Tgrt Haber
08 Ekim 2021 09:41

Dolar fiyatı ABD’den gelecek istihdam verisini bekliyor! 8 Ekim dolar kaç TL?

Haftanın son işlem gününde dolar fiyatı merak konusu oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimi kararı, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri, Fed’in varlık alımlarında kısa zaman sonra kısıtlamalara gideceğini duyurması, dünya genelinde yaşanan enerji ve tedarik krizinin kısmen çözülmesi, hafta boyunca dolar fiyatı üzerine etki etti. Gözler bugün açıklanacak ve dolar üzerinde etkili olması beklenen ABD istihdam raporuna çevrildi.

Dolar fiyatı ABD’den gelecek istihdam verisini bekliyor! 8 Ekim dolar kaç TL?
dolar,,dolar fiyatı,,döviz,,piyasalar,

Küresel piyasalarda, ABD'nin borç limiti konusunda anlaşılması ve dünya genelinde yaşanan enerji krizine yönelik endişelerin kısmen çözülmesiyle dolar fiyatı hafta boyunca yatay olan seyrini korumaya devam etti. Gözler bugün açıklanacak olan ABD'nin eylül ayı istihdam raporundaki verilere çevrildi. ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolar fiyatı durgun seyrediyor.  

8 EKİM DOLAR KAÇ TL?  

Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri dolar fiyatını etkilerken diğer yandan İsviçre bankası UBP ile İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics tarafından yapılan dolar yıl sonu tahmini ardından dolar yeniden ilgi odağı oldu. Son haftalarda tarihi rekora imza atan dolar fiyatı ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin dün yeniden yükselişe geçmesi ile dalgalı seyretmeye başladı.  

Hafta başında yayınlanan eylül ayı enflasyon verileri de dolar fiyatı üzerinde etkili oldu. Eylül ayı verilerini barındıran TÜFE’de aylık yüzde 1,25 ve yıllık yüzde 19,58 oranında artış yaşandı. Son dönemde TCMB’nin faiz indirim politikasına temel oluşturan çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 16,98 oranında artış göstererek bir önceki veri olan yüzde 16,76 seviyesinin üzerine çıktı. ÜFE’deki artış ise aylık yüzde 1,55 ve yıllık 43,96 düzeyinde görüldü. 

Gelişmelerin ardından 8 Ekim 2021 dolar fiyatı sabah saatlerinde yükselişe geçerek 8,91 TL üzerinde işlem görüyor. 

Dolar fiyatı ABD’den gelecek istihdam verisini bekliyor! 8 Ekim dolar kaç TL?

ABD İSTİHDAM RAPORU DOLAR FİYATI ÜZERİNDE ETKİSİ 

ABD'nin borç limiti konusunda anlaşmaya varılması ve Avrupa Birliği’nin enerji krizine karşı harekete geçerek kısmen çözüm üretmesi dolar fiyatı üzerinde etkisini gösterdi. ABD borç limiti anlaşması ile limitini 3 Aralık'a kadar yeterli olacak şekilde 480 milyar dolar artırdı. 

Piyasaların gözü bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı veriler arasında, ABD'nin istihdam raporunda yer alan tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar geliyor. Bu durumda bugün açıklanacak ABD eylül ayı istihdam raporu verilerinin dolar fiyatı ve piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.  

Analistler tarım dışı istihdamda 500 bin kişi artış açıklanmasını beklediklerini duyururken aynı dönemde işsizlik oranının da yüzde 5,2’den yüzde 5,1’e gerilediğinin açıklanacağı tahmin ediliyor.  

Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler holdingi JP Morgan, ABD tahvil faizleri istikrar kazanması durumunda dolarda gerileme olacağını duyurdu. Yapılan değerlendirmelerin ardından ABD tahvil faizlerinin istikrar kazanacağını söyleyen JP Morgan dolarda gerileme beklediğini açıkladı.

Analistler 8 Ekim'de ABD'de açıklanacak ADP istihdam raporu, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamalarının dolar fiyatı üzerine etki edeceğini belirtti. Yüzde 1,56 seviyesinde bulunan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yatırımcıların odağına girdi. Dün yapılan değerlendirmede, "ABD tahvil faizleri sonsuza dek yükselmeyecek. Bİr noktada faizler istikrar kazanacaktır. Bu noktadan sonra dolarda gerileme bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...