsınız. Her şeyden önce bu hak yemektir.

Sizler, 18 yaşındaki Semih Kılıçsoy’un hakkını yediniz. Bu, bir ömür boyu üzerinizde kara leke olarak kalacaktır. 

22 Mart 2024
Santos Sorunsalı

Beşiktaş sezona kötü bir başlangıç yaptığı ve transferlerin neredeyse tamamının kötü olduğunu biliyoruz. Bu başarısızlık Ahmet Nur Çebi’nin seçim kararı almasına neden olmuştu. Beşiktaş Kongresinde sandıkların tamamında üstün gelmeyi başaran Hasan Arat, Beşiktaş’ın 35. başkanı olarak seçilmiş ve 1 aylık başkanlık süreci boyunca birçok teknik adam ile görüşmüş, sonunda dünyaca ünlü Fernando Santos adında karar kılınmıştı.
 
Fernando Santos ismi, camiada olumlu karşılanmış olup adeta futbolcuların teknik adam öğütme sezonunda 5. teknik adam olarak görevinin başına geçmişti. İlk maçlarda bu olumlu hava oyunculara da sirayet etmiş ve sonuçlara yansımış olsa da, Pendik karşısında alınan ağır mağlubiyet süreci tekrar başa döndürmüştü.
 
Bu süreçte çoğunluk, Portekizli Teknik Adam Fernando Santos’un suçunun olmadığını, transferlerin de gelmesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyordu. Adana Demirspor’dan alınan Swenson ve Nottingham Forest’dan transfer edilen Joe Worral isimleri taraftarı ve oynatmadığı için belli ki Santos’u da çok tatmin etmemişti.
 
Transferin son günü 22 milyon Euro bosvervis bedeline malolan Muçi ve Al Musrati isimleri, Hasan Arat’ın kendi ifadesi ile Portekizli teknik adama önerilen 80 oyuncu arasından, Santos’un ısrarla istediği iki isimdi. Defansif orta saha olan Al Musrati ile uzun yıllar hasreti çekilen ofansif orta saha oyuncu Muçi kazandırılarak yeniden camiaya hava katmıştı.
 
Türkiye Kupası’nda Galatasaray ve Fenerbahçe’nin elenmesi ile birlikte yarı finale çıkılması ve gol yeme probleminin de kısmen çözülmesi morali ile Galatasaray derbi haftasına umutla girildi. Fakat yine beklenen oyun ortaya koyulamadı ve hakem Halil Umut Meler ile VAR hakemi Koray Gençerler’in skandal yönetimi de eklenenince mağlubiyet kaçınılmaz oldu.
 
Uzun bir aradan sonra evimizde alınan Galatasaray mağlubiyeti moralleri aşırı bozmuştu. Bu moral bozukluğunu Gaizantep deplasmanında telafi etmek gerekirken yine berbat bir futbol ve kısır gol beklentisi içerisinde alınan 2-0’lık net mağlubiyet, kötü futbolun devamı, Santos’un hiçbir çözüm üretememesi ciddi manada sinyaller verdiğinin göstergesiydi.
 
Gelecek sezona mutlak Santos ile girmeyi planlayan Beşiktaş artık bir B planına ihtiyacı olduğu aşikar hale gelmiş oldu.

18 Mart 2024